Παρέμβαση του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, στην Ολομέλεια του ΕΚ στην συζήτηση σχετικά με διάσταση του φύλου στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης
16/06/10

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, με δήλωσή του κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την έκθεση για την "Διάσταση του φύλου στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης", ανέφερε τα εξής:

 «Είναι απαράδεκτο, 100 χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας μέρας των εργαζομένων γυναικών να έρχεται για ψήφιση η έκθεση για τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες  που με ευχολόγια  δεν θιγεί την ουσία.

Η ουσία είναι ότι η καπιταλιστική κρίση και η "στρατηγική για το 2020"  είναι η πηγή της ανισοτιμίας των γυναικών. Θύμα τους είναι η μητρότητα αφού οι έγκυες απολύονται ενώ οι νέες γυναίκες για να προσληφθούν πρέπει να αποποιηθούν το δικαίωμα να τεκνοποιήσουν.

Ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα δέχεται η μητρότητα με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά 5 μέχρι 17 χρόνια στην Ελλάδα καθώς και η κατάργηση της 5ετίας μεταξύ αντρών - γυναικών. Με την «ενεργό γήρανση» καταδικάζονται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν στην κυριολεξία μέχρι το θάνατο.

Γενικεύονται οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η κακοπληρωμένη, ανασφάλιστη, ελαστική  εργασία μέσω της  «άτυπης κοινωνικής μέριμνας» και  της «πράσινης οικονομίας», ενώ η ανεργία συνεχώς αυξάνεται παρά τις αντίθετες προβλέψεις της Στρατηγικής της Λισσαβόνας.

Με τον «συγκερασμό οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων»  απαλλάσσουν  το κράτος και τους εργοδότες  από τις κοινωνικές παροχές.

Διέξοδος από την οικονομική κρίση και τη σημερινή κατάσταση των γυναικών μπορεί να δώσει μόνον η συνειδητή πάλη τους, η κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών.

Όσο θα δυναμώνει η πάλη για την αποδέσμευση από την ΕΕ, για μια ανάπτυξη χωρίς εκμετάλλευση και καπιταλιστές, για σοσιαλισμό-κομμουνισμό τόσο πιο σίγουρη θα είναι η προοπτική για την ισοτιμία των γυναικών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων  αναγκών  όλων των εργαζόμενων».

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr