26 Απρ 2024
ΒουλήΠεριβάλλον

Δυστυχώς μετά την πάροδο οκτώ (8) μηνών από την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη το χωριό Βλοχός της ΠΕ Καρδίτσας, συνέπεια του καιρικού φαινομένου “Daniel”, τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα των κατοίκων όχι μόνο δεν επιλύονται αλλά συνεχώς μεγεθύνονται καθιστώντας πλέον τις συνθήκες διαβίωσης αφόρητες, ενώ οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, αβεβαιότητα και μπροστά σε αδιέξοδο, αφού οι όποιες εξαγγελίες μετά τις καταστροφές αποδεικνύονται λόγια του «αέρα».
Όπως οι ίδιοι αναφέρουν και καταγγέλλουν:
- Ενώ έχει ληφθεί απόφαση 115 οικογενειών για μετεγκατάσταση, η οποία έγινε δεκτή από το Δήμο Παλαμά, ο οποίος έχει ήδη καθορίσει και το χώρο για την κατασκευή του νέου οικισμού και έχει υποβάλλει επίσημο αίτημα προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έως σήμερα δεν έχει δοθεί καμία απάντηση (για αποδοχή του αιτήματος). Το αποτέλεσμα είναι η ανησυχία και η αγωνία 450 και πλέον ανθρώπων να κορυφώνεται, αφού τίθεται υπό αμφισβήτηση η δίκαιη επιθυμία τους να ζήσουν σε ένα ασφαλή χώρο, να μείνουν στον τόπο τους, να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους.
- Δεν τους έχει καταβληθεί (πλην ελάχιστων εξαιρέσεων) το επίδομα ενοικίου, με αποτέλεσμα οικογένειες να απειλούνται με έξωση, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα ενοίκια διότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
- Δεν έχουν πραγματοποιηθεί τα απαραίτητα έργα (καθαρισμοί-διάνοιξη ποταμών και παραποτάμων, αντλιών άρδευσης, απάντληση ομβρίων υδάτων κ.α.). Έργα που θα συμβάλλουν στην ομαλή διεξαγωγή τόσο των καλλιεργειών όσο και της κτηνοτροφίας.
- Η πρόοδος των εργασιών αποκατάστασης των φραγμάτων που περικλείουν το χωριό είναι αργή και πρόχειρη, αφού μετά από μια βροχόπτωση πρόσφατα τα ύδατα διαπέρασαν τα επισκευασμένα αναχώματα, αποδεικνύοντας την ακαταλληλότητα των υλικών και κυρίως την έλλειψη σοβαρού αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.
- Δεν έχει υπάρξει έως σήμερα πιστοποίηση για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού, καθώς και αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία της περιοχής. Επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη για την απρόσκοπτη εξασφάλιση της σίτισης, εφοδίων καθημερινής φροντίδας κ.α., αφού αποδεδειγμένη οι κάτοικοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν.
- Ενώ τα σπίτια είναι ακατοίκητα, συνεχίζουν να λαμβάνουν οι κάτοικοι λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό ρεύμα, ύδατος).
- Σοβαρότατο ζήτημα είναι αυτό των χρεών σε διάφορους, φορείς (τράπεζες, ταμεία κ.α.) για τα οποία απαιτούν την αναστολή των πληρωμών.
Με βάση τα ανωτέρω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε τι ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:
- Να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε σύντομα να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση των πλημμυροπαθών.
- Να μεριμνήσει το Υπουργείο, η Κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.
- Να ικανοποιηθούν όλα τα ανωτέρω αιτήματα των κατοίκων (οικονομικά, μέριμνα για την δημόσια υγεία κ.α.), ώστε να μπορέσουν να ζήσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια στον τόπο τους.

Οι Βουλευτές
Λαμπρούλης Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Μαρίνος Γιώργος