ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : ΓΙΑ ΤΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΝΕ ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
07/11/17

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής αλληλεγγύης

Για μια ακόμη χρονιά οι σπουδαστές των ΙΕΚ βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και εμπόδια που όλο αυξάνονται λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σε υποδομές και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των σπουδών τους και της ζωής τους. Επίσης σε κανένα σπουδαστή, ακόμα και σε αυτούς που ορίζει ο ίδιος ο νόμος, δεν δίνεται πάσο για την φθηνότερη πρόσβαση στα ΜΜΜ. Πέρα όμως των ανωτέρω, έρχεται να προστεθεί ένα επιπλέον γεγονός, η διαγραφή ανέργων σπουδαστών από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Έτσι ενώ υποτίθεται πως το ζήτημα αυτό ρυθμίστηκε με τη σχετική διάταξη του ν. 4430/2016, στην πράξη δεν εγγράφει όλους τους άνεργους σπουδαστές στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ αφού βάζει επιπλέον προϋποθέσεις για την ένταξή τους:

α) να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων τουλάχιστον ένα τετράμηνο πριν από την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης. Όταν όλοι οι άνεργοι σπουδαστές πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εγγράφονται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

β) να δηλώσουν τα στοιχεία του προγράμματος αυτού στον ΟΑΕΔ πριν από την έναρξή του. Την ίδια ώρα που η εγκύκλιος έφτασε στις σχολές μια βδομάδα αφότου άνοιξαν τα δημόσια ΙΕΚ και ενώ υπάρχουν σπουδαστές που ακόμα και τώρα δεν έχουν ενημερωθεί από καμιά αρμόδια αρχή

γ) να έχουν παρέλθει τουλάχιστον δύο ημερολογιακά έτη από το πέρας τυχόν προηγούμενης συμμετοχής σε πρόγραμμα εκπαίδευσης. Γνωρίζοντας όμως ότι χιλιάδες σπουδαστές πηγαινο-έρχονται από τις σχολές μαθητείας και κατάρτισης στην κακοπληρωμένη δουλειά και στην ανεργία.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νέοι άνεργοι από τα Δημόσια ΙΕΚ όλης της Ελλάδας να διακόψουν την εκπαίδευση τους προκειμένου να μη διαγραφούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ και χάσουν ακόμα και τα λίγα "ψίχουλα" που δικαιούνται. Όπως τη δωρεάν πρόσβαση στα ΜΜΜ, τη συμμετοχή σε σεμινάρια και προγράμματα ευρέσεως εργασίας, τη μοριοδότηση σε θέσεις Δημοσίου (για σπουδαστές σε κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες) κ.α.

Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τυχαίες, αποτελούν συνέχεια της πολιτικής που θέλει τα ΙΕΚ να δίνουν δεξιότητες με ημερομηνία λήξης, να δημιουργούν εργαζόμενους χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα, ενώ στην πράξη αξιοποιούνται και για την απόκρυψη της ανεργίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να καταργηθεί - τροποποιηθεί η διατύπωση της απόφασης 4430/2016 και να μην γίνει καμιά διαγραφή ανέργου σπουδαστή των ΙΕΚ από τα μητρώα του ΟΑΕΔ.

  • Να δοθούν άμεσα πάσο σε όλους τους σπουδαστές για δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα ΜΜΜ, να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε εκπαιδευτικούς με μόνιμη και σταθερή δουλειά και εργασιακά δικαιώματα καθώς και να καλυφθούν όλες οι απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμοί που χρειάζονται για την εκπαίδευση των σπουδαστών

 

Ο βουλευτής

Γιάννης Δελής

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr