article thumbnailΟ αντιλαϊκός χαρακτήρας του Πολυετές Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014 - 2020 και η στάση των κομμάτων

Η πολιτική συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) - τον προϋπολογισμό της ΕΕ - για την περίοδο 2014 - 2020 επικυρώ  .... 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ε.Ο. ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΚ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
11/04/19

Πλήρης κάλυψη της ΕΕ στην ουκρανική κυβέρνηση για την απαγόρευση συμμετοχής του ΚΚ Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές.

Μνημείο προκλητικότητας συνιστά η απάντηση της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φ. Μογκερίνι στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την απαράδεκτη απαγόρευση της συμμετοχής του ΚΚ Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η Φ. Μογκερίνι στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη όχι μόνο δεν καταδικάζει την απαγόρευση της υποψηφιότητας του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Petro Symonenko αλλά δίνει και τα εύσημα επικροτώντας την ουκρανική κυβέρνηση αναφέροντας ότι «θεωρεί ενθαρρυντικό τον πρωτοφανή αριθμό υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2019»!!.

Συνεχίζει λέγοντας ότι «η ΕΕ ενθάρρυνε την Ουκρανία να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τυχόν δικαστική απαγόρευση πολιτικών κομμάτων και να διασφαλίσει την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων» αποσιωπώντας ότι, όπως κατήγγειλε το ΚΚΕ, η συγκεκριμένη απόφαση της εκλογικής επιτροπής στηρίχτηκε στην εφαρμογή του λεγόμενου νόμου της «αποκομμουνιστικοποίησης» με την απαγόρευση υποψηφιοτήτων σε άτομα και κόμματα που προπαγανδίζουν τον κομμουνισμό. Πρόκειται για ένα ακόμα «προσεκτικό» κάλεσμα της ΕΕ για κλιμάκωση του αντικομμουνισμού, των αποκλεισμών σε βάρος των κομμουνιστών.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το πόσο κούφια είναι τα λογύδρια του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικής ΕΕ» ενάντια στην ακροδεξιά. Αλλώστε ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προκλητικά σηκώνει κουρνιαχτό περί «προοδευτικών μετώπων» είναι η δική του κυβέρνησή που έχει ξεπλύνει την Ουκρανική Κυβέρνηση, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ με επισκέψεις στο Κίεβο, διμερείς συμφωνίες, μη βγάζοντας άχνα για τη στήριξη που παρέχουν ακροδεξιές, φασιστικές δυνάμεις στην κυβέρνηση Ποροσένκο.

Αποκαλύπτεται επίσης η υποκρισία της ΕΕ για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» που τα αξιοποιεί αποκλειστικά ως εργαλείο παρεμβάσεών σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ όταν και όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά της. Η τοποθέτηση αυτή της ΕΕ δεν εκπλήσσει, καθώς η αντικομμουνιστική εκστρατεία σε μια σειρά από κράτη μέλη, ιδίως στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, ενορχηστρώνεται και προωθείται από την ίδια ως το απαραίτητο συμπλήρωμα της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής της, επιχειρώντας να σβήσει από τη συνείδηση των λαών τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές θα δώσει αισιοδοξία και ώθηση στην προσπάθεια που διεξάγουν δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα σε όλη την Ευρώπη που παλεύουν για την αποκάλυψη του αντεργατικού αντιλαϊκού χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας της ΕΕ και ανάδειξης της πραγματικής διεξόδου για τους εργαζόμενους, της αποδέσμευσης από την ΕΕ με τους ίδιους στην εξουσία.

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και της απάντησης της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φ. Μογκερίνι:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000795/2019 προς την Επιτροπή (Αντιπρόεδρος / Ύπατη Εκπρόσωπος)

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης

Θέμα: VP/HR - Η προκλητική απαγόρευση της συμμετοχής του ΚΚ Ουκρανίας στις προεδρικές εκλογές από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η ουκρανική κυβέρνηση και η ελεγχόμενη απ' αυτήν εκλογική επιτροπή απαγόρευσαν την υποψηφιότητα του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Petro Symonenko, στις προεδρικές εκλογές της 31 Μάρτη, εφαρμόζοντας το λεγόμενο νόμο της «αποκομμουνιστικοποίησης». Σύμφωνα με την αιτιολόγηση της εκλογικής επιτροπής, απαγορεύεται να είναι υποψήφιοι για την Προεδρία της Ουκρανίας άτομα και κόμματα που προπαγανδίζουν τον κομμουνισμό. Για τη μεθόδευση της αντικομμουνιστικής τους απόφασης χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την απαγόρευση του εθνικοσοσιαλισμού και των συμβόλων του. Ο αντικομουνιστικός νόμος δεν εμπόδισε, βέβαια, την κυβέρνηση Poroschenko να καθιερώσει ως εθνική αργία τη μέρα γέννησης του διαβόητου εγκληματία Stepan Bandera, Ουκρανού συνεργάτη των ναζί και των SS, ούτε τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών σε «διαδηλώσεις» νεοναζιστικών ομάδων.

Δεδομένου ότι η αντιδραστική ουκρανική κυβέρνηση αναρριχήθηκε πραξικοπηματικά στην εξουσία με την ανοιχτή επέμβαση και στήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς και με τη στήριξη φασιστικών δυνάμεων και συνεχίζει να απολαμβάνει την πολύμορφη στήριξη της ΕΕ, ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:

Πώς τοποθετείται στην απαγόρευση της υποψηφιότητας του Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, Petro Symonenko, και συνολικά στην εκστρατεία και στις διώξεις που έχει εξαπολύσει η ουκρανική κυβέρνηση ενάντια στους κομμουνιστές, καταπατώντας βάναυσα τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες του λαού της Ουκρανίας;

Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Mogherini εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(2.4.2019)

Η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην εδραίωση μιας δυναμικής δημοκρατίας στην Ουκρανία και θεωρεί ενθαρρυντικό τον πρωτοφανή αριθμό υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2019.

Η ΕΕ ενθάρρυνε την Ουκρανία να υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση όσον αφορά τυχόν δικαστική απαγόρευση πολιτικών κομμάτων και να διασφαλίσει την κατοχύρωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες που διέπουν την ενδεχόμενη απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος θα πρέπει να συνάδουν με τα σχετικά διεθνή πρότυπα και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των «κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με την απαγόρευση και τη διάλυση πολιτικών κομμάτων και ανάλογα μέτρα» του Ιανουαρίου του 2000, καθώς και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr