Δελτίο Τύπου από τη συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με την Ένωση Αγροτών Γιαλοχωρίων Καβάλας
10/06/17

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ένωσης Αγροτών Γιαλοχωρίων Καβάλας. Στη συνάντηση τέθηκαν τα  προβλήματα που καίνε τη φτωχή και μεσαία αγροτιά της περιοχής.

Οι αγρότες αναφέρθηκαν στο δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, στο πρόβλημα που δημιουργείται με την προκαταβολή του ΦΠΑ για αγορά γεωργικών εφοδίων και μηχανημάτων, τα οποία στη συνέχεια περιμένουν να τους επιστραφούν στερώντας τους αναγκαίους πόρους για την επιβίωση.  Αναφέρθηκαν ακόμη στους περιορισμούς και τους αποκλεισμούς από την παραγωγή τσίπουρου, καθώς κάθε χρόνο αλλάζουν τα κριτήρια αδειοδότησης.

Ένα από τα προβλήματα που έθεσαν με ιδιαίτερη έμφαση είναι ο αποκλεισμός των παραγωγών από το πλανόδιο εμπόριο. Όπως είπαν, το δικαίωμα των αμπελουργών να συμπληρώνουν το εισόδημά τους διαθέτοντας ένα μέρος της παραγωγής τους σε μεμονωμένα στάσιμα σημεία είτε περιφερόμενοι στις λαϊκές συνοικίες των πόλεων, έχει τεθεί σε πλήρη απαγόρευση και άγριο διωγμό με πρόστιμα ύψους χιλιάδων ευρώ, προκειμένου η παραγωγή και διάθεση των αγροτικών προϊόντων να περάσει αποκλειστικά στα μονοπώλια και τα σούπερ μάρκετ.

Επίσης αναφέρθηκαν στην ανύπαρκτη προστασία από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο ακριβοπληρώνουν, στην πολύμηνη καθυστέρηση εκτίμησης των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της έλλειψης γεωπόνων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκαν στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το σταμάτημα της χρηματοδότησης των αγροτών από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα να σπρώχνονται όλοι στη συμβολαιακή γεωργία προκειμένου να διασφαλίσουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν. Κατήγγειλαν ότι τα προϊόντα τους, που οδηγούνται σε εξαγωγή, δίνονται στους εμπόρους χωρίς να γνωρίζουν τι τιμή θα πληρωθούν και ανέφεραν την ανάγκη να διαμορφωθούν κατώτερες εγγυημένες τιμές. Ειδικό πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι χαρατσώνονται άγρια για να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους -αναλύσεις- στην παραγωγή τους (300 ευρώ για κάθε δείγμα) προκειμένου να πάει για εξαγωγή και οι έμποροι δέχονται τις σχετικές πιστοποιήσεις μόνο εφόσον γίνουν από συγκεκριμένες ιδιωτικές εταιρίες.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τους ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ θα κάνει παρεμβάσεις στη βουλή για τα ιδιαίτερα προβλήματα που έθεσαν. Ξεκαθάρισε όμως ότι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετίζονται με τις συνολικότερες κατευθύνσεις που έχουν προγραφεί για την αγροτιά.

Όπως είπε, η ΕΕ, η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθούν μια πολιτική που στόχο έχει να πάρει τη γη από τους μικρούς, τους μεσαίους αγρότες και να τη συγκεντρώσει σε χέρια λίγων, να δημιουργηθούν δηλαδή μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.

Θύμισε ότι το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε γι αυτή την πορεία που θα διώξει από τη γη τους, τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του Κόμματος σημείωσε ότι πραγματική λύση για την αγροτιά προϋποθέτει άλλη οικονομία, άλλη κοινωνία και να έχει ο λαός στα χέρια του την εξουσία.

Σημείωσε ότι ο αγώνας που κάνουν σήμερα, για να επιλυθούν κάποια άμεσα προβλήματα, πρέπει να έχει αυτό το στόχο. Όπως είπε ο αγρότης, σε αυτή την κοινωνία που λέμε εμείς, θα μπορεί και να παράγει και να έχει ικανοποιητικό εισόδημα και ταυτόχρονα να μπορεί να λύνει όλες τις υπόλοιπες ανάγκες του, τις λαϊκές, τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειάς του, για υγεία, μόρφωση, πολιτισμό, ελεύθερο χρόνο. Μέσα από την οργάνωσή του σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Το κράτος θα του χορηγεί όλα τα απαραίτητα μέσα, θα διαθέτει τις αποθήκες, θα προστατεύει από κάθε φυσικό φαινόμενο. Εμείς θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη αυτή η κοινωνία, αυτή η εξουσία τώρα. Είναι επίκαιρη η πρότασή μας. Όμως πρέπει ο λαός να βάλει πλάτη για να γίνει πραγματικότητα.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να οργανωθεί η αγροτιά μέσα από Συλλόγους και να παλέψει, να συντονίσει την πάλη της, με τους εργάτες, για την αναγκαία κοινή δράση, για την κοινωνική συμμαχία που θα παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για να περάσει ο πλούτος, στα χέρια των παραγωγών του.

 

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr