Διεθνή

article thumbnailΑνακοίνωση της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας

Η ελπίδα βρίσκεται στην πάλη των λαών για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας! Σημαντική παρέμβαση πραγματοποιεί η "Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική πρωτοβουλία", μπροστά στην επικείμενη συνάντηση των  .... 

article thumbnailΨήφισμα της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας για τα εβδομηντάχρονα της αντιφασιστικής νίκης των λαών

H Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της, στην Αθήνα στις 8/9, προχώρησε στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος για την 70η επέτειο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών: «Πρ  .... 

Κοινή Ανακοίνωση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων
21/12/09

Στις 19 Δεκέμβρη 2009 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση 9 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από 7 χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Η συνάντηση συνέβαλε στην ενίσχυση των προσπαθειών για την ισχυροποίηση των σχέσεων και της κοινής δράσης των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων της Βαλκανικής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες διεθνούς συγχρονισμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Εκτιμήθηκε πως η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, της αντίθεσης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, γιατί τα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των Βαλκανικών Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων συζητήθηκαν οι εμπειρίες των κομμάτων στους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Οι μετέχοντες διαπίστωσαν ότι 20 χρόνια μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, υψώθηκαν πολλά τείχη μπροστά στους λαούς. Η ελευθερία που ήρθε είναι αυτή των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των καπιταλιστών, να επιτίθενται από καλύτερες θέσεις στα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα, να διεξάγουν άδικους πολέμους, διαμελισμούς κρατών, να επιδίδονται στο δουλεμπόριο εκατομμυρίων ανθρώπων, να θωρακίζουν τις δυνάμεις καταστολής, να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Οι πανηγυρισμοί των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, δήθεν περί «νίκης της δημοκρατίας» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είναι 100% υποκριτικές και ψεύτικες.

Συνεχίζεται και εντείνεται η εκστρατεία του διεθνούς ιμπεριαλισμού να αμαυρώσει τη μεγάλη προσφορά στους λαούς του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Παράλληλα καταβάλλονται επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες, από τις κυβερνήσεις και το σύνολο των αστικών κομμάτων, να εμφανίσουν τον καπιταλισμό ως σύστημα αιώνιο, ως σύστημα που εξασφαλίζει την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Η ΕΕ ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και δημιουργεί νέους, θεσμοθετεί την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, εντείνει τον αντικομμουνισμό, για να χτυπηθεί η πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, τα ΚΚ και οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις γύρω από αυτά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που γεννάει η ενιαία πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης με περικοπή των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης στα κράτη - μέλη της.

Σημειώθηκε πως η παραπέρα διεύρυνση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ με νέες χώρες των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ, η εμφάνιση στην περιοχή των Βαλκανίων νέων στρατιωτικών βάσεων και ξένων στρατιωτικών σωμάτων, η δημιουργία προτεκτοράτων στην περιοχή μας, με την ενεργό συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ,  καθώς και η προσπάθεια ανακίνησης από τους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΕΕ και το ΝΑΤΟ) υπαρκτών ή και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης της Βαλκανικής, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και δίνουν έδαφος για την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σημειώθηκε, από εκπροσώπους των κομμάτων, η ανάγκη αποφασιστικής ανάπτυξης του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος στην περιοχή και την ενίσχυση του συντονισμού του.  Καθοριστικής σημασίας είναι η ανάπτυξη ενός πολύμορφου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος όπως και των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα της περιοχής.

Οι συμμετέχοντες θα ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες ενάντια στον εθνικισμό, στη διαίρεση και το μίσος των λαών, ενάντια στη διαμόρφωση προτεκτοράτων, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στην πρόσδεση των χωρών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θα προωθήσουν τον αγώνα για τα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων της Βαλκανικής, τον απεγκλωβισμό των χωρών από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κι οργανώσεις, την αναζωογόνηση των σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών ιδανικών στα Βαλκάνια.

Σημειώθηκε πως η χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων στα Βαλκάνια, η ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα μέτρα καταστολής κατά των κομμουνιστών και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που λαμβάνονται σε όλη πλέον την Ευρώπη, αυξάνουν και την ανάγκη τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα να δράσουμε καλύτερα, πιο οργανωμένα και συντονισμένα μέσα στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιΝΑΤΟικό και μαζικό, εργατικό κίνημα.

Στην συνάντηση των ΚΚ εκφράστηκε η κοινή διάθεση για να ενισχυθούν και να πυκνώσουν οι κοινές πρωτοβουλίες, ο συντονισμός και η κοινή δράση των Κομμάτων μας, αλλά και οι ευρύτερες αντιιμπεριαλιστικές δράσεις. Όπως:

  • Να αναπτυχθούν και πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους εργατικούς και άλλους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες που γίνονται στη Βαλκανική.
  • Τα ΚΚ μπορούν καλύτερα να συμβάλλουν στην ενίσχυση και διεύρυνση του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, ώστε:

Να δυναμώσει παραπέρα η πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, στις ξένες βάσεις και τα στρατεύματα, ενάντια στη λεγόμενη Βαλκανική Ταξιαρχία και τη συμμετοχή των στρατιωτικών σωμάτων από βαλκανικές χώρες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε άλλες χώρες, όπως Αφγανιστάν, Ιράκ, στον Περσικό και αλλού.

Να επιστρέψουν τα στρατεύματα από βαλκανικές χώρες, που βρίσκονται σήμερα εκτός συνόρων.

Καμιά εμπλοκή των χωρών μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στον Καύκασο και στις απειλές που εκτοξεύονται κατά του λαού του Ιράν, της Συρίας, όπως και κατά άλλων λαών.

Να μην τηρηθούν οποιεσδήποτε "συμβατικές υποχρεώσεις" που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκουν τις χώρες μας.

  • Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Κούβας και να δυναμώσουμε την πάλη μας για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών από τις φυλακές των ΗΠΑ.

Τα Κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα των Βαλκανίων επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να εργαστούν από κοινού σε διμερή και πολυμερή βάση για τον καλύτερο συντονισμό και δράση για όλα τα παραπάνω. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εργαστούν ώστε ο συντονισμός των κομμάτων μας να αποκτήσει στην πορεία πιο μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά.

ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ:

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΓΔΜ)

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΜΕΡ) ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Ψήφισμα των Βαλκανικών ΚΚ  ενάντια στον αντικομμουνισμό 

Τα ΚΚ που συμμετείχαν στην Βαλκανική συνάντηση των ΚΚ καταδικάζουν τη νέα αντικομμουνιστική επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε μια σειρά  χώρες της ΕΕ. Καταγγέλλουμε τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις:

  • στην Τσεχία, με στόχο την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας αυτής (ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας). Πρωταγωνιστές αυτής της επίθεσης είναι ομάδα γερουσιαστών που στο παρελθόν έχει κινήσει τη διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου η Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας.
  • στην Πολωνία με το νέο αντικομμουνιστικό κρούσμα σε συνδυασμό με τις πρόσφατες απαγορεύσεις κομμουνιστικών συμβόλων.
  • Στη Ρουμανία με το νόμο 51/1991, άρθρο 3, που αφορά την «εθνική ασφάλεια», επιβάλλονται βαριές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα για την ίδρυση ή στήριξη του ΚΚ.
  • Στη Λετονία, τη Λιθουανία, σην Εσθονία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες της ΕΕ με τις αντικομμουνιστικές ενέργειες που διαμορφώνουν στην Ευρώπη ένα αντικομμουνιστικό κλίμα υστερίας και διώξεων. Σε αυτό καίρια συμβολή έχουν οι αποφάσεις της ΕΕ, τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ που βιάζουν την ιστορική αλήθεια και επιδιώκουν να ταυτίσουν το κομμουνισμό με το φασισμό , να παραγράψουν από την εργατική λαϊκή συνείδηση τις τεράστιες κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που δείχνουν τα πλεονεκτήματα του Σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού, του εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος.

Όλες αυτές οι αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις φανερώνουν την ιμπεριαλιστική και βαθιά ταξική φύση της ΕΕ, την υποκρισία των υποστηρικτών της αστικής δημοκρατίας, αλλά και το φόβο της αστικής τάξης απέναντι στο κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα. Η αντικομμουνιστική επίθεση αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ιμπεριαλισμού με στόχο να σβήσει από την εργατική - λαϊκή συνείδηση, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, τη μόνη πραγματική διέξοδο από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Αυτές οι νέες αντικομμουνιστικές προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες!

Η απάντηση θα είναι υπόθεση όλων των  εργαζόμενων της Ευρώπης. Γιατί ο αντικομμουνισμός δεν έχει στόχο μόνο τους κομμουνιστές, αλλά τη λαϊκή συνείδηση και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, καλλιεργώντας τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, την αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίζονται στα όργανα της ΕΕ, για να φορτωθούν και τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους.

Τα ΚΚ της Βαλκανικής απαιτούν εδώ και τώρα :

Να αρθεί αμέσως τώρα η απαγόρευση των ΚΚ των χωρών της Βαλτικής και της ΚΝ Τσεχίας. Να σταματήσουν οι αντικομμουνιστικές διώξεις, απαγορεύσεις και απειλές που προωθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΓΔΜ)

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΜΕΡ) ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Ανακοίνωση καταδίκης της ανατίναξης του αντιφασιστικού μνημείου στη Γεωργία

Όπως έγινε γνωστό στις 19 Δεκέμβρη, τη μέρα που πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση των Βαλκανικών ΚΚ στη Θεσσαλονίκη, το φιλονατοϊκό καθεστώς της Γεωργίας  προχώρησε στην ανατίναξη (!) του αντιφασιστικού μνημείου στην πόλη Κουταΐσι, προκαλώντας και ανθρώπινα θύματα.

Η προκλητική αυτή ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που γίνονται από την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ, με στόχο τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, το σβήσιμο της συνεισφοράς της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού. Δείχνει το μίσος των αστών απέναντι στην αντιφασιστική Νίκη.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα των Βαλκανίων εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα αθώα θύματα αυτής της απαράδεκτης ενέργειας την οποία και καταδικάζουμε! Η πράξη αυτή, πρώτα απ' όλα, προσβάλει τις 300 χιλιάδες και πλέον των Γεωργιανών, που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη με το φασισμό, προσβάλει τη μνήμη όλων των λαών, που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό.

Οι λαοί των Βαλκανίων, που έδωσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση από το φασισμό πρέπει να δουν και με αφορμή αυτό το γεγονός πως ο κατήφορος του αντικομμουνισμού, της διαστρέβλωσης της Ιστορίας δεν έχουν πάτο και να του γυρίσουν την πλάτη!

19/12/2009

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ΚΟΜΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΡΟΑΤΙΑΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΠΓΔΜ)

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ΝΕΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 ΚΟΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΜΕΡ) ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr