ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
01/11/17

Ψήφισμα για την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρομεσαίων αγροτών και των μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.

Την άμεση και πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρομεσαίων αγροτών και των μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές με τη συμπερίληψή τους στον κατάλογο των δικαιούχων αποζημίωσης και με την άρση των απαράδεκτων και απαγορευτικών ορίων στο ύψος των ζημιών που απαιτούνται από το «Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ», ζητά η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ψήφισμα που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου.

Εκτεταμένες ζημιές σπιτιών και δημόσιων κτιρίων (νοσοκομεία, σχολεία, Πανεπιστήμια, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά.), καταστροφή οικοσυσκευής και μικρομάγαζων, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες που αποδεκατίζονται σε λίγες ώρες από τις πλημμύρες (όπως στην Κρήτη πριν από λίγες μέρες) ή από τις φλόγες, αυτά είναι μερικά μόνο από τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που έχουν πληγεί από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κ.ά. και έχουν ήδη πικρή πείρα από την κυνική στάση της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Το λεγόμενο «Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ» - με χρήματα από τη βαριά φορολογία των εργαζομένων - που δήθεν έχει προβλεφθεί για τις περιπτώσεις αυτές:

- είτε δεν ενεργοποιείται λόγω των δυσθεώρητων ορίων που έχουν τεθεί σε σωρεία περιπτώσεων μεγάλων ζημιών από φυσικές καταστροφές, όπως έγινε με τις πυρκαγιές στα Κύθηρα, στην Εύβοια, τη Νεάπολη Λακωνίας, τη Θάσο, τη Χίο, τις καταστροφικές πλημμύρες σε Καλαμάτα, Τρίκαλα, Δυτική Αττική, Πειραιά κ.α. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για τον πρόσφατο σεισμό στην Κω οι τεράστιες ζημίες μόλις και μετά βίας ξεπέρασαν το σχετικό όριο που έπρεπε να είναι τουλάχιστον 90,7 εκ. ευρώ (τουλάχιστον δηλαδή 1.5% του ΑΕΠ της περιφέρειας που ανήκει η περιοχή που πλήγηκε) προκειμένου να υποβληθεί αίτημα προς στο «Ταμείο».

- είτε - ακόμη και εάν κινητοποιηθεί (όπως έγινε για τις πλημμύρες στον Έβρο το Φεβρουάριο του 2015 και για το σεισμό που έπληξε τα Ιόνια Νησιά τον Νοέμβριο του 2015, αλλά και για την επικείμενη ενεργοποίηση του Ταμείου για το σεισμό στη Λέσβο και τη Χίο τον περασμένο Ιούνιο) - δεν προσφέρει την παραμικρή ανακούφιση στα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, αφού όπως απαντά μονότονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κάθε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ «το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν αποζημιώνει ιδιώτες». Η χρηματοδοτική βοήθεια ως επί το πλείστον προορίζεται για την αποκατάσταση υποδομών (π.χ. υδάτων, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών κ.α.) που είναι «επιλέξιμες δαπάνες». Ωστόσο, τα αναγκαία έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής κλπ. θωράκισης, ακόμη και εάν αποτελούν «επιλέξιμες δαπάνες» στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ταμείων Περιφερειακής Ανάπτυξης, πραγματοποιούνται μόνο στο βαθμό που αποδίδουν κέρδη στα μονοπώλια. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες ενός συστήματος που έχει ως κριτήριο της παραγωγής τα κέρδη του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται στο έλεος των «φυσικών φαινομένων» κι αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα αυτών των φυσικών καταστροφών, την ώρα που υπάρχουν όλες οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες για τη λήψη προληπτικών μέτρων που θα τους προστατεύουν.

Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα με ερωτήσεις, παρεμβάσεις και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών του θέσει τόσο το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης όσο και την ανάγκη για άμεση και πλήρη αποζημίωση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρομεσαίων αγροτών και των μικροεπαγγελματιών που έχουν πληγεί στις παραπάνω περιοχές της Ελλάδας.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία σε συνέχεια των προηγούμενων, δεν κάνει τις περισσότερες φορές ούτε καν αίτηση για να διεκδικήσει αποζημιώσεις με πρόσχημα τους ισχύοντες Ευρωενωσιακούς κανονισμούς τους οποίους φυσικά οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, στηρίζουν κι εφαρμόζουν κατά γράμμα εκπληρώνοντας την αντιλαϊκή αποστολή τους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με το ψήφισμα που κατέθεσε στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωκοινοβουλίου καλεί την ΕΕ και τις κυβερνήσεις να πάρουν θέση για την ικανοποίηση των επειγουσών αυτών αναγκών για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά. Υπογραμμίζει ότι τα χρήματα αυτά είναι από το υστέρημα των λαών και οι αποζημιώσεις αποτελούν άμεση κι επείγουσα ανάγκη των σεισμοπαθών, των πυρόπληκτων, των πλημμυροπαθών που εκτός από τη σκληρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής ζουν και την καταστροφή για το ίδιο το βιός τους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί να καταργηθούν εδώ και τώρα τα όρια κι οι αποκλεισμοί της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε βάρος των μεγάλων θυμάτων των φυσικών καταστροφών.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πλήρη αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρομεσαίων αγροτών και των μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

- έχοντας υπόψη το άρθρο 133 του Κανονισμού του,

A. λαμβάνοντας υπόψη ότι σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού (ΕΚ) αρ. 2012/2002 για «την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ», όπως έχει τροποποιηθεί, η χρηματοδοτική βοήθεια για «ενέργειες έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης» δεν περιλαμβάνει την αποζημίωση ιδιωτών, ενώ για την κινητοποίηση του «Ταμείου» απαιτείται σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2, οι ζημίες να υπερβαίνουν το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σε εθνικό επίπεδο («μείζων φυσική καταστροφή») ή το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε περιφερειακό επίπεδο («περιφερειακή φυσική καταστροφή»)

B. έχοντας υπόψη ότι τα παραπάνω αποκλείουν την άμεση και πλήρη αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές και που ήδη υφίστανται τις συνέπειες των αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων που τους επιβάλλουν ΕΕ και κυβερνήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

1. Καλεί την Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να λάβουν άμεσα νομοθετικά μέτρα για την κατάργηση των ορίων του άρθρου 2, καθώς για την τροποποίηση του άρθρου 3 παρ. 2, ούτως ώστε να ικανοποιηθεί η επείγουσα λαϊκή ανάγκη για άμεση και πλήρη αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών, μικρομεσαίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr