Πριν από δύο μήνες ενήλικες με νοητική υστέρηση που απασχολούνταν για πάνω από δέκα χρόνια στην κουζίνα του Ερμή μεταφέρθηκαν σε άλλα τμήματα με τη δικαιολογία ότι δεν ήταν αρκετά παραγωγικοί. Οι άνθρωποι αυτοί με επιτυχία, με βάση και τις ομολογίες των εκπαιδευτών τους, παρασκεύαζαν μαζί με την υπεύθυνη εργαζόμενη δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό για τα περίπου 100 άτομα που υποστηρίζονται στο κέντρο αλλά και τους εργαζόμενους. Ενώ υποστήριζαν και το catering για τις διάφορες εκδηλώσεις για την “προβολή” του “Ερμή”. Παιδιά που είχαν βραβευτεί για τη δουλειά τους και “φιγουράριζαν” στα διάφορα διαφημιστικά spot του κέντρου.
Η εφαρμογή της απόφασης, για την οποία καμία προετοιμασία δεν έγινε, αλλά και καμία τεκμηριωμένη αιτιολογία δεν δόθηκε από τη διεύθυνση και την διοίκηση του κέντρου απέναντι στους γονείς-κηδεμόνες, τους εξυπηρετούμενους αλλά και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΑΜΕΑ, γονιών και εργαζομένων, που αντέδρασαν, προκάλεσε αναστάτωση, έβγαλε τους ανθρώπους από τη ρουτίνα τους με αποτέλεσμα να οδηγηθούν λόγω της αναπηρίας τους σε υποτροπή. Κατάσταση η οποία είχε αντίκτυπο και στις ίδιες τις οικογένειες.
Η διοίκηση και η διεύθυνση του Ερμή πέραν της απαράδεκτης συμπεριφοράς απέναντι σε εξυπηρετούμενους, γονείς και εργαζόμενους, αρνήθηκε να επανεξετάσει την απόφασή της. Αντίθετα, προέβη σε απαράδεκτες αποφάσεις, κλείδωμα του χώρου της κουζίνας, απαγόρευση εισόδου, απειλές κ.λ.π, ενώ προέβαλλε κατά καιρούς διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις και προφάσεις για την μετακίνηση.
Αποκορύφωμα της αυταρχικής και τρομοκρατικής συμπεριφοράς της διοίκησης ήταν η απόλυση δύο εργαζομένων. Εργαζόμενοι που είχαν αντιδράσει στον αυταρχισμό της διοίκησης, είχαν αμφισβητήσει επιστημονικά τις πρακτικές της. Απολύσεις δε γίνονται για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο χώρο, είναι πάγια πρακτική της διοίκησης διαχρονικά για όποιον αντιδρά, οργανώνεται, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας, αναβαθμισμένες υπηρεσίες με βάση την επιστήμη για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
Ταυτόχρονα, οι αποφάσεις της Διοίκησης για απολύσεις εργαζομένων και απαξίωση των εργαστηρίων, οδηγούν συνειδητά στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη μετατροπή του ‘Ερμή” σε “πάρκινγκ” ψυχών χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, επειδή είναι η εποπτεύουσα αρχή και το κέντρο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου, τι μέτρα προτίθενται να πάρει ούτως ώστε:
- Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Να επανέλθουν οι εργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν στην εργασία τους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
- Να ξαναγυρίσουν οι άνθρωποι με αναπηρία που απασχολούνταν για πάνω από δέκα χρόνια, στο χώρο απασχόλησής τους στην κουζίνα του κέντρου.
- Να αναζητηθούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες για προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε παιδιά, γονείς και εργαζόμενους
- Να ελεγχθεί το κέντρο και να εξασφαλιστεί ότι λειτουργεί με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
- Να χρηματοδοτηθεί επαρκώς το κέντρο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του στην προοπτική ένταξής του στο δημόσιο.

Οι Βουλευτές
Διγενή Σεμίνα
Κατσώτης Χρήστος
Δάγκα Βιβή
Παφίλης Θανάσης
Αμπατιέλος Νίκος
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κτενά Αφροδίτη
Μανωλάκου Διαμάντω
Τσοκάνης Χρήστος