Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στο Ρ/Σ Alpha radio & στο δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου για το θέμα της απελευθέρωσης των υπηρεσιών
17/07/09

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς είδατε αυτή την ιστορία με το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Σας βρίσκει σύμφωνους εσάς ή όχι;

Αλ. Παπαρήγα: «Μην μείνουμε στον τίτλο γιατί ο τίτλος μπορεί να φαίνεται ωραίος. Ποια είναι η πραγματικότητα; Πρόκειται για την ενιαιοποίηση της αγοράς των υπηρεσιών και τη δυνατότητα υπηρεσίες εταιρειών ξένων να μπουν στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος».

Δημοσιογράφος: Αυτό είναι κακό;

Αλ. Παπαρήγα: «Βεβαίως, και θα σας πω γιατί».

Δημοσιογράφος: Αντιδιεθνιστικό ακούγεται αυτό.

Αλ. Παπαρήγα: «Κοιτάξτε, υπάρχει ο διεθνισμός του κεφαλαίου και ο διεθνισμός των εργαζομένων. Εμείς είμαστε με τον δεύτερο».

Δημοσιογράφος: Σωστό είναι αυτό.

Αλ. Παπαρήγα: «Και να σας πω που θα οδηγήσει αυτό. Θα οδηγήσει στην συγκέντρωση του τομέα των υπηρεσιών σε λιγότερα χέρια, θα οξυνθεί δηλαδή ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στη αύξηση του κόστους των υπηρεσιών και στη μείωση της ποιότητας και μια σειρά μικρομεσαίοι ελευθεροεπαγγελματίες θα χτυπηθούν. Αυτό πρόκειται να γίνει.

Για παράδειγμα, λέει για δικηγορικές εταιρείες. Εδώ στην Ελλάδα μιλάμε για πληθώρα δικηγόρων. Βλέπετε ότι θα έρθουν οι ξένες νομικές εταιρείες, λύνουν τα προβλήματα της γλώσσας...».

Δημοσιογράφος: Μα αν προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες, σε καλύτερες τιμές, γιατί είναι κακό αυτό;

Αλ. Παπαρήγα: «Διότι εδώ πρόκειται για ένα ανταγωνισμό με ανισότιμους όρους. Και να σας πω και κάτι άλλο. Ένας εκσυγχρονισμός δεν είναι πραγματικός φιλολαϊκός εκσυγχρονισμός, όταν οδηγεί κάποιους στο να μείνουν άνεργοι.

Ας πάρουμε το φάρμακο. Το φάρμακο πρέπει να είναι προϊόν είτε κρατικής φαρμακοβιομηχανίας, δεν είναι εμπόρευμα το φάρμακο, είτε και εισαγωγής - και εμείς να ήμασταν στην εξουσία δεν θα μπορούσαμε να τα παράγουμε όλα, κάποια θα τα αγοράζαμε δυστυχώς και από πολυεθνικές αν δεν υπήρχε άλλος χώρος αγοράς - αλλά ο χώρος διάθεσης θα ήταν το σύστημα Υγείας, από την πρωτοβάθμια έως τη νοσοκομειακή, μέσα από φαρμακεία που θα είναι ενταγμένα στο σύστημα Υγείας και ο φαρμακοποιός θα ήταν ένας καλά αμειβόμενος υπάλληλος του συστήματος διάθεσης των φαρμάκων. Ο αγοραστής θα ήταν ο ασφαλιστικός φορέας, το νοσοκομείο κλπ. Πάρτε για παράδειγμα τα φαρμακεία. Ουσιαστικά το επάγγελμα τώρα έχει ανοίξει. Κάθε τρία μέτρα υπάρχει και ένα φαρμακείο και πουλάνε από φάρμακα μέχρι παπούτσια, καλλυντικά κλπ. Γιατί δεν μπορεί να σταθεί ο φαρμακοποιός μόνο με το ελάχιστο του κέρδους του φαρμάκου και με τα χρέη που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία προς τα φαρμακεία.

Επομένως δημιουργείται και οξύνεται μία κατάσταση, αντικειμενικά, και πάει να λυθεί με τρόπο που θα οξύνει περισσότερο τα προβλήματα των ελευθεροεπαγγελματιών και των εργαζομένων στο χώρο αυτών των επαγγελμάτων. Και επειδή χρησιμοποίησα το φάρμακο ως παράδειγμα, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα και στο χώρο της Υγείας».

Δημοσιογράφος: Άρα, απ' ότι αντιλαμβάνομαι, εσείς δεν είστε υπέρ της απελευθέρωσης αυτής.

Αλ. Παπαρήγα: «Δεν είμαστε ούτε υπέρ αυτού που υπάρχει σήμερα, ούτε υπέρ της επιδείνωσης αυτού που υπάρχει. Άρα λοιπόν χρειάζεται μία διαφορετική λύση».

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr