ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
06/02/18

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτω

Το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα των φοιτητικών και σπουδαστικών εστιών έχουν χτυπήσει "κόκκινο" με σοβαρές επιπτώσεις στις σπουδές και την ζωή των οικότροφων και των εργαζομένων σε αυτές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βαδίζοντας στο δρόμο των προηγούμενων συνεχίζει την υποχρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας και την ανάθεση της σίτισης, συντήρησης, φύλαξης και καθαριότητας των εστιών σε ιδιωτικές εταιρίες-εργολαβίες.

Ορισμένα ενδεικτικά αποτελέσματα αυτής της κατάστασης όπως καταγγέλλουν οι σύλλογοι των οικότροφων: Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες βρίσκονται κάθε μήνα μπροστά στο φόβο της απόλυσης και με καθυστερήσεις δεδουλευμένων. Δεκάδες οικότροφοι από το ΟΠΑ και το Πάντειο στη Φοιτητική Εστία Αθήνας δεν έχουν δικαίωμα σίτισης στο εστιατόριο της εστίας, εδώ και μήνες! Οικότροφοι στη Φοιτητική Εστία του ΕΚΠΑ έρχονται αντιμέτωποι με κοριούς στα στρώματα, δεν έχουν ζεστό νερό ή στις εστίες του Ρεθύμνου και της Χαλκίδας όπου το ζεστό νερό παρέχεται 4 ώρες την ημέρα! Οι οικότροφοι στα 8 από τα 15 κτίρια των Νέων Εστιών του ΕΜΠ δεν έχουν καθόλου θέρμανση. Ιδιαίτερα οξυμένα είναι τα κτιριακά προβλήματα στη Φοιτητική Εστία του ΕΜΠ (ΦΕΕΜΠ). Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα με προβλήματα σε υποδομές όπως σε λέβητες, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ελλείψεις πλυντηρίων, κτίρια ασυντήρητα, εικόνες πλήρους εγκατάλειψης. Στις εστίες του ΤΕΙ Χαλκίδας και της ΑΣΠΑΙΤΕ, σοβάδες κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των φοιτητών. Στην εστία του Πανεπιστημίου Πατρών συχνά πέφτει το ρεύμα. Στην εστία του ΑΠΘ δεν λειτουργούν τα ασανσέρ σε 8οροφο κτίριο.

Όλα αυτά την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες στενάζουν, με το λαϊκό εισόδημα να έχει πέσει κατακόρυφα και τα δωμάτια στις εστίες να καλύπτουν μόλις το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών 250 αιτούντες δεν έχουν μπει ακόμα σε δωμάτια στην εστία και μένουν σε ξενοδοχεία, στο ΕΚΠΑ δεκάδες αιτήσεις δεν εγκρίθηκαν λόγω έλλειψης δωματίων και μάλιστα φέτος δεν εγκρίθηκε η διαμονή τους προσωρινά σε ξενοδοχεία. Την ίδια στιγμή μεγάλα ιδρύματα της Αττικής και της επαρχίας δεν έχουν εστίες όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τα ΑΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι σκοπεύει να κάνει για:

  1. Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα των οικότροφων (σίτιση, συντήρηση, θέρμανση, ζεστό νερό, κτιριακές υποδομές κοκ). Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση των εστιών. Να φύγουν οι εργολαβίες από τις εστίες και να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  2. Να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση, με την ανέγερση νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Να προχωρήσει η προσωρινή δωρεάν διαμονή των δικαιούχων φοιτητών σε ξενοδοχεία μέχρι να βρεθούν δωμάτια σε εστίες.


Ο Βουλευτής

Γιάννης Γκιόκας

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr