Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου κατά την περιοδεία του στην Πέλλα & την Ημαθία & τις συναντήσεις με τους αγρότες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο (12/8)
13/08/14
Στη σημερινή περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ διαπιστώσαμε και από κοντά τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες. Σήμερα η κατάσταση μπορεί να αφορά μόνο την παραγωγή ροδάκινου, αλλά το επόμενο διάστημα η ίδια και χειρότερη κατάσταση θα πλήξει κι άλλα κρίσιμα αγροτικά προϊόντα, όπως ακτινίδια, μήλα, φράουλες, πορτοκάλια, κλπ. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο την φετινή παραγωγή, η οποία και πριν το εμπάργκο διατέθηκε σε εξευτελιστικές τιμές είτε σε εξαγωγείς, είτε σε μεγαλεμπόρους, είτε σε βιομηχανίες, αλλά αφορά συνολικά την προοπτική όλης της αγροτικής παραγωγής, καθώς η σοβαρότερη επίπτωση θα είναι το κλείσιμο των αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε μεγάλο βάθος χρόνου.

Αυτή η κατάσταση, μαζί με την ΚΑΠ της ΕΕ (ποσοστώσεις, υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, αναποζημίωτες καταστροφές στις παραγωγές από καιρικά φαινόμενα), μαζί με τα χαράτσια και το φοροκυνηγητό της κυβέρνησης, έρχεται να δώσει τελειωτικό καταστρεπτικό πλήγμα στους αγρότες και να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για τον ξεριζωμό της αγροτιάς.

Οι αγρότες πληρώνουν με την παραγωγή και το εισόδημά τους την πολιτική της ΕΕ και το στόχο να διεισδύσουν τα μονοπώλια της στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές. Μάλιστα η ΕΕ, παρά τα αντίμετρα της Ρωσίας, που με ευθύνη της προκάλεσε και πληρώνουν οι αγρότες, ετοιμάζεται για κλιμάκωση των μέτρων κατά της Ρωσίας, γεγονός που θα φέρει νέα αντίμετρα και όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στον κλάδο της ενέργειας και αλλού.

Η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, που ως προεδρεύουσα πρωτοστάτησε στην παρέμβασή της στην Ουκρανία, στο πλευρό των φασιστικών δυνάμεων, έχουν τις αποκλειστικές ευθύνες για την κατάσταση των αγροτών. Δεν πρέπει να δείξουν οι αγρότες καμία εμπιστοσύνη ούτε στα ευρωενωσιακά όργανα, ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, που παραπέμπουν ουσιαστικά το πρόβλημα στις καλένδες, αφήνοντάς το σε επίπεδο θολών υποσχέσεων.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση αποζημίωση για όλο το κόστος παραγωγής, για όλους τους αγρότες. Άλλωστε τα ταμεία της ΕΕ συντηρούνται από τις εισφορές των λαών των χωρών της. Το ΚΚΕ απαιτεί να διαχωρίσει τώρα η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, σε μια προοπτική να ξανανοίξουν αγορές απολύτως κρίσιμες για τους αγρότες της χώρας μας.

Πέρα όμως από τις παρεμβάσεις στην ελληνική βουλή, στο ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ζήτημα θα κριθεί από την αγωνιστική στάση των ίδιων των αγροτών στη διεκδίκησή τους για αποζημιώσεις, για άρση των μέτρων που κλείνουν τις αγορές και πολύ περισσότερο στα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι αγρότες και όλος ο λαός μας για την ΕΕ, για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υποστηρίζουν.

Ο δρόμος της εξόδου από την ΕΕ, της σχεδιασμένης οικονομίας και παραγωγής και στον αγροτικό τομέα, είναι η μοναδική άμεση διέξοδος για τα προβλήματα ακόμα και επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και όλος ο λαός μας.
 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr