ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ο. ΤΟΥ ΚΚΕ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
03/05/19

EE: Καμία αποζημίωση για τα πληγέντα λαϊκά νοικοκυριά στην Κρήτη - Ποσά-ψίχουλα για τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Κ. Κρέτσου στις ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις αλλεπάλληλες καταστροφές που έπληξαν πολλές περιοχές της Κρήτης τους τελευταίους δύο μήνες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο πέντε ανθρώπων.

Η Επίτροπος καταρχάς σε σχέση με το αίτημα στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη για την άμεση ενεργοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό αφού παρά το ότι έχουν παρέλθει πάνω από δύο μήνες από τις πρώτες καταστροφικές πλημμύρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποβάλει ακόμη τη σχετική αίτηση. Ακόμη όμως και εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα, η Επίτροπος απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τις προτάσεις του ΚΚΕ για την άρση των δυσμενών προϋποθέσεων του σχετικού Κανονισμού προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών,των κατεστραμμένων αγροτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι το Ταμείο «δεν μπορεί να καλύψει ιδιωτικές ζημίες». Σημειώνεται δε ότι ακόμη και εάν πιαστεί το όριο-κόφτης του 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης που απαιτείται σε ζημίες για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο, τα κονδύλια -χρήματα από τον ιδρώτα των εργαζομένων- θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε αποκατάσταση υποδομών, δηλαδή σε επιχειρηματικούς ομίλους του κατασκευαστικού κλάδου που αναλαμβάνουν τα σχετικά έργα.

Ενώ όλη η Κρήτη βοά για την προκλητική εγκατάλειψη του νησιού στον τομέα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής λόγω της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης με την διαχρονική ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, της τοπικής διοίκησης και της ΕΕ, η Επίτροπος μιλά για ποσά της τάξης του 1,3 δις που αφορούν μάλιστα «προληπτικά μέτρα» (δηλαδή όχι μόνο αντιπλημμυρικά, αλλά και αντιπυρικά κλπ) για ....όλη την Ελλάδα. Άμεσα διαθέσιμα για την Κρήτη είναι μόνο τα ψίχουλα των 12 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τις τεράστιες ανάγκες του νησιού, ενώ μόλις 4 αντιπλημμυρικά έργα εν έτη 2019 βρίσκονται στο σχεδιασμό του προγράμματος της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020.

Συνιστά προκλητικό εμπαιγμό των πλημμυροπαθών που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες να παρουσιάζονται αυτά τα υποτυπώδη μέτρα από την ΕΕ και την κυβέρνηση ως «τεράστια επιτυχία».

Είναι γνωστό μάλιστα ότι τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, ακόμη και εάν είναι επιλέξιμα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία όπως αναφέρει η απάντηση, υπόκεινται στη μέγγενη της πολιτικής «κόστους - οφέλους» που δεν υπηρετεί την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών, αλλά τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «ελκυστικά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο και μακροπρόθεσμο ποσοστό κέρδους μιας και μετά την ολοκλήρωση τέτοιων έργων δεν υπάρχουν διόδια, πελάτες και πωλήσεις που θα αποδώσουν «προστιθέμενη αξία», όπως είναι η σταθερή επιδίωξη της ΕΕ.

Η «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι είναι η ίδια γνωστή αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο εξής ένας αντιλαϊκός μονόδρομος τους,αυτός της ΕΕ. Στην Κρήτη της τεράστιας «τουριστικής ανάπτυξης», των τεράστιων κερδών δηλαδή για τα μονοπώλια, δεν ικανοποιούνται στοιχειώδεις ανάγκες των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών που είναι απροστάτευτοι και ανοχύρωτοι χειμώνα - καλοκαίρι, είτε στις πλημμύρες, είτε στις πυρκαγιές.

Και με αυτό το κριτήριο στις επερχόμενες εκλογές (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές, όποτε και εάν γίνουν) οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν με την ψήφο τους όλα τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να δυναμώσουν τη φωνή του ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη του λαού για τη ζωή που μας αξίζει, για όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που συνθλίβονται στο δρόμο των καπιταλιστικών κερδών που ακολουθείται μέχρι σήμερα.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ κι η σχετική απάντηση της επιτρόπου Κρέτσου.

Ερωτήσεις

http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2019-001813_EL.html

http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/P-8-2019-001022_EL.html

http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2019-000924_EL.html

EL

E-000896/2019

E-000924/2019

E-000989/2019

P-001022/2019

E-001028/2019

P-001230/2019

Κοινή απάντηση της κ. Creţu
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(26.4.2019)

Η Επιτροπή είναι απολύτως ενήμερη για τα γεγονότα στην Κρήτη και είναι σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες επί του παρόντος ετοιμάζονται να υποβάλουν αίτηση για την παροχή βοήθειας από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ). Το Ταμείο μπορεί να κινητοποιηθεί εφόσον η ελληνική αίτηση υποβληθεί εντός 12 εβδομάδων, αποδεικνύοντας ότι το μέγεθος της συνολικής άμεσης ζημίας υπερβαίνει το όριο της «περιφερειακής καταστροφής»1. Μπορεί να βοηθήσει στην (επανα)χρηματοδότηση δημόσιων επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης, ιδίως στην επισκευή των υποδομών και στην παροχή βοήθειας στον πληθυσμό. Δεν μπορεί να καλύψει ιδιωτικές ζημίες.

Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 1,3 δισ. για μέτρα προσαρμογής και πρόληψης του κινδύνου όσον αφορά την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων. Ένα μέρος των κονδυλίων αυτών (12 εκατ. ευρώ) είναι άμεσα διαθέσιμο στην Κρήτη στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου περιφερειακού προγράμματος για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την πρόληψη των φυσικών καταστροφών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπλημμυρικών μέτρων. Στο πλαίσιο του προγράμματος της πολιτικής συνοχής για την Κρήτη για την περίοδο 2014-2020, τέσσερα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Υποδομές αντιπλημμυρικής διαχείρισης και εξοπλισμός για φυσικές καταστροφές προετοιμάζονται στα Χανιά και το Ηράκλειο. Η απόκτηση εξοπλισμού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέσω των προγραμμάτων τους για την αγροτική ανάπτυξη, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πιθανώς πληγεί από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα και να εισάγουν μέτρα διαχείρισης του κινδύνο. Η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πιθανώς πληγεί, αλλά όχι για τα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου.

Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να εξετάσει, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές εθνικές και περιφερειακές αρχές, τη δυνατότητα αναθεώρησης του ή των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων που αφορούν τις εκτάσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες, ώστε να διευκολυνθούν οι αναγκαίες δράσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών και την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι κανονισμοί. Η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις διατάξεις των νομικών πράξεων που καθορίζουν την παρέμβαση διαφορετικών οικονομικών μηχανισμών."

1129,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1,5 % του περιφερειακού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

2Στήριξη μπορεί επίσης να παρέχεται σε επενδύσεις για προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων που θα έχουν πιθανές φυσικές καταστροφές, αντίξοες κλιματικές συνθήκες και καταστροφικά συμβάντα..

3Ασφάλιση καλλιεργειών, ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, αμοιβαία κεφάλαια και εργαλεία σταθεροποίησης εισοδήματος.

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr