Κοινή ανακοίνωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
25/02/10

Η σύνοδος Κορυφής της ΕΕ της 11/2 σηματοδοτεί νέα σφοδρή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς της Ευρώπης. Οι αποφάσεις της Συνόδου ακολουθώντας το πλαίσιο της λεγόμενης «Στρατηγικής της ΕΕ για το 2020» που αποτελεί συνέχεια και εμβάθυνση της «Στρατηγικής της Λισσαβόνας» συνιστούν ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων με σκληρά μέτρα ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Επιδιώκουν την ενίσχυση της κερδοφορίας και της θέσης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και στο διεθνή ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Βάση της στρατηγικής της ΕΕ για έξοδο από την καπιταλιστική κρίση αποτελεί η επιβολή σαρωτικών αλλαγών στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δραστικής μείωσης μισθών, συντάξεων και συνολικά των κοινωνικών παροχών. Αυτή η επίθεση φέρει τη σφραγίδα και των φιλελεύθερων και των σοσιαλδημοκρατών που στήριξαν και στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου σε αγαστή σύμπνοια με τα επιτελεία της ΕΕ.

Τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, οι διαδικασίες επιτήρησης των οικονομιών διαφόρων κρατών μελών, ανάμεσά τους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας επιστρατεύονται για να τρομοκρατήσουν ιδεολογικά τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη.

Όμως όλα αυτά τα χρόνια η κερδοφορία των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, των τραπεζιτών με την εκμετάλλευση των εργατών, οι κρατικές επιχορηγήσεις και οι φοροαπαλλαγές ήταν τεράστιες και συνεχίζουν να είναι και τώρα στην περίοδο της κρίσης. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα αρπάξει τη μερίδα του λέοντος από τους νέους δανεισμούς. Για μια ακόμα φορά στέλνουν το λογαριασμό στους εργάτες, στους φτωχομεσαίους αγρότες, στους αυτοαπασχολούμενους, εκβιάζουν και κινδυνολογούν.

Το πνεύμα της αντίστασης ενισχύεται ανάμεσα στους Ευρωπαίους εργάτες οι οποίοι δεν είναι διαθέσιμοι να χρεωθούν τα βάρη της κρίσης, για τα οποία δεν ευθύνονται στο ελάχιστο. Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και σε άλλες χώρες, εργάτες δημόσιοι υπάλληλοι και μικρομεσαίοι αγρότες διαδηλώνουν και κατεβαίνουν σε απεργίες ενάντια στα μέτρα λιτότητας που παίρνονται.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν αυτήν την έκκληση παίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το κίνημα, όντας στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα των χωρών της ΕΕ καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε κάθε χώρα να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, να καταδικάσουν τα κόμματα που στηρίζουν την αντιλαϊκή επέλαση της ΕΕ. Να ενισχύσουν τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, να απορρίψουν τον κοινωνικό εταιρισμό σε αντιλαϊκές πολιτικές και να δώσουν ηχηρή απάντηση στην αντιλαϊκή καταιγίδα που εξαπολύεται απαιτώντας: Σταθερή μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί - αντεργατικοί νόμοι, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, αποκλειστικά δωρεάν παροχές στην παιδεία, στην υγεία, στην πρόνοια. Οι εργάτες μπορούν να ζήσουν καλύτερα χωρίς τους καπιταλιστές, είναι οι ίδιοι που παράγουν τον πλούτο κι αυτοί πρέπει να τον καρπώνονται.  

 

23 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα από 20 χώρες της ΕΕ έχουν υπογράψει ως τώρα:

ΕΚ Βελγίου

KK Bουλγαρίας

Κόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών

KK Βρετανίας

Νέο ΚΚ Βρετανίας

ΚΚ στη Δανία

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

ΚΚ Εσθονίας

EK Ιρλανδίας

ΚΚ Ιρλανδίας

ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών

ΑΚΕΛ Κύπρος

ΣΚ Λετονίας

ΣΚ Λιθουανίας

ΚΚ Λουξεμβούργου

KK Μάλτας

Νέο ΚΚ Ολλανδίας

Ουγγαρέζικο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

KK Πολωνίας

ΚΚ Σλοβακίας

ΚΚ Σουηδίας

ΚΚ Φινλανδίας

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr