article thumbnailΟ αντιλαϊκός χαρακτήρας του Πολυετές Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014 - 2020 και η στάση των κομμάτων

Η πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) - τον προϋπολογισμό της ΕΕ - για την περίοδο 2014 - 2020 επικυρώ  .... 

Δελτίο Τύπου της Ε.Ο. του ΚΚΕ - Κούφιες και επικίνδυνες για τους εργαζόμενους οι εξαγγελίες της ΕΕ και της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση (24/02/2020)
Δελτίο Τύπου της Ε.Ο. του ΚΚΕ - "Ούτε λέξη για τα δικαιώματα των απολυμένων της "Thomas Cook" από την Ευρ. Επιτροπή (24/02/2020)
Δελτίο Τύπου της Ε.Ο. του ΚΚΕ - Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου για τη «Δίκαιη Μετάβαση» (20/02/2020)
Δελτίο τύπου της Ε.Ο. του ΚΚΕ - Παρέμβαση για την εκρηκτική κατάσταση στα νησιά σε βάρος προσφύγων, μεταναστών και των νησιωτών (20/02/2020)
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα (20/02/2020)
Δελτίο τύπου της Ε.Ο. του ΚΚΕ για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πραγματικού προορισμού τους (13/02/2020)
Δελτίο Τύπου της Ε.Ο. του ΚΚΕ για τα κονδύλια της ΕΕ για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων (12/02/2020)
Δελτίο Τύπου της Ε.Ο. του ΚΚΕ για το απαράδεκτο σχέδιο των ΗΠΑ - Ισραήλ για το Παλαιστινιακό (12/02/2020)
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα πλωτά φράγματα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων (07/02/2020)
Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτιής Ομάδας του ΚΚΕ για το ρατσιστικό παραλήρημα του υπόδικου ναζιστή (31/01/2020)
Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του KKΕ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕH
29/07/19

Η ευρωενωσιακή στρατηγική της απελευθέρωσης της ενέργειας που υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων απαρέγκλιτα προωθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καταγγέλλουν οι ευρωβουλευτές του KKΕ Kώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Nικολάου-Aλαβάνος στην ερώτηση που κατέθεσαν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται άλλωστε η διαχρονική πολιτική υποβάθμισης κι απαξίωσης,  ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, οι μειώσεις μισθών. Τα συχνά μπλακ-άουτ σε πολλές περιοχές της χώρας, στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας αυτό επιβεβαιώνουν.

Το λεγόμενο «σχέδιο διάσωσης» της ΔΕΗ της κυβέρνησης της ΝΔ που συνεχίζει το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίζεται με τις αντιλαϊκές συστάσεις της «έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας» της ΕΕ. Στόχος αποτελεί  η «αξιόλογη επενδυτικά» ΔΕΗ για την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της με πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών, είσοδο «στρατηγικού επενδυτή», η παραχώρηση δηλαδή κερδοφόρων τομέων της, συνολικά της ενέργειας, στους ομίλους. Στα μέτρα που προωθούνται περιλαμβάνονται η «μείωση του μισθολογικού κόστους», δηλαδή  απολύσεις εργαζομένων, γενίκευση των 8μηνων και εργολαβικών εργαζομένων, νέες ελαφρύνσεις για τους ομίλους όπως και τους ενεργοβόρες βιομηχανίες, και στον αντίποδα αυξήσεις στα τιμολόγια για τα εργατικά λαϊκά στρώματα, που απειλούνται ανά πάσα στιγμή με διακοπές ρεύματος ή βρίσκονται ήδη δίχως ρεύμα και αντιμετωπίζουν κυνήγι για ανεξόφλητες οφειλές που τιτλοποιούνται και μεταβιβάζονται σε funds.

Για τα εργατικά λαϊκά στρώματα ένα βασικό αγαθό, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, τείνει να γίνει είδος πολυτελείας ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι και με την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αυστηροποίησε τα κριτήρια, 120.000 νοικοκυριά έμειναν εκτός ακόμα κι αυτού του «κοινωνικού τιμολογίου» το οποίο μάλιστα η τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα το χαρακτηρίζει «στρέβλωση της αγοράς». Την ίδια ώρα το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ με χαμηλό κόστος από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, που θα μπορούσε να διατίθεται στα λαϊκά στρώματα σε χαμηλές τιμές, το παραχωρεί σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από το κόστος της, στους ιδιώτες, για να το επαναπωλούν πίσω σε τρίτους ή και στη ΔΕΗ σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που το αγόρασαν. Ανυπολόγιστες είναι οι συνέπειες για τη ΔΕΗ και απ΄ την εφαρμογή της πολιτικής εμπορίου ρύπων της ΕΕ, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος. Οι τιμές αγοράς δικαιωμάτων CO2 έχουν εκτοξευθεί.

Στόχος της ΕΕ και της κυβέρνησης είναι η στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων με τους εργαζόμενους του κλάδου και τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν για άλλη μια φορά το λογαριασμό.

Oι ευρωβουλευτές του KKΕ υπέβαλαν με βάση τα παραπάνω στην Ευρ. Επιτροπή τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- στην περαιτέρω ιδιωτικοποίησή της ΔΕΗ;

- στην ανάγκη διασφάλισης της δουλειάς με πλήρη δικαιώματα όλων των εργαζομένων της ΔΕΗ;

- στις σχεδιαζόμενες νέες αυξήσεις στα τιμολόγια που θα επωμιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν νέες ελαφρύνσεις και προνόμια;».

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr