Τοποθετήσεις του Νίκου Σοφιανού μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ1
14/07/17

Για την εξεταστική επιτροπή για την Υγεία και την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη «διαφθορά»

Αυτό το έργο των εξεταστικών επιτροπών το έχουμε ξαναδεί. Το βλέπουμε και θα το δούμε σε συνέχειες και από τους επόμενους. Γίνεται και ένας διαγωνισμός, ξέρετε, ποιος θα κάνει τις περισσότερες εξεταστικές, προτείνει η ΝΔ εξεταστική για τον Καμμένο, εξεταστική για τον Βαρουφάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, για τα δάνεια των κομμάτων - υπαρκτά προβλήματα σήψης, διαφθοράς, διαπλοκής και των χτεσινών και των σημερινών. Γιατί μπορούμε να μιλάμε και με ονόματα τι σημαίνει διαπλοκή, τι σημαίνει δηλαδή νταραβέρια με επιχειρηματικούς κύκλους, ώστε να μοιράζεται και να ξαναμοιράζεται η πίτα και φυσικά στο έδαφος αυτό, αυτής της λειτουργίας, αυτού του συστήματος, έχεις αυτά.

Επιτρέψτε μου όμως να πω το εξής: Χτες, ο κ. Ντομπρόβσκις νομίζω, ανέδειξε ότι σε αυτά τα τελευταία χρόνια, των μνημονιακών πολιτικών και των προηγούμενων και των σημερινών, οι δαπάνες για την Υγεία που δίνει το κράτος μειώθηκαν κοντά δύο δισ. αυτό το ποσό είναι η καθημερινή εικόνα η οποία υπάρχει στα νοσοκομεία, των ελλείψεων, των προβλημάτων, που υπάρχουν στην καθημερινότητα και του πόσο ακριβά τελικά πληρώνουμε την κατά τα άλλα δημόσια Υγεία και με τους χτεσινούς και με τους σημερινούς μνημονιακούς. Εμείς λοιπόν συμμετέχουμε στην επιτροπή για να αναδειχθούν αυτές οι πλευρές, να προχωρήσουμε και στις παραπέρα ενέργειες αν αναδειχθούν και ευθύνες, αλλά αυτό δεν μπορεί να μας απομακρύνει από ένα μίζερο, βρώμικο παιχνίδι το οποίο παίζεται, που κρύβει τα μεγάλα και τσακώνεται για τα της διαχείρισης των μεν από τους δε.

Για τις εξελίξεις στην οικονομία

Υπάρχουν δύο εκδοχές ενός success story της ανάπτυξης: Η μία της «κανονικότητας», για την οποία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ και είμαι σίγουρος ότι οργίζεται πολύς κόσμος ή γελάει άλλος κόσμος, όταν ακούει για «κανονικότητα» και υπάρχει και η εκδοχή της «πολιτικής αλλαγής», τι αλλαγής δηλαδή; Αλλαγή διαχειριστή, ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ να ξαναρθούν και ξανά - μανά τα ίδια.

Στα σύννεφα βρίσκεται ένας κόσμος που πιστεύει μια τέτοια εκδοχή. Είναι σίγουρο ότι γρήγορα θα προσγειωθεί στην ομίχλη 600 τόσων εφαρμοστικών νόμων, τριών μνημονίων συν ένα τέταρτο που ήρθε -γιατί «φεύγουμε από τα μνημόνια» ψηφίζοντας ένα 4ο μνημόνιο- τα οποία δημιουργούν μια κατάσταση και για την οποία χρειάζεται να βγουν πολιτικά συμπεράσματα. Την προηγούμενη εβδομάδα αυτοκτόνησε γυναίκα που 18 μήνες ήταν απλήρωτη για δεδουλευμένα, εφαρμόζοντας ο εργοδότης της τους μνημονιακούς νόμους, που ο ένας ψήφισε και ο άλλος διατηρεί, να επενδύει αλλού, να πηγαίνει το χρήμα αλλού και οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι. Χιλιάδες εργαζόμενοι, παρατασιούχοι χάνουν τη δουλειά τους και πίστευαν τα «χτυπήματα στην πλάτη», τα ΣΥΡΙΖΑίικα. Αυτή η «κανονικότητα» που περιγράφετε δεν έχει σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι σε αυτή την ομίχλη, σε αυτή την καταχνιά, της καπιταλιστικής κρίσης και της προοπτικής της ανάπτυξης, η οποία όμως θα είναι πάλι για τους λίγους, πάλι για τους εκλεκτούς και ας «κάνουμε και καμιά εξεταστική για να βγάζουμε στην επιφάνεια τίποτα μίζες, τίποτα παρεπόμενα», σε αυτή την ομίχλη υπάρχει η δυνατότητα να δυναμώσουμε δέσμες φωτός. Κι αυτές είναι οι αγώνες, είναι οι κινητοποιήσεις, είναι να μην αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση. Είναι η απεργία στο εμπόριο την ερχόμενη Κυριακή, είναι η απεργία στη ζούγκλα του τουρισμού -την οποία διαφημίζουν- στον μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων στον τουρισμό, όταν οι ξενοδόχοι περνάν καλά και ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να κάνει διακοπές μια βδομάδα, 10 μέρες, είναι η ανάγκη σήμερα να αντισταθούμε σε αυτή τη λαίλαπα, που έχει πολιτικό περιεχόμενο: Είναι η κυβέρνηση, είναι η ΕΕ, είναι η οικονομία, είναι οι αγορές, που θα χόρευαν στους ρυθμούς του κ. Τσίπρα -θυμάστε παλιά- και σήμερα χορεύουν στο ταψί τον ελληνικό λαό.

Σε αυτή την προοπτική, λοιπόν, το ΚΚΕ λέει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τον συσχετισμό, μπορούμε να συγκρουστούμε με αυτή τη δύσκολη, σκληρή, πραγματικότητα και είναι δείκτης ενίσχυσης, λαϊκής αφύπνισης, η διεύρυνση, η δύναμη, η προοπτική, η ικανότητα του ΚΚΕ.

Για το Κυπριακό

Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι η βάση των συνομιλιών, που απέτυχαν σε αυτή τη φάση και που πολλοί από πολλές πλευρές πιέζουν για να συνεχιστούν, είναι προβληματική. Από την αρχή είναι λάθος. Θεωρούμε, λοιπόν, εντελώς προβληματική αυτή τη βάση, διαφωνούμε, δεν είμαστε σε αυτό το κλίμα που λέτε «όλα τα κόμματα ομονοούν». Από τη στιγμή που αναγνωρίζεις ένα νέο σχέδιο Ανάν, ουσιαστικά αναγνωρίζεις τη διχοτόμηση της Κύπρου, την ύπαρξη δηλαδή δύο κρατών κάτω από μία «χαλαρή» συνομοσπονδία, πρακτικά, η οποία δεν θα φέρει αποτελέσματα. Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτά εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να προβληματιστούμε γιατί δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο, αφορά στην απουσία ακόμα ανακήρυξης ΑΟΖ της χώρας μας, αφορά όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν με τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα στο Αιγαίο, με την εμπλοκή στο μακελειό που γίνεται στη Συρία και από αυτό το σκηνικό πολέμου, που βάζει τη σφραγίδα του το ΝΑΤΟ και η σύμμαχος Τουρκία -στα πλαίσια του ΝΑΤΟ- εμείς λέμε ότι πρέπει να απεγκλωβιστούμε. Πρέπει να διεκδικήσουμε, στα πλαίσια μιας συνολικότερης ανατροπής στη χώρα μας και την απεμπλοκή της χώρας από το ιμπεριαλιστικό μακελειό.

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr