ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΙ [1/7/2019]
01/07/19

Σας παρακολουθώ οργώνετε την Ελλάδα, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη στην Αθήνα αλλά ενδιαμέσως είστε παντού. Ήθελα να σας ρωτήσω εσείς τις οσφραίνεσθε τι σας λέει ο κόσμος, τι σας ζητάει ο κόσμος και τι νομίζετε ότι περιμένει ο κόσμος;

Ο κόσμος δεν περιμένει πολλά πράγματα κ.Τσίμα. Βλέπει ότι "η μεταμνημονιακή εποχή" θα είναι μια επανάληψη "μνημονιακών εποχών", με δύσκολη πορεία για τον ίδιο. Ουσιαστικά αυτό που μας λέει είναι ότι περιμένει μια επανάληψη όλων αυτών των ζητημάτων που μας μαύρισαν την ζωή, των μέτρων που τσάκισαν δικαιώματα, μισθούς και συντάξεις και βεβαίως "κρατάει μικρό καλάθι" για την περιβόητη ανάπτυξη, ανάκαμψη βιώσιμη, δίκαιη όπως τη λέει είτε ο κ.Τσίπρας είτε ο κ.Μητσοτάκης. Και κατά την άποψη μας καλά κάνει και "κρατά μικρό καλάθι". Το ζήτημα είναι ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αυτή την Κυριακή ορισμένα πράγματα που στο παρελθόν, είτε του φαίνονταν δύσκολα είτε έλεγε "άλλη φορά θα κάνω αυτό το βήμα", είτε έπεφτε στην παγίδα - να το πω έτσι, όπως και ο ίδιος το λέει σήμερα - των αυταπατών, των ψεύτικων ελπίδων. Γιατί μετά τις 7 Ιούλη που θα ψηφίσουμε υπάρχει και η 8η του Ιούλη και δεν υπάρχει και καμία μεγάλη σημασία ποια διαφορά θα έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Δηλαδή αν η διαφορά του κ. Μητσοτάκη είναι 12, 10 ή 8% από το κόμμα του κ. Τσίπρα, γιατί από ότι φαίνεται τα ζητήματα είναι δεδομένα. Έχει αποκρυσταλλωθεί η κοινή αντίληψη να το πω έτσι για την έκφραση της ψήφου σε αυτές τις εκλογές και δύσκολα αυτό αλλάζει. Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι και το επιθυμητό για το λαό. Και φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε εκεί έναν κόσμο, ακολουθώντας στην πραγματικότητα, όπως τις λέμε όλοι, δεξιές πολιτικές και εμφανίζεται σήμερα η ΝΔ για παράδειγμα και το ΠΑΣΟΚ σε ορισμένα τμήματα να φαίνονται δικαιωμένοι για τις προηγούμενες πολιτικές τους. Αλλά ο κόσμος θα πει ένα "φτάνει πια", δεν αντέχει άλλη κοροϊδία, άλλη πολιτική εξαπάτησης και κυρίως δεν αντέχει άλλα πιο βαριά μέτρα. Η μόνη δύναμη εδώ είναι το ΚΚΕ, αυτό μένει να το αποφασίσει. Το σκέπτεται είναι πάρα πολύ κόσμος προβληματισμένος που είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, που έστειλε ένα μικρό μήνυμα στις ευρωεκλογές. Εμείς λέμε ότι αυτό το μήνυμα πρέπει, μπορεί να δυναμώσει σε σχέση με ποιους πρέπει να πάει και ποιους πρέπει να αφήσει. Γιατί ξέρει ότι το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι ο συνεπής αντίπαλος όλων εκείνων που του τσάκισαν τη ζωή.

Το είπατε ότι ανεξάρτητα από το τι θέλει ο καθένας ή το τι θέλετε εσείς φαίνονται να έχουν αποκρυσταλλωθεί οι πολιτικοί συσχετισμοί. Το ερώτημα είναι αν θεωρείτε πιθανό να μην έχει αυτοδυναμία και να έχουμε νέες εκλογές ή αν το θεωρείτε τελειωμένο και αυτό.

Δεν έχει καμία σημασία αν θα υπάρχει αυτοδυναμία ή αν θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας. Εγώ αποκλείω 100% την πιθανότητα επανάληψης των εκλογών άμεσα μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας άλλωστε αυτή είναι η θέληση και των βασικών κομμάτων του κατεστημένου. Υπάρχει ήδη εκφρασμένη άποψη από το ΚΙΝΑΛ απο την κ.Γεννηματά για συνεργασία σε κάποια ζητήματα με την κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη. Υπάρχει επίσης διαθεσιμότητα από άλλα κόμματα μιας χρήσης, εάν μπουν στη Βουλή, όπως τα λέμε εμείς και όπως είναι στην πραγματικότητα. Και βεβαίως είναι εκφρασμένη η θέληση και των Ευρωπαίων εταίρων, των Αμερικάνων, αλλά και του ΣΕΒ, που θέλουν να προχωρήσει απρόσκοπτα τα μέτρα, τις προτάσεις, τις απαιτήσεις που έχουν απέναντι στους εκάστοτε κυβερνώντες.

Προς το παρόν αυτό που και στις ευρωεκλογές καταγράφηκε και το νοιώθει κανείς στον αέρα, επειδή υπάρχει αυτή η απογοήτευση ή ο θυμός με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κυρίαρχο αίσθημα ήταν να τελειώσουν αυτοί και μετά βλέπουμε. Από αυτό όμως με αυτό τον κόσμο που έχει απογοητευτεί και έχει ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και περίμενε κάτι, είχε μια προσδοκία μια ελπίδα και τώρα είναι απογοητευμένος, αποστρατευμένος ή πολύ θυμωμένος εσείς το ΚΚΕ συνομιλείτε ή σας παίρνει και εσάς η μπάλα μιας συνολικής απογοήτευσης με την αριστερά, με ό,τι είναι αριστερό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο πολλοί λένε συκοφαντήθηκε από την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ως έναν βαθμό ισχύει αυτό που με ρωτάτε. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέπλυνε την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσων είχαν κυβερνήσει, συνεχίζοντας ουσιαστικά από εκεί που σταμάτησαν αυτοί, ότι δεν ξεμπέρδεψε με το παλιό όπως έλεγε αλλά το ανέστησε, ότι διέσυρε αριστερές αξίες και ιδανικά γιατί εμφανιζόταν αριστερός στα λόγια και στην πράξη ακολουθούσε δεξιά πολιτική, εμφανίζοντας ως μονόδρομο, γνωστά όλα αυτά στον ελληνικό λαό, την πολιτική μνημονίων. Έγινε το καλύτερο παιδί του ΝΑΤΟ, της Αμερικής, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικό επόμενο ήταν να σπείρει απογοήτευση σε χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι δυσαρεστούνται από αυτή την πολιτική. Αυτή η πολιτική που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επόμενο να έχει κουράσει, να έχει στεναχωρήσει, να έχει αποστρατεύσει αν θέλετε έναν κόσμο, όμως εμείς του λέμε ότι εδώ υπάρχει το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ όχι μόνο προειδοποιούσε για το τι θα συμβεί πριν 4-5-6 χρόνια με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και που θα καταλήξει ο Τσίπρας και το κόμμα του, αλλά κυρίως όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε φωτεινός σηματοδότης και δεν είναι υπερβολή αυτό, στους αγώνες και την πίεση και για να υπάρχουν μέτρα ανακούφισης και κυρίως να αποκαλύπτει για το τι αντιδραστικά σκέφτεται και τι προωθεί ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της χώρας η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εν ονόματι της αριστεράς, αλλά στην πράξη της δεξιάς. Και σήμερα ξέρει ότι μόνο το ΚΚΕ είναι η δύναμη η οποία μπορεί να σταθεί και απέναντι σε μια κυβέρνηση της ΝΔ, που θα ακολουθεί την πολιτική με την οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες, με τα μνημόνια τους και με τις υπογραφές που έχουν βάλει και βεβαίως να μπορεί να έχει τη δύναμη αυτή που θα μπορεί να αντισταθεί και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, να μπορέσει να προβάλει τα λαϊκά αιτήματα, τα λαϊκά δικαιώματα, το δίκιο των εργαζομένων. Είναι κρίσιμο ζήτημα ότι αυτή η ψήφος στο ΚΚΕ επιστρέφει μόνο στο λαό, δυναμώνοντας τη λαϊκή ανάγκη για αντίσταση, για οργάνωση της αντεπίθεσης. Για παράδειγμα οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων που πρέπει να γίνουν, για να μην μείνει κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος, για να υπάρχει επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους και όχι σε ένα κομμάτι τους και σε πολύ μικρό βαθμό, για την κατάργηση των δυσβάσταχτων φόρων που αφορούν και τους μισθωτούς και τους αγρότες και τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους τους ανθρώπους δηλαδή που έχουν μια μικρή επιχείρηση, το ότι πρέπει να διαγραφούν άμεσα τώρα χρέη λαϊκών νοικοκυριών, λαϊκών στρωμάτων. Ότι πρέπει να παλέψουμε και να είμαστε μπροστά στον αγώνα για να πάρουμε πίσω όσα μας κλέψαμε, όσα μας λήστεψαν, όσα χάσαμε τα χρόνια της κρίσης.

Να σας κάνω μια ερώτηση που την ακούτε κι εσείς, που λένε "σωστά τα λέτε αλλά επειδή το ΚΚΕ μπορεί να είναι ενεργό στους αγώνες, αλλά στο πολιτικό παιχνίδι δε λερώνει τα χέρια του, όλα αυτά δεν μπορεί αποτελεσματικά να τα υπηρετήσει".

Η μόνη ενεργή στάση και αυτή που πρέπει μέσα στο πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε, είναι αυτή του ΚΚΕ. Το μόνο που είτε ως αντιπολίτευση, ως κατάθεση νόμων μέσα στη βουλή, είτε έξω, μέσα στους αγώνες, μέσα στους τόπους δουλειάς, παλεύει για να αναδείξει και να προωθήσει τα λαϊκά συμφέροντα, είναι μόνο το ΚΚΕ. Γιατί εμείς δεν μπαίνουμε σ' αυτό που λέτε πολιτικό σύστημα και πολιτικό παιχνίδι, σε μια κυβέρνηση η οποία αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα. Δεν είπαμε εμείς "όχι" σε μια λαϊκή διακυβέρνηση, σε μια διακυβέρνηση της χώρας, σε μια εξουσία, όπου πραγματικά ο λαός, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα είναι στην εξουσία, θα διαφεντεύουν αυτόν τον πλούτο του τόπου και θα επιστρέφει σ' αυτούς μέσα από κοινωνικές παροχές στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, αυτό δηλαδή που είναι το όραμά μας. Και δε θα σπαταλιέται δεξιά και αριστερά, δε θα γίνονται προκλητικοί όροι εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και οικονομικών συμφερόντων της χώρας μας, του λαού μας και βεβαίως δε θα γίνεται κλοπή ενός πολύτιμου ενεργειακού πόρου, όπως πρόσφατα ή συνολικά των ενεργειακών πόρων που έχει η χώρα μας και οι οποίοι χάνονται δια παντός με τις πολιτικές των κυβερνήσεων είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων δηλαδή του κατεστημένου, που μου λέτε ότι παίζουν στο πολιτικό παιχνίδι.

Μου κάνατε μια πρόβλεψη ότι αποκλείεται 100% να έχουμε επανάληψη των εκλογών. Να σας ζητήσω μια πρόβλεψη πως βλέπετε την επόμενη ημέρα; Αν έχουμε μια κυβέρνηση της ΝΔ αυτοδύναμη ή με ψήφο ανοχής από το ΚΙΝΑΛ, αλλάζει κάτι; Αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας ότι έρχεται κάτι σαν οδοστρωτήρας και πρέπει πάση θυσία να το αποτρέψουμε. Στ' αλήθεια πιστεύετε ότι θα αλλάξει κάτι δραματικά ή θα έχουμε μια από τα ίδια; Ένα δεύτερο ερώτημα είναι πως προβλέπεται το μέλλον του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ, γιατί γίνεται μια συζήτηση αν θα συνεχίσει, αν θα γίνει κάτι άλλο, αν θα γίνει κάτι πιο αριστερό ή πιο κεντρώο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν λέει αυτά τα επιχειρήματα τι θα γίνει αν εκλεγεί η ΝΔ, προσπαθεί να κάνει το λαό να ξεχάσει ότι τα μνημόνια και οι αντιλαϊκοί νόμοι που ψήφισαν όλοι μαζί, σηκώνοντας το χεράκι τους στο κοινοβούλιο, δεν έφυγαν ποτέ, είναι εδώ. Και τα τρία μνημόνια, όπως επίσης και οι συμφωνίες της μεταμνημονιακής, υποτίθεται, εποχής που περιέχει πάλι τέτοια μνημονιακού χαρακτήρα, μέτρα. Έχει στρώσει το έδαφος ήδη η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα για την επόμενη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή, γνωρίζουμε καλά ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι εδώ όλα αυτά τα προβλήματα, θα είναι εδώ η ανασφάλεια του λαού μας, γιατί θα είναι εδώ όλοι οι οικονομικοί και πολιτικοί λόγοι που γέννησαν αυτά τα προβλήματα, οι εφαρμοστικοί νόμοι όλων των μνημονίων, οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που τις αποδέχονται όλοι, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, η στάση της ΕΕ για παραπέρα μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ελαστικοποίηση ωραρίου, εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ., θα είναι εδώ. Οι απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου που κατά 62% και πλέον υλοποιήθηκαν, όπως ειπώθηκε στη συνέλευση του ΣΕΒ, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θέλει το υπόλοιπο να το υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Θα είναι εδώ οι επικείμενες δεσμεύσεις της χώρας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ που μας φέρνουν πολύ μεγάλους, νέους κινδύνους και στο Αιγαίο και στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου. Άρα, αυτά είναι όλα γνωστά και γι' αυτό λέμε ότι σημασία έχει πόσο δυνατό θα είναι το ΚΚΕ, η δύναμη αυτή που μάχεται για τις ανάγκες και το δίκιο του λαού. Σκεφτείτε να είχε το ΚΚΕ 15%, αν θα μπορούσε να περάσει έστω κι ένα μνημόνιο, αν θα μπορούσε να περάσει κι ένας αντιλαϊκός νόμος. Δε θα ήταν το ίδιο. Και στο δρόμο θα βρισκόμασταν και μέσα στη βουλή θα το παλεύαμε με μια μεγάλη και ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα. Τώρα οι εξελίξεις με το ΣΥΡΙΖΑ, μένει να δούμε τι ποσοστό θα πάρει, απ' ότι φαίνεται βρίσκεται σε μια πορεία διαμόρφωσης, θέλει να καλύψει το χώρο της κεντροαριστεράς, να ηγηθεί δηλαδή σε αυτή την προσπάθεια παίρνοντας το ζωτικό χώρο από το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Τα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα, βέβαια θέλει να κάνει άνοιγμα, γιατί στις τάξεις του πλέον - και ως κορυφαίους υπουργούς και στελέχη του - έχει από τη ΝΔ την κ. Παπακώστα, έχει στελέχη των ΑΝΕΛ, έχει στελέχη από το βαθύ ΠΑΣΟΚ και αυτό που διέφθειρε ανθρώπους και καταστάσεις εδώ στην Ελλάδα και ήταν με τα μπούνια στις αντιλαϊκές αντιδραστικές πολιτικές την προηγούμενη δεκαετία και από κει πέρα ο ελληνικός λαός, οι αριστεροί προοδευτικοί άνθρωποι μπορούν να κρίνουν. Μπορεί πολλές φορές να αργεί η συνειδητοποίηση, να αργεί ή να καθυστερεί η ριζοσπαστικοποίηση και μέσα από διάφορα αναχώματα που στήνουν κατά διαστήματα, αλλά σε τελική ανάλυση η αλήθεια θα λάμψει, το ΚΚΕ θα είναι εδώ και πιο δυνατό και ο λαός θα μπορεί να περάσει στο χαμόγελο, την πραγματική ελπίδα και όχι την ψεύτικη προσδοκία.

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr