«Οδηγός» παράδοσης του Πάρκου Τρίτση στο κεφάλαιο, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ΚΚΕ
Πέμπτη, 05 Ιανουάριος 2017

Έναν «οδηγό» παράδοσης στο μεγάλο κεφάλαιο του Πάρκου Τρίτση, του μεγάλου πνεύμονα πρασίνου στην Αττική, συνιστά η απάντηση του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη. Η ερώτηση αφορούσε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πάρκο Τρίτση, και τη συνολική πολιτική απαξίωσης της κρατικής περιουσίας που συνοδεύεται με την παράδοσή της σε επιχειρηματικούς ομίλους.

O Επίτροπος ισχυρίζεται ότι η ΕΕ δεν προωθεί «πολιτική για τη στέρηση της χρηματοδότησης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, όπως το πάρκο Α. Τρίτσης, με στόχο την εξώθησή τους σε ιδιωτικοποίηση», όμως στην συνέχεια της απάντησης του σπεύδει να τεκμηριώσει ακριβώς το αντίθετο. Αποκαλύπτει με την τοποθέτηση του ποια πολιτική οδηγεί στην εμπορευματοποίηση του πάρκου. Αυτή η πολιτική της ΕΕ δεν είναι άλλη από αυτή που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Έτσι παρουσιάζοντας  τους στόχους της ΕΕ και της κυβέρνησης με βάση το μνημόνιο, η Ευρ. Επιτροπή στην απάντηση της αναφέρεται στη «μεγιστοποίηση της συμβολής των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στην ελληνική οικονομία» την «αύξηση των εσόδων» και τη «μείωση του δημόσιου χρέους» καταλήγοντας στην «αποδοτικότητα των δημοσίων δαπανών».Πρόκειται δηλαδή για τους στόχους όχι μόνο της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου που εκπληρώνονται τόσο μέσα από «ευέλικτες» μορφές παράχωρησης του Πάρκου Τρίτση ή μέρους αυτού στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι τα κριτήρια της ανταποδοτικότητας κι ανταγωνιστικότητας του κεφαλαιου που όχι μόνο δεν έχουν σχέση αλλά είναι και σε βάρος των λαικών αναγκών.  Η Ευρ. Επιτροπή με την απάντησή της εννοεί σαφώς ότι μόνο σε αυτήν την αντιδραστική κατεύθυνση απελευθερώνονται κι οι ευρωενωσιακές χρηματοδοτήσεις που θα ενισχύσουν και σε αυτήν την περίπτωση τους επιχειρηματίες που θα βάλουν χέρι στο Πάρκο. Ενώ προκλητικά ισχυρίζεται ότι μέσα από τέτοια επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να «εξευρεθούν κονδύλια που είναι δυνατόν να ανακατανεμηθούν για την πρόνοια και για άλλα έργα που ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες των πολιτών»!

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν όμως πείρα και έχουν βιώσει στο πετσί τους ότι η αντιλαϊκή πολιτική που πιστά υπηρετούν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στο όνομα της «ανάκαμψης της οικονομίας», τους επιφυλάσσει μόνο ανεργία, φτώχεια, ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως και  παράδοση στο κεφάλαιο κρατικής περιουσίας .

Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση του Πάρκου δεν είναι φυσικά τυχαία. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών των εκάστοτε κυβερνήσεων, της ΕΕ. Η σταθερή υποβάθμιση κι εγκατάλειψη, του πάρκου οδηγεί στην εμπορευματοποίησή του και στην παράδοσή του ως ώριμο φρούτο σε ιδιώτες, στους διαφόρους "οικολόγους" των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και σε άλλους "σωτήρες", που κριτήριο έχουν το κέρδος.

Οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου όπως και το Πάρκο Τρίτση είναι λαϊκή περιουσία. Πρέπει να αποτελούν χώρους πρασίνου, αναψυχής, Πολιτισμού και Αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση.

Το ΚΚΕ απαιτεί να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση. Με την υπεράσπιση και περιφρύρηση του χαρακτήρα του μέσα από τους αγώνες του λαού της περιοχής  το εργατικό λαϊκό κίνημα της περιοχής παλεύει: Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του Πάρκου και να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους. Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου. Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.

============

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

 

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης

 

Θέμα: Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το πάρκο A. Tρίτση στη Δυτική Αθήνα

H κατάσταση στο πάρκο Tρίτση στη Δυτική Αθήνα είναι οριακή. Οι υδρότοποι ξεραίνονται, για πολλοστή φορά είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω οφειλών, δεν έχει γίνει αποψίλωση, τα κτίρια και οι γέφυρες παρουσιάζουν φθορές θέτοντας σε κίνδυνο επισκέπτες, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, ενώ οι μόλις 3 εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι από το Μάιο.

Το διαχρονικό έλλειμμα σταθερής και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης είναι το βασικό ζήτημα για το οποίο ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙZA - ANΕΛ φέρουν ακέραια την ευθύνη, καθώς την ίδια ώρα που διαφημίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα με πακτωλούς χρημάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν βρίσκουν ούτε δραχμή για έργα που ικανοποιούν βασικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Με αυτή την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας επιδιώκουν να φέρουν το πάρκο σε ασφυξία για να παρουσιάσουν ως "λύτρωση" την ιδιωτικοποίησή και την παράδοσή του σε επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως έγινε και με το Ελληνικό.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση προωθούν περικοπές και αντιλαϊκά μέτρα που στερούν την πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το πάρκο Τρίτση;

2.  Πώς τοποθετείται σε ό,τι αφορά την ανάγκη ενεργοποίησης κονδυλίων της ΕΕ, χρήματα που έχει πολλαπλάσια πληρώσει ο ελληνικός λαός, για τη διάσωση του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στην Αθήνα;

Απάντηση του κ. Moscovici εξ ονόματος της Επιτροπής

1. Η Επιτροπή δεν συμφωνεί με τον ισχυρισμό ότι προωθεί πολιτική για τη στέρηση της χρηματοδότησης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, όπως το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», με στόχο την εξώθησή τους σε ιδιωτικοποίηση. Αντιθέτως, στους στόχους του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα περιλαμβάνονται: (i) η μεγιστοποίηση της συμβολής των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στην ελληνική οικονομία· (ii) η αύξηση των εσόδων προκειμένου να υποστηριχθούν οι στόχοι της δημόσιας πολιτικής και να μειωθεί το δημόσιο χρέος· (iii) η βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας των δημόσιων δαπανών και η εξεύρεση κονδυλίων που είναι δυνατόν να ανακατανεμηθούν για την πρόνοια και για άλλα έργα που ικανοποιούν τις βασικές ανάγκες των πολιτών.

2. Για τη συντήρηση των πάρκων στην Ελλάδα είναι υπεύθυνες οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που διέπει την εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, η επιλογή των έργων εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των εθνικών αρχών διαχείρισης, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιλογές τους είναι σύμφωνες με τους ενωσιακούς και εθνικούς κανόνες επιλεξιμότητας και τη νομοθεσία. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο της επιμερισμένης διαχείρισης που διέπει τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, η ευθύνη για την επιλογή, αξιολόγηση και ανάθεση έργων εναπόκειται στις εθνικές αρχές. Ο κ. βουλευτής μπορεί να έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ήτοι την Περιφέρεια Αττικής, για περισσότερες πληροφορίες».

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr