ΕΕ και Κυβέρνηση αποφασισμένοι να επιβάλλουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο
28/04/09
Τη συμπαιγνία της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ, για την επιβολή της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο και την υπονόμευση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών συστημάτων, αποκαλύπτει ξεκάθαρα η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργου Τούσσα, σχετικά  με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο.

Στην ερώτησή του προς την Επιτροπή της Ε.Ε., ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ   αναφέρει τα εξής:
«H απόφαση C-559/07 του Δ.Ε.Κ της 26.3.2009 αυξάνει από 5 έως 17 χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων και στην Ελλάδα, με πρόσχημα την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, ενώ θεωρεί ότι το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα του δημοσίου δεν αποτελεί σύστημα κοινωνικής, αλλά επαγγελματικής ασφάλισης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων και γενικότερα τις παροχές. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις, συρρικνώνει τα ασφαλιστικά δικαιώματα αδρών και γυναικών και οξύνει στο έπακρο τα προβλήματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Πώς απαντά η Επιτροπή στη θύελλα διαμαρτυριών που έχει ξεσπάσει στις γυναίκες και γενικότερα στους εργαζόμενους στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα;»

Με την απάντησή της η Επιτροπή της Ε.Ε. στηρίζει ανεπιφύλακτα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι επίμαχες διατάξεις του συνταξιοδοτικού καθεστώτος που αποτελεί αντικείμενο της εν λόγω υπόθεσης δεν αποτελούν αντιστάθμισμα στα προβλήματα που μπορεί  να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους, αλλά, αντίθετα, αρκούμενες στην παροχή στις εργαζόμενες γυναίκες ευνοϊκότερων όρων από αυτούς που ισχύουν για τους άνδρες όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη υπηρεσία που απαιτείται κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης, συνιστούν διάκριση.»
Παράλληλα, η Επιτροπή πηγαίνει ακόμη παραπέρα από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, αμφισβητώντας ευθέως τον δημόσιο, κοινωνικό χαρακτήρα των συνταξιοδοτικών-ασφαλιστικών συστημάτων στο σύνολό τους, τονίζοντας ότι:  «Σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι συντάξεις αποτελούν αμοιβή κατά την έννοια του άρθρου 141 της Συνθήκης ΕΚ, εφόσον καταβάλλονται στον εργαζόμενο λόγω της σχέσης εργασίας μεταξύ αυτού και του πρώην εργοδότη του. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η σύνταξη που καταβάλλεται βάσει του ελληνικού κώδικα πληροί τα κριτήρια που έχουν διαμορφωθεί από τη νομολογία του Δικαστηρίου και, συνεπώς, πρέπει να χαρακτηριστεί ως αμοιβή κατά την έννοια της συνθήκης.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί την ισότητα ανδρών και γυναικών ως    πρόσχημα για να επιβάλλει όχι μόνο την επιδείνωση της θέσης των γυναικών, αλλά των εργαζομένων στο σύνολό τους, γυναικών και ανδρών. Οι δικαιολογίες της Επιτροπής ότι η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου «Ουδόλως επηρεάζει την οργάνωση του συστήματος, δημόσιου ή ιδιωτικού, τα έτη καταβολής εισφορών που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση ή το ύψος των παροχών», είναι ψεύτικες και παραπλανητικές. Η απόφαση διαμορφώνει το έδαφος για μία νέα οξύτερη επίθεση στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, γιατί όχι μόνο σπρώχνει προς τα πάνω τα όρια συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες, αλλά και γιατί ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής σφάλισης, αμφισβητεί ευθέως τον δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα της. 
Η απάντηση της Επιτροπής αποδεικνύει ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Επίτροπου Απασχόλησης και Ίσων Ευκαιριών της ΕΕ, Vladimir Spidla, σε συνέντευξη του στην Αθήνα, και οι αντίστοιχες της κυβέρνησης για σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την εξεύρεση ικανοποιητικής δήθεν λύσης, με συνεκτίμηση «κοινωνιολογικών καταστάσεων» δεν πρέπει να  ξεγελάνε κανένα. Το μόνο που ενδιαφέρει κυβέρνηση και ΕΕ είναι να παραπλανήσουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για να επιβάλλουν την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με τις μικρότερες δυνατές αντιστάσεις από τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από ελιγμούς. Να δυναμώσουν την πάλη τους, συσπειρωμένοι με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να μην δεχτούν αυτή την απόφαση, ούτε την πολιτική της ΕΕ. Αυτό που απαιτείται είναι συσπείρωση και αντεπίθεση για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Ανυπακοή και η απειθαρχία στην ΕΕ, τιμωρία των κομμάτων που την υπηρετούν και στις ευρωεκλογές. Ψήφος αντίστασης και ελπίδας. Ψήφος στο ΚΚΕ πρέπει να είναι η απάντησή τους.

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr