Η κυβέρνησης, δια μέσου μηνύματος του Πρωθυπουργού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενημέρωσε πως όλες οι μητέρες ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας λαμβάνουν κρατική στήριξη για 9 μήνες.

Στην περίπτωση των συμβασιούχων εκπαιδευτικών (αναπληρωτριών) αυτό δεν ισχύει. Για χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς η άδεια μητρότητας είναι μικρότερη και από τους 6 μήνες του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δε δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Αυτό που δικαιούνται είναι μια άδεια επαπειλούμενης κύησης μέχρι 20 μέρες. Αποτέλεσμα αυτής της διάκρισης είναι να εξαναγκάζονται είτε να δουλεύουν με κίνδυνο να χάσουν τα μωρά τους, είτε ωθούνται στην παραίτηση ή στην άδεια άνευ αποδοχών.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της αναπληρώτριας στο Ηράκλειο, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το σχολείο με δίδυμη κύηση (εξ’ ορισμού επαπειλούμενη) και η κυνική απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην υπ ΄αριθμό 791/ 04.03.2024 σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, ήταν πως η εργαζόμενη γνώριζε τα δικαιώματά της πριν προσληφθεί.

Επιπλέον, η κρατική στήριξη που λαμβάνουν οι αναπληρώτριες μητέρες πριν τον τοκετό εξαντλείται στους 2 μήνες κύησης. Μετά τον τοκετό δικαιούνται 2 μήνες λοχείας και 3,5 μήνες άδεια ανατροφής.

Είναι προφανές, πως υπάρχει σκληρή διάκριση μεταξύ μονίμων και αναπληρωτών και μάλιστα σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, όπως η εγκυμοσύνη και η λοχεία. Ούτε οι αναπληρώτριες μητέρες, άλλα ούτε και τα βρέφη τους δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν για :

-Να επεκταθεί το δικαίωμα στην 9μηνη άδεια ανατροφής και για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
-Να δίνονται άμεσα άδειες με εξασφαλισμένα δικαιώματα στις αναπληρώτριες με επαπειλούμενη κύηση.
-Να δοθεί το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες και στις αναπληρώτριες για όσο διάστημα δεν εργάζονται.
-Να υπάρξει εξίσωση των αδειών των μονίμων με τους αναπληρωτές.


Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Παφίλης Θανάσης

Δάγκα Βιβή

Διγενή Σεμίνα

Έξαρχος Νίκος

Κανέλλη Λιάνα

Κομνηνάκα Μαρία

Κτενά Αφροδίτη

Μεταξάς Βασίλης

Συντυχάκης Μανώλης