Βουλή

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Απλήρωτοι εργαζόμενοι στην εταιρεία παραγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων PROVET
28/06/17

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σε δύσκολη κατάσταση είναι οι 113 εργαζόμενοι (παραγωγή, αποθήκη, χημείο, γραφεία) στην εταιρεία PROVET, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες και των οικογενειών τους, αφού βρίσκονται απλήρωτοι 6 μήνες.

Η εργοδοσία έχει καταβάλει το προηγούμενο διάστημα μόνο κάποια μικρά ποσά χρημάτων έναντι των χρωστούμενων κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Η σωματειακή επιτροπή των εργαζομένων προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας (Άνω Λιοσίων), της οποίας η σύσταση στην εργοδοσία ήταν να καταβληθούν μέχρι 25 Μάη τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, κάτι το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε. Από 1/6/2017, περίπου 60 από τους εργαζόμενους βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Η σωματειακή επιτροπή μαζί με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής και της Ομοσπονδίας (ΟΕΦΣΣΕ), σε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας, απαίτησαν να υπάρξει δέσμευση για τα δεδουλευμένα και διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Η απάντησή της ήταν ότι δεν δεσμεύεται για τίποτα από τα δύο. Ζήτησε μάλιστα από τους εργαζόμενους να επιδείξουν κι άλλη υπομονή, να σταματήσουν την κινητοποίησή τους, γιατί με τον αγώνα τους μπορεί να οδηγήσουν την εταιρεία στο κλείσιμο.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία PROVET (με την ονομασία VETERING) αγοράστηκε από τον όμιλο Λαυρεντιάδη (ALAPIS) και στην πορεία, ύστερα από τις εξελίξεις στον όμιλο ALAPIS, δημιουργήθηκε νέα εταιρεία με τη σημερινή επωνυμία. Η PROVET έχει δημιουργηθεί με τη συμμετοχή των τραπεζών ΕΘΝΙΚΗΣ και EUROBANK.

Για το γεγονός ότι το εργοστάσιο της PROVET, το μοναδικό στην Ελλάδα που παράγει κτηνιατρικά φάρμακα, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην προμήθεια πρώτων υλών στην παραγωγή και να υπολειτουργεί, ειδικά τον τελευταίο χρόνο που οξύνθηκε το πρόβλημα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά ευθύνη. Όλο το προηγούμενο διάστημα επέδειξαν τεράστια υπομονή, έκαναν τεράστιες θυσίες. Είναι πρόκληση από την εργοδοσία να προσπαθεί να καλλιεργήσει την αντίληψη, ότι οι εργαζόμενοι είναι συνυπαίτιοι για αυτή την κατάσταση, το καπιταλιστικό κέρδος κλείνει τα εργοστάσια και όχι οι εργατικοί αγώνες.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γιατί όπως και οι προηγούμενες, του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Διατήρησε όλους τους αντεργατικούς - αντιασφαλιστικούς νόμους και έφερε νέους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στη μισθοδοσία.
  • Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας.

 

H Βουλευτής

Διαμάντω Μανωλάκου

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr