Γυναίκα

article thumbnailΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η 8η Μάρτη συμβολίζει τη μαχητική, αγωνιστική στάση ζωής των εργαζόμενων γυναικών που διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΜΑΡΤΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ (09/03/2018)
Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη συζήτηση στη Βουλή για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας [8/3/2017] (08/03/2017)
Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας [2017] (05/03/2017)
Χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (04/03/2017)
Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας [2016] (04/03/2016)
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ) για την 8η Μάρτη (08/03/2015)
Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας «PHARMATHEN» στην Παλλήνη Αττικής, ενόψει του εορτασμού της 8ης Μάρτη Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας (06/03/2015)
Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (06/03/2015)
Με αφορμή μια προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ στη γυναικεία ανισοτιμία (14/04/2014)
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο συλλαλητήριο για την Ημέρα της Γυναίκας (07/03/2014)
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Άμεσα καταβολή των δεδουλευμένων στις καθαρίστριες.
06/02/12

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Οικονομικών

Απλήρωτες από τον περασμένο Σεπτέμβρη παραμένουν οι συμβασιούχες καθαρίστριες που εργάζονται σε σχολεία της χώρας γιατί το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) δεν τις πλήρωσε για δεδουλευμένες αποδοχές.

Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική από την πλευρά των αρμόδιων (Υπουργείων και ΕΙΝ). Πρέπει όμως να επισημανθεί, ότι η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά στρέφεται ενάντια σε εργαζόμενους, που αμείβονται με πολύ χαμηλούς μισθούς.

Είναι εντελώς δικαιολογημένες οι κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται από την πλευρά των καθαριστριών, και ορατός ο κίνδυνος τα σχολεία να αντιμετωπίσουν προβλήματα με την καθαριότητα.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρουν για να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των καθαριστριών και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

 

 

Ο βουλευτής

 

Αντώνης Σκυλλάκος

 

 

Ακολουθεί η τρίτη με αριθμό 487/6-2-2012 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς τους Υπουργούς Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Οικονομικών, σχετικά με την ανάγκη άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων στις καθαρίστριες των σχολείων της χώρας.

Θα απαντήσει η Υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, αφού ο κ. Σκυλλάκος μάς αναπτύξει την επίκαιρη ερώτησή του για δύο λεπτά.

Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα με χιλιάδες εργαζόμενες στα σχολεία, τις έκτακτες, τις συμβασιούχες καθαρίστριες. Είναι απλήρωτες όχι από το Σεπτέμβριο, όπως γράφουμε στην ερώτηση. Δεν έχει επικαιροποιηθεί η ερώτησή μας, γιατί κατατέθηκε αρκετές φορές. Τότε δεν ήταν πληρωμένες από το Σεπτέμβριο. Πληρώθηκαν εν τω μεταξύ Σεπτέμβριο -Οκτώβριο - Νοέμβριο και παραμένουν απλήρωτες το Δεκέμβριο, το Γενάρη και τον τρέχοντα μήνα, το Φεβρουάριο. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα από τη συμπεριφορά της πολιτείας και του Υπουργείου στους φτωχότερα αμειβόμενους εργαζόμενους της χώρας. Δεν ξέρω εάν στο δημόσιο υπάρχει κάποιος άλλος μόνιμος ή έκτακτος που να πληρώνεται με 200 ή με 300 ευρώ το μήνα. Θα έπρεπε και μόνο γι' αυτόν το λόγο να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε να αντιμετωπίζεται στην ώρα του αυτό το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα έχουν και άλλα τεράστια προβλήματα, που είναι ευκαιρία να τα αναφέρω και εάν μπορούσε η κυρία Υπουργός, να μας πει και γι' αυτά κάτι. Συνεχίζουν να αμείβονται σαν συμβασιούχοι έργου. Χάνουν δώρα, χάνουν επιδόματα ανεργίας, όταν χρειαστεί, χάνουν ένα σωρό δικαιώματα, ενώ στην πραγματικότητα -και όλοι το γνωρίζουμε- δεν πρόκειται για σύμβαση έργου, πρόκειται για σύμβαση εργασίας. Και δεν μπορεί το δημόσιο να παρακάμπτει έτσι τη νομοθεσία και την πραγματικότητα.

Την ερχόμενη χρονιά φεύγει από το Υπουργείο Παιδείας η χρηματοδότηση, εκτός εάν παραταθεί η ισχύουσα διάταξη. Απαντήστε μας: Θα φύγει; Θα μείνει; Εάν φύγει, υπάρχουν δύο τεράστια προβλήματα. Πρώτον, θα χρηματοδοτηθούν οι δήμοι ή μέσα στα λειτουργικά έξοδα θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα και με την πληρωμή των συμβασιούχων καθαριστριών; Και όχι τώρα μόνο. Ρωτάω αν θα μετατεθεί το καθήκον αυτό με τα ανάλογα ποσά και όχι μέσα από τα λειτουργικά έξοδα που είναι πετσοκομμένα και αυτά φέτος, είναι πολύ περιορισμένα.

Το τελευταίο είναι πώς θα εξασφαλιστεί η επαναπρόσληψή τους από τους δήμους που πιέζονται για χαμήλωμα του κόστους και θα καραδοκούν τα συνεργεία ή προσφερόμενοι άλλοι άνεργοι να πουν «εγώ θα έρθω με 100 ευρώ». Πού θα πάει αυτή η υπόθεση; Πώς θα εξασφαλιστεί η συνέχεια, τουλάχιστον να παίρνουν έστω και αυτό το πενιχρό εισόδημα, που βεβαίως πρέπει να αυξηθεί; Η δική μας θέση είναι: μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σκυλλάκο.

Το λόγο έχει η Υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου για τρία λεπτά.

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Πράγματι τα δύο τελευταία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας, με βάση τη ρύθμιση που αναφέρατε, έχει την υποχρέωση -όπως και γίνεται- να διαβιβάζει ποσό για την πληρωμή των καθαριστριών στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας να επιχορηγεί τους δήμους, οι οποίοι πληρώνουν τις καθαρίστριες.

Αυτό το σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή, ούτως ώστε να μη μείνουν ακάλυπτες οι απασχολούμενες καθαρίστριες και στο παρελθόν έτος, το Υπουργείο διαβίβασε δύο φορές το χρόνο, ως οφείλει, το ποσό των 33.000.192 ευρώ με δύο υπουργικές αποφάσεις. Τις αποφάσεις αυτές τις έχω και μπορώ να σας δώσω και τους αριθμούς τους. Η μία είναι του Ιουλίου και η άλλη του Δεκεμβρίου. Το έκανε δύο φορές το χρόνο, ως οφείλει.

Μιλώ κατ' αρχάς για την τρέχουσα πραγματικότητα. Το 90% των δήμων ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας και έστειλε τις συμβάσεις για πληρωμή. Αυτές έχουν πληρωθεί. Υπάρχει ένα μέρος αυτών των συμβάσεων που έστειλαν κάποιοι δήμοι καθυστερημένα, που είναι προς ενταλματοποίηση και πληρωμή.

Πρέπει να σας πω ότι, δυστυχώς, υπάρχουν και ελάχιστοι μεν -αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι- δήμοι που δεν έχουν στείλει πίσω τις συμβάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας για να ενταλματοποιηθούν και να γίνει η πληρωμή. Για αυτούς μάλιστα τους δήμους το Υπουργείο Παιδείας μίλησε με τον πρόεδρο του ΕΙΝ, ο οποίος όχι απλώς ανταποκρίθηκε, αλλά συνεχώς οχλεί τους δήμους, ώστε να λήξει και από τη πλευρά τους η υποχρέωση για να μπορέσουν να πληρωθούν οι συμβάσεις.

Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω ένα μεγάλο δήμο, το Δήμο Πειραιά. Έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία από τις 20 Ιανουαρίου, μετά και από τη δεύτερη πληρωμή του Δεκεμβρίου. Υπάρχει δήμος που έστειλε τη σύμβαση μόλις την 1η Φεβρουαρίου. Η ενταλματοποίηση έγινε στις 6 Φεβρουαρίου. Δεν χάνει δηλαδή χρόνο το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, ακριβώς γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πληρωθεί εξαιτίας αυτής της διαδικασίας με τα εντάλματα και τη σύμβαση.

Υπήρξε μια θεσμική λύση, κύριε συνάδελφε, η οποία εξυπηρέτησε τη διαδικασία αυτήν τη διετία. Από πλευράς του Υπουργείου μας μπορώ να σας πω ότι υπερβαίνουμε και τις αρμοδιότητές μας, ενοχλώντας τους δήμους για να ανταποκριθούν. Χαίρομαι που είναι ελάχιστοι πια εκείνοι οι δήμοι. Ωστόσο, δεν παύει να υπάρχει σε ελάχιστες σχολικές επιτροπές πρόβλημα με την πληρωμή των καθαριστριών.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)

Πιστεύω ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις οι δήμοι θα ανταποκριθούν μέσα στις επόμενες μέρες και θα πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες σε αυτούς τους λίγους δήμους. Για λόγους τάξεως δεν θα ήθελα να πω αυτήν τη στιγμή ποιοι είναι οι δήμοι. Αν θέλετε να σας τους καταθέσω γραπτώς, πολύ ευχαρίστως.

Ο κ. Σκυλλάκος έθεσε και άλλα ερωτήματα, αλλά θα απαντήσω, κύριε Πρόεδρε, στη δευτερολογία μου στο μέτρο που μπορώ, αφού τώρα δεν έχω άλλο χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε, κυρία Υφυπουργέ.

Ο κ. Σκυλλάκος έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Ακόμα και έτσι να είναι τα πράγματα, όπως τα εμφάνισε η κυρία Υπουργός, ότι ένα 10% των δήμων δεν έχει πληρώσει τις καθαρίστριες, υπάρχει ένα ερωτηματικό.

 Τουλάχιστον μπορείτε να μου το πείτε για το Δήμο Λάρισας; Γιατί η ερώτηση αφορούσε το Δήμο Λάρισας, αλλά επεκτάθηκε και στις άλλες περιπτώσεις. Ένας μεγάλος δήμος δεν έχει στείλει τις συμβάσεις; Ή όλη την ευθύνη την μεταθέτετε στους δήμους; Λέτε ότι το Υπουργείο έχει τα λεφτά και δεν τα δίνει, γιατί δεν ήρθαν τα εντάλματα.

Στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των σωματείων, γιατί δεν εξηγείτε να ζητήσουν τα λεφτά από το δήμαρχο και τα ζητάνε από το Υπουργείο Παιδείας και διαμαρτύρονται; Αν έχουν την ευθύνη -ή έχουν και την ευθύνη- οι δήμαρχοι, τότε είναι σωστά αυτά που λέτε. Έχουμε όμως τις επιφυλάξεις μας ότι είναι έτσι τα πράγματα.

Ζητώ και την εξής διευκρίνιση. Όταν λέτε ότι πληρώνουν δύο φορές το χρόνο, αυτή η πληρωμή φτάνει για να πληρώνονται στο μήνα που πρέπει ή περνούν οι μήνες και μετά έρχονται τα εντάλματα λόγω εξαμήνου; Δηλαδή το εξάμηνο είναι κατόπιν εορτής, κατόπιν της ημερομηνίας που θα έπρεπε να πληρωθούν. Ή μήπως προηγούνται τα λεφτά, μπαίνουν στα ταμείο του δήμου και πρέπει να τους πληρώνει κάθε μήνα;

Θέλουμε μια διευκρίνιση, για το πώς γίνεται αυτό πρακτικά. Τα λεφτά έρχονται νωρίτερα από την παροχή εργασιών του εξαμήνου ή έρχονται στο τέλος, οπότε πάντα θα υπάρχει καθυστέρηση στις πληρωμές; Παρακαλώ να μας το εξηγήσετε κι αυτό.

Επιμένουμε όμως και στα άλλα ζητήματα, για τα οποία είπατε ότι θα μιλήσετε στη δευτερολογία σας. Πώς θα εξασφαλίσουν εργασία; Πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα αναγκαστούν οι δήμοι και δεν θα πέσουν στον πειρασμό να πάνε σε συνεργεία καθαριότητας, να τις απολύσουν και να πάρουν άλλους άνεργους με ακόμη χαμηλότερο μισθό;

Και, δεύτερον, θα μετατεθεί η χρηματοδότηση -και μιλώ για επαρκή χρηματοδότηση- στους δήμους, ώστε να εκπληρώνουν αυτό το καθήκον, πέρα βέβαια και από το ζήτημα του ότι θα έπρεπε να είναι μόνιμο το προσωπικό και όχι συμβασιούχοι, όπως γίνεται σήμερα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σκυλλάκο.

Το λόγο έχει η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Χριστοφιλοπούλου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι ήμουν σαφής. Να το ξεκαθαρίσω όμως για άλλη μία φορά. Θα μιλήσω για το παρόν. Για να συναφθεί η σύμβαση, με το ισχύον καθεστώς, -θα πάω στο μέλλον μετά, όσο μπορώ, γιατί με αιφνιδιάσατε και δεν έχω τα στοιχεία μαζί μου- η ευθύνη είναι στη σχολική επιτροπή η οποία λαμβάνει δύο φορές το έτος την επιχορήγηση και από εκεί και πέρα η σχολική επιτροπή του δήμου είναι αυτή η οποία έχει τη σύμβαση με το ΕΙΝ, λαμβάνει τα χρήματα και κάθε μήνα πληρώνει τις καθαρίστριες.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Είναι χωριστή η επιχορήγηση για τις καθαρίστριες. Λέτε ότι κάθε εξάμηνο...

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Βεβαίως, είναι αυτή η χωριστή επιχορήγηση για τις καθαρίστριες. Και σας λέω ότι τον Ιούλιο, δηλαδή πριν αρχίσει το σχολικό έτος, εδόθησαν 21.600.000 ευρώ, άρα τα περισσότερα χρήματα,...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Για να πληρωθούν τα προηγούμενα που χρωστούσατε.

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Όχι. Σας λέω ότι έγινε πριν αρχίσει το σχολικό έτος. Και το ποσό των 11.592.000 ευρώ εδόθη το Δεκέμβριο.

Αυτήν τη στιγμή σας ξαναλέω μετά λόγου γνώσεως ότι από τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου από το ΕΙΝ προκύπτει ότι όλοι οι δήμοι ανταποκρίθηκαν -διότι πρέπει να δώσουν αριθμό αιθουσών και την κατάσταση των συμβασιούχων- πλην ελαχίστων. Δεν γνωρίζω και δεν είναι η ώρα να πω αν κι η Λάρισα είναι μεταξύ αυτών. Αν όμως χρειάζεται επιπλέον βοήθεια είτε ο Δήμος της Λάρισας είτε όποιος άλλος δήμος, σας διαβεβαιώ ότι αυτή παρέχεται. Διότι μίλησα επιπλέον και με τον πρόεδρο του ΕΙΝ σήμερα το πρωί, πριν έρθω να σας απαντήσω, και μου είπε συγκεκριμένα ότι ο ίδιος, αλλά και το προσωπικό, όχι μόνο οχλούν τους δήμους που έχουν καθυστερήσει, αλλά συγχρόνως διευκρινίζουν και βοηθούν ως προς το τι στοιχεία πρέπει να σταλούν άμεσα, για να υπάρξει ενταλματοποίηση και λύση του προβλήματος.

Άρα, σε σχέση με το άμεσο θέμα των ελαχίστων δήμων που δεν έχουν ανταποκριθεί, θεωρώ ότι αυτό θα λυθεί εντός των επομένων ημερών.

Από εκεί και πέρα, κύριε συνάδελφε, θέσατε ένα ζήτημα το οποίο είναι ουσιαστικό για μας στο Υπουργείο Παιδείας. Παρ' ότι μη αρμόδιοι για την καθαριότητα των σχολείων, ως Υπουργείο, που έχουμε την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, συμβάλλουμε, ενδιαφερόμαστε και συμμετέχουμε στη διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των δήμων, για το πώς θα υπάρξει ένα νέο καθεστώς που αφορά όχι μόνο την καθαριότητα, αν θέλετε, αλλά βεβαίως και τη φύλαξη των σχολείων και τη συντήρηση και πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν τα σχολεία.

Πρέπει δε να σας πω ότι εμείς ως Υπουργείο Παιδείας δεν θεωρούμε απαραίτητα ότι αυτό το ισχύον καθεστώς είναι το πλέον λειτουργικό. Έδωσε μία λύση τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μετάβασης από τη μία μορφή δήμων στην άλλη. Το «τρέξαμε», το στηρίξαμε όσο μπορούσαμε, για να διευκολύνουμε. Από εκεί και πέρα βεβαίως δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι το καλύτερο σύστημα και πρέπει να ισχύσει. Είμαστε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και κυρίως με το Υπουργείο Εσωτερικών -βεβαίως και με το Υπουργείο Οικονομικών- με τον κ. Κουκουλόπουλο και τον Υπουργό κ. Γιαννίτση, για να δούμε πώς θα επανασχεδιάσουμε ενδεχομένως ένα σύστημα πιο λειτουργικό για τους δήμους και κυρίως πιο ουσιαστικό για την καθαριότητα των σχολείων και θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να επιφέρει και βελτιώσεις στον τρόπο συνεργασίας μας με το ανθρώπινο δυναμικό, με τις καθαρίστριες, γενικότερα με τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται στα σχολεία.

Δεν μπορώ, κύριε Πρόεδρε, αυτήν τη στιγμή να έχω πιο συγκεκριμένα στοιχεία γι' αυτό. Είμαι στη διάθεση σας και του κυρίου συναδέλφου να απαντήσω σε επόμενη ερώτηση.

 

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr