ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο
16/05/17

Προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία διακατέχει τους 23 εργαζόμενους του Κέντρου Υποδοχής αιτούντων πολιτικό άσυλο στο Λαύριο, για το μέλλον της δομής αλλά και τη συνέχιση της εργασίας τους σ' αυτήν. Η συγκεκριμένη δομή είναι η παλαιότερη της χώρας και λειτουργεί από το 1947. Οι σχέσεις των προσφύγων με την τοπική κοινωνία ήταν και συνεχίζουν παρά τα όσα προβλήματα να παραμένουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης. Το ότι το κέντρο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης βοήθησε να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις και δεν λειτούργησε ως γκέτο περιθωριοποίησης.

Το Υπουργείο αποφάσισε από τον Σεπτέμβρη του 2016 την μη χρηματοδότηση του κέντρου. Από τότε χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια (πρόγραμμα ΕCHO) το οποίο έχει αναλάβει πέραν της λειτουργικής δαπάνης (σίτιση, νοσηλεία, μισθοδοσία) και την επισκευή των τριών κτιρίων.

Το Υπουργείο με πρόσφατη απόφασή δεν εντάσσει το συγκεκριμένο κέντρο στις μόνιμες δομές, αλλά στις βραχείας μορφής δομές.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παύση της χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τη διακοπή των εργασιών για την επισκευή των κτιρίων, καθώς και την απόλυσή τους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, υπερασπιζόμενο τους 23 εργαζόμενους καθώς και την υποδομή των εγκαταστάσεων, η οποία μπορεί να παρέχει μετά την επισκευή του την στέγη, την σίτιση και την υγειονομική περίθαλψη στους πρόσφυγες, θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση του Υπουργείου και να επανέλθει ως μόνιμη δομή αιτούντων άσυλο.

Θα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το κέντρο να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Δεν μπορεί να αφεθεί η τύχη χιλιάδων προσφύγων στις ΜΚΟ οι οποίες φαίνεται ότι έρχονται να υποκαταστήσουν το προσωπικό και στον συγκεκριμένο χώρο με σκοπούς, που έχουν να κάνουν και με την εκμετάλλευση του προσφυγικού ζητήματος και των προσφύγων.

Θεωρούμε ότι μπροστά στην γενικότερη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι πρόσφυγες μετά τον εγκλωβισμό τους στην χώρα μας, δομές σαν αυτή του Λαυρίου, αλλά και οι υπόλοιπες πρέπει λειτουργούν με την ευθύνη του κράτους και να μην αφήνονται στις επιδιώξεις ΜΚΟ και διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών «υπηρεσιών».

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο Υποδοχής αιτούντων πολιτικό άσυλο στο Λαύριο και να εξασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζόμενων σ' αυτό με τη μονιμοποίησή τους, καθώς και της ανάδειξης της ευθύνης που πρέπει να έχει το κράτος για τη λειτουργία αυτών των δομών.

 

 Ο βουλευτής

 Χρήστος Κατσώτης

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr