Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη στη συζήτηση για την «ανταγωνιστικότητα στις περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος και χαμηλής ανάπτυξης»
07/09/17

Ανταγωνιστικότητα και καπιταλιστική ανάπτυξη, έννοιες ασυμβίβαστες με τις συλλογικές συμβάσεις και τα εργατικά δικαιώματα.

Παρέμβαση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) στη συζήτηση για την «ανταγωνιστικότητα στις περιφέρειες χαμηλού εισοδήματος και χαμηλής ανάπτυξης» έκανε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, καταγγέλλοντας την προκλητική άποψη της Ευρ. Επιτροπής ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αποτελούν «εμπόδια στην εργασία», όπως ανέφερε στην εισήγησή της η ευρωβουλευτής των σοσιαλδημοκρατών Μ.Giuffrida, προτείνοντας και νέα «κίνητρα στους επενδυτές».  

Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Κατ' αρχήν το ίδιο το θέμα της έκθεσης επί της ουσίας θέτει το ζήτημα της ανάπτυξης, όμως πρέπει να ρωτήσουμε ανάπτυξη για ποιον. Για τους εργαζόμενους, για το λαό ή για τους επιχειρηματικούς ομίλους; Γιατί στη βάση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων δεν χωρούν «υψηλά εισοδήματα». Η έννοια της «ανταγωνιστικότητας» από μόνη της αναιρεί τους υψηλούς μισθούς, τα εισοδήματα, τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. 

Και από την άλλη, ειπώθηκε εδώ το παράδειγμα των νησιών της Κω και της Ρόδου ως παραδείγματα ανάπτυξης, ως «ανεπτυγμένα» νησιά της Ελλάδας. Να θυμίσουμε ότι στην Κω φέτος έγινε σεισμός με νεκρούς και με σοβαρές υλικές ζημιές, σε ένα νησί που κατά τ΄άλλα «σφύζει από τουρισμό» και «ανάπτυξη» - έτσι όπως την εννοείτε εσείς και έτσι όπως χρηματοδοτείται αφειδώς από την ΕΕ - και την ίδια ώρα αντισεισμικά έργα δεν έχουν γίνει, είναι απαρχαιωμένες οι υποδομές στο νησί. Στη Ρόδο, άλλο ένα παράδειγμα «ανεπτυγμένου» τουρισμού, με ρεκόρ κερδοφορίας των ομίλων τα τελευταία χρόνια, το 2013 είχαν γίνει πλημμύρες τεράστιες. Τα λέμε αυτά γιατί τα αντισεισμικά και τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι στην προτεραιότητα για χρηματοδότηση από ευρωενωσιακά κονδύλια, γιατί δεν αποφέρουν την κερδοφορία που προσμένει το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ την ίδια στιγμή χρηματοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη βάση της ενίσχυσης της κερδοφορίας τους. Νομίζουμε ότι βγαίνει ένα συμπέρασμα και από την παρέμβαση της εισηγήτριας η οποία  μίλησε για «δυσκαμψίες» και «εμπόδια» επειδή οι εργαζόμενοι έχουν-όσοι ακόμα έχουν-  συλλογικές συμβάσεις. Τι λέτε δηλαδή; Ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι «εμπόδιο» -«δυσκαμψία» που πρέπει να αρθεί για να έχουν κίνητρα οι επιχειρηματίες να επενδύσουν. Βεβαίως, αυτή η συζήτηση είναι σύμφωνη με τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων της. Στη Γαλλία «χτυπούν» τώρα τις συλλογικές συμβάσεις και εργατικά δικαιώματα και στην Ελλάδα έχουμε αντεργατικά μέτρα από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προωθεί συστηματικά όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οι λαοί πρέπει να παλέψουν, οι ευρωενωσιακές χρηματοδοτήσεις που είναι ούτως ή άλλως λεφτά δικά τους, να κατευθύνονται στις δικές τους ανάγκες και στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Να αναδείξουν με την πάλη τους  ότι μόνο αν έχουν την εξουσία και τον πλούτο στα δικά τους  μπορούν να ευημερήσουν».

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr