Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα τη διαμόρφωση πρωτότυπου λογότυπου - σήματος για τα 100 χρόνια ΚΚΕ
02/12/14

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση λογότυπου το οποίο θα σηματοδοτεί και θα ενοποιεί τις πολύπλευρες δραστηριότητες γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Ο διαγωνισμός είναι δίμηνος και θα διεξαχθεί το Δεκέμβρη 2014 έως 31 Γενάρη 2015.

Το λογότυπο - σήμα των 100 χρόνων ΚΚΕ θα εκφράζει και θα αποτυπώνει με πρωτότυπη και υψηλής αισθητικής σύνθεση τα στοιχεία και χαρακτηριστικά που απορρέουν από την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του ΚΚΕ, όπως αυτά εκφράζονται στο σύνθημα:

ΚΚΕ 100 χρόνια.

 Με το λαό για το σοσιαλισμό!

«Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος» Γ. Ρίτσος.

Το ΚΚΕ, το Νοέμβρη του 2018, συμπληρώνει μια συγκλονιστική ιστορική διαδρομή ενός αιώνα αμέτρητων αγώνων, θυσιών και ανεκτίμητης προσφοράς στην εργατική τάξη και το λαό. Αναδείχθηκε σε αναντικατάστατη δύναμη έμπνευσης και οργάνωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αντιμετώπισε σκληρές δοκιμασίες, έμεινε όρθιο στις αντιξοότητες της ταξικής πάλης και προχωρά.

Το ΚΚΕ έχει επίγνωση του μεγάλου βάρους ευθύνης του απέναντι στην εργατική τάξη, το λαό που υποφέρει. Μελετά την Ιστορία του και αξιοποιεί τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν ώστε να γίνει πιο ικανό στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού, για τη μόνη διέξοδο προς όφελός του, το σοσιαλισμό και την οριστική απαλλαγή του από τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους που γεννά ο καπιταλισμός. Το ΚΚΕ παραμένει «το πιο νέο» κόμμα, γιατί πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή απευθύνεται και καλεί τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τους γραφίστες, τους εργαζόμενους στην επικοινωνία και τη διαφήμιση, τους σπουδαστές των Σχολών Καλών Τεχνών, των Γραφικών Τεχνών, των Σχολών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όλους όσοι από το χώρο των εικαστικών και της γραφιστικής συγκινούνται και εμπνέονται από τους αγώνες και το όραμα του ΚΚΕ για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και εκτιμούν το ρόλο του ως σταθερού υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, όπως και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου, να συμβάλουν με τη δημιουργική συμμετοχή τους στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Η κάθε συμμετοχή και δημιουργική πρόταση, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις διαμόρφωσης λογότυπου - σήματος για τα 100 χρόνια ΚΚΕ, θα εκτιμηθεί και θα αξιοποιηθεί ως συνεισφορά στην ευρύτερη ανάπτυξη των καλλιτεχνικών μορφών και μέσων έκφρασης του Κόμματος καθώς και των σχέσεών του με τους δημιουργούς.

Για τη διενέργεια του διαγωνισμού συγκροτείται Οργανωτική Επιτροπή. Συγκροτείται επίσης και Κριτική Επιτροπή που θα αξιολογήσει τα έργα και η οποία αποτελείται από τους:

Βαρελά Τάκη, εικαστικό, , μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Γκιόκα Γιάννη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δαραδήμο Μπάμπη, εικαστικό, μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, πρόεδρο του ΟΣΔΕΤΕ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης των Πνευματικών Δικαιωμάτων των Εικαστικών).

Δημητρέα Βαγγέλη, ομότιμο καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.

Εύα Μελά, εικαστικό, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Μηλιαρονικολάκη Ελένη, μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φαρσακίδη Γιώργο, εικαστικό - αντιστασιακό.

Χιώνη Θοδωρή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ - ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ

Δικαίωμα και όροι συμμετοχής

Η προκήρυξη απευθύνεται σε εικαστικούς, γραφίστες, εργαζόμενους στην επικοινωνία και τη διαφήμιση, φοιτητές και σπουδαστές των Σχολών Καλών Τεχνών, των Σχολών Γραφικών Τεχνών, Σχολών Επικοινωνίας και ΜΜΕ, σε σπουδαστές ΙΕΚ multimedia Designers, ως φυσικά πρόσωπα, είτε ως ομάδες και σε όσους ανεξαρτήτως σπουδών ή επαγγέλματος ασχολούνται με τα εικαστικά και τη γραφιστική. Σε περίπτωση παράδοσης πρότασης από ομάδα απαιτείται γραπτή υπογεγραμμένη δήλωση από το σύνολο των φυσικών προσώπων που την απαρτίζουν.

Το κάθε πρόσωπο ή ομάδα προσώπων μπορεί να καταθέσει μία (1) έως και τρεις (3) προτάσεις.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές του σήματος

Χαρακτηριστικά λογότυπου:

  • Το σήμα - λογότυπο θα πρέπει να είναι πρωτότυπο προϊόν δημιουργικής εργασίας, που θα εκφράζει το πνεύμα και το περιεχόμενο της σχετικής Ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Υποχρεωτικά στο σήμα θα πρέπει να υπάρχουν τρία στοιχεία: ΚΚΕ (με κεφαλαία γράμματα), σφυροδρέπανο και το «100 χρόνια».
  • Ο σχεδιασμός να είναι ανυσματικής μορφής.
  • Να υπάρχει πρόβλεψη για μονόχρωμη, δίχρωμη, πολύχρωμη εφαρμογή. Θεωρείται σημαντική η παρουσία του κόκκινου χρώματος ως σύμβολο αγώνων.
  • Να διατηρείται η ευκρίνεια σε μεγέθυνση - σμίκρυνση.

Μορφή παράδοσης

1) Σε ψηφιακή μορφή:           

A. Ανυσματικός σχεδιασμός, σε μορφή αρχείου .eps

B. Χρωματικός τύπος CMYK, ανάλυση 300dpi, διαστάσεις όπως περιγράφονται στις κατηγορίες εκτυπώσεων που ακολουθούν και σε μορφή αρχείου .jpg.

(τα αρχεία παραδίδονται σε CD, είναι ανοιχτά και επεξεργάσιμα)

2) Σε αναλογική μορφή:

Α. Ασπρόμαυρο

Α1. Εκτυπωμένο σε χαρτί μεγέθους Α4, ασπρόμαυρο (θετικό), με τη μία διάσταση στις εκδοχές των: 1 εκ., 3 εκ., 5 εκ., και 9 εκ. Οι εκδοχές τοποθετούνται στην ίδια σελίδα.

Α2. Εκτυπωμένο σε χαρτί μεγέθους Α4, ασπρόμαυρο (αρνητικό) με την μία διάσταση στις εκδοχές των: 1 εκ., 3 εκ., 5 εκ., 9 εκ. σε σχήμα φόντου ορθογώνιο και κατά 1εκ. μεγαλύτερο από τις διαστάσεις του λογότυπου. Οι εκδοχές τοποθετούνται στην ίδια σελίδα.

Α3. Εκτυπωμένο σε χαρτί μεγέθους Α4, ασπρόμαυρο (θετικό) με τη μεγάλη διάσταση στα 15 εκ.

Α4. Εκτυπωμένο σε χαρτί μεγέθους Α4, ασπρόμαυρο (αρνητικό) με τη μεγάλη διάσταση στα 15εκ., σε σχήμα φόντου ορθογώνιο και μεγαλύτερο κατά 1,5 εκ. από τις διαστάσεις του λογότυπου.

Β. Έγχρωμο

Β1. Εκτυπωμένο σε χαρτί μεγέθους Α4, στο χρωμότυπό του, με τη μικρή διάσταση στις εκδοχές των: 1 εκ., 3 εκ., 5 εκ., και 9εκ. Οι εκδοχές τοποθετούνται στην ίδια σελίδα.

Β2. Σε σελίδα μεγέθους Α4, στο χρωμότυπό του με τη μεγάλη διάσταση στα 15 εκ.

Γ. Δίχρωμο (δύο χρώματα εκτός του φόντου)

Γ1. Εκτυπωμένο σε χαρτί μεγέθους Α4, στο χρωμότυπό του, με τη μικρή διάσταση στις εκδοχές των: 1 εκ., 3 εκ., 5 εκ., και 9 εκ. Οι εκδοχές τοποθετούνται στην ίδια σελίδα.

Γ2. Εκτυπωμένο σε χαρτί μεγέθους Α4, στο χρωμότυπό του με τη μεγάλη διάσταση στα 15 εκ.

Τρόπος παράδοσης

Τις προτάσεις παραλαμβάνει η ορισμένη από την ΚΕ Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού

Οι προτάσεις αποστέλλονται σε φάκελο στη διεύθυνση Λεωφόρος Ηρακλείου 145 ΤΚ 14231 με την ένδειξη προς Οργανωτική Επιτροπή Διαγωνισμού Λογότυπου. Στο φάκελο συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου (ονοματεπώνυμο - διεύθυνση - τηλέφωνο και ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας). Προαιρετικά μπορεί να στέλνεται και σύντομο κείμενο - σχολιασμός, ανάπτυξη ιδεών για το προτεινόμενο λογότυπο.

Στη συνέχεια η Οργανωτική Επιτροπή παραδίδει τους φακέλους στην κριτική επιτροπή.

Διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής του σήματος

Για την αξιολόγηση του σήματος η ΚΕ του ΚΚΕ ορίζει Κριτική Επιτροπή όπως κοινοποιήθηκε.

Όλες οι προτάσεις τίθενται σε αξιολόγηση και βαθμολόγηση από 1 έως 100. Στην επιλογή λαμβάνουν μέρος και οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό οι οποίοι ψηφίζουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με βαθμολογία 1-20 για κάθε κατατεθειμένη πρόταση, η οποία τους κοινοποιείται ηλεκτρονικά. Από τη βαθμολογία τους προκύπτει ως μέσος όρος ένας βαθμός από το 1-20. Οι συμμετέχοντες (άτομο ή ομάδα και ανεξάρτητα από τον αριθμό των κατατεθειμένων προτάσεων του καθενός ή τον αριθμό των μελών της ομάδας) καταθέτουν μια λίστα βαθμολογίας. Στη συνέχεια η Κριτική Επιτροπή βαθμολογεί με κλίμακα από 1-80 μετά από αξιολόγηση και συζήτηση με βάση τους όρους και το πνεύμα του διαγωνισμού. Από τη βαθμολογία τους προκύπτει ως μέσος όρος ένας βαθμός από το 1-80. Στη συνέχεια οι δύο βαθμολογίες προστίθενται και προκύπτει η συνολική για τον κάθε διαγωνιζόμενο. Το αποτέλεσμα της πρότασης εγκρίνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ. Τα βραβεία απονέμονται σύμφωνα με την τελική βαθμολόγηση.

Τελική παρουσίαση του σήματος και επιβράβευση διαγωνιζομένων

Όλα τα προτεινόμενα σήματα που πληρούν τους όρους και ανταποκρίνονται στο πνεύμα της προκήρυξης, θα τυπωθούν σε ειδική έκδοση και θα εκτεθούν σε ειδική εκδήλωση. Το σήμα που επιλέχθηκε και η παρουσίαση όλου του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στα επίσημα όργανα του Κόμματος και της ΚΝΕ ( «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», kke.gr, kne.gr, odigitis.gr.) και στο portal 902.gr.

Επιβράβευση των συμμετεχόντων

Η ΚΕ του ΚΚΕ θεσμοθέτησε ως επιβράβευση της συμμετοχής στο διαγωνισμό τα παρακάτω συμβολικά βραβεία:

-    1ο Βραβείο: Η χρήση του σήματος για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων και Βιβλίο - Έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής».

-    2ο Βραβείο: Βιβλίο - Έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής».

-    3ο Βραβείο: Βιβλίο - Έκδοση της « Σύγχρονης Εποχής».

-    ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ: Όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν στην ειδική εκδήλωση, ως αναμνηστικό της συμμετοχής τους, εικαστικό έργο, σε ψηφιακή εκτύπωση, μοναδικό αντίγραφο από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

Χρήσεις - δικαιώματα

-   Περιλαμβάνονται όλες οι χρήσεις ανάλογα με τις ανάγκες και τις αποφάσεις του αγωνοθέτη στο πλαίσιο του πνεύματος και του περιεχομένου της προκήρυξης.

-    Δικαιώματα:

-   1. Για τα βραβευμένα: Επειδή είναι λογότυπο και λόγω της φυσιογνωμίας του φορέα ο αγωνοθέτης αποκτά τα πλήρη και αποκλειστικά δικαιώματα και για απεριόριστο χρόνο. Ο συμμετέχων διατηρεί το δικαίωμα αναφοράς του ονόματός του σε σχετικές ανακοινώσεις.

-   2. Για όλα τα άλλα έργα: Με τη συγκατάθεση των δημιουργών τους μπορούν να παραμείνουν στην διάθεση του αγωνοθέτη. Στην περίπτωση αυτή ο αγωνοθέτης αποκτά τα πλήρη και αποκλειστικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χρήση και για απεριόριστο χρόνο. Ο δημιουργός διατηρεί το δικαίωμα αναφοράς του ονόματός του σε σχετικές ανακοινώσεις.

Διάρκεια και χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Η έναρξη του διαγωνισμού ξεκινά με τη δημοσίευση της παρούσας προκήρυξης και διαρκεί μέχρι και την 31η Γενάρη 2015. Παράδοση προτάσεων διαγωνισμού έως 31η Γενάρη 2015. Παρουσίαση τελικού σήματος στην ειδική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλ: 210-5282574 - 210-2592540 και στο email: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Όλες οι προτάσεις που τηρούν τους όρους και είναι στο πνεύμα της προκήρυξης θα αναρτηθούν στο επίσημο site του ΚΚΕ www.kke.gr και στο portal 902.gr σε ειδική στήλη με την ένδειξη «Διαγωνισμός λογότυπου/ 100 χρόνια ΚΚΕ».

Η Οργανωτική Επιτροπή

2/12/2014

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr