ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ 23 ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΥΔΑΠ ΑΕ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΣΕ
04/07/18
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Σε διαρκή εργασιακή ανασφάλεια βρίσκονται οι 23 υδρονομείς της ΕΥΔΑΠ, παρόλο που οι συμβάσεις τους ήδη θα έπρεπε να έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου και να έχουν ενταχθεί στον κανονισμό προσωπικού και τις ΣΣΕ.

Αν κι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τον χρόνο δοκιμασίας (7 μήνες) που προβλέπεται από τον ν. 3429/2005 και την αντίστοιχη προκήρυξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2009 και ενώ έχουν παρέλθει ήδη συνολικά 22 μήνες εργασίας, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της επιχείρησης, με διάφορα νομικά τερτίπια προσπαθεί κατά διαστήματα να τους στείλει στην ανεργία.

Τελευταία εξέλιξη αποτελεί η απόλυση των υδρονομέων με εξώδικα, στις 7/6/18, που μόνο κάτω από την πίεση που άσκησαν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργαζομένων, το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε την επιστροφή τους στη δουλειά.

Δικαίως όμως οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να ανησυχούν, αφού η απόφαση για ανάκληση των απολύσεών τους χαρακτηρίζεται ως προσωρινή και γίνεται με την αόριστη επιφύλαξη ότι ισχύει, εκτός αν υπάρξει αντίθετη απόφαση (δικαστική, ΑΣΕΠ ή άλλου φορέα), διατηρώντας τους σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι έχουν συσσωρευμένη πείρα. Υπενθυμίζουμε ότι οι 23 υδρονομείς είχαν δικαιωθεί με τρεις Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις στα πολιτικά δικαστήρια, αλλά και από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όταν το Ελληνικό Δημόσιο είχε αποστείλει Αίτημα προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ασκηθεί Αναίρεση Υπέρ του Νόμου, επικαλούμενη έλλειψη δικαιοδοσίας των Πολιτικών Δικαστηρίων. Καμιά όμως από αυτές τις αποφάσεις δεν εμπόδισε τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, να επιστρατεύει έναν άλλο μηχανισμό του αστικού κράτους (ΑΣΕΠ) για να τους απολύσει, επικαλούμενη απόφαση του Ε' Τμήματος του ΑΣΕΠ.

Σημειώνουμε δε, ότι μια ενδεχόμενη απόλυσή των 23 Υδρονομέων θα ήταν πρωτοφανής για την ιστορία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε και γενικότερα των πρώην ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα θα έμπαινε σε τεράστιο κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δικτύου Ύδρευσης και κατά συνέπεια η Υδροδότηση της Αττικής, χωρίς να αποκλείεται ακόμα κι ένα «ατύχημα» παρόμοιο με αυτό της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη που θα έφερνε τη δίψα στα λαϊκά νοικοκυριά, αφού δεν προβλέπεται η πρόσληψη εργαζόμενων με Ειδικότητες Υδρονομέων σε καμία επικείμενη προκήρυξη της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και σε κανένα σχέδιο μελλοντικής προκήρυξης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

  • Να μετατραπούν οι συμβάσεις των 23 υδρονομέων σε αορίστου χρόνου, ενταγμένους στον κανονισμό.

  • Να μη γίνει καμία απόλυση στην ΕΥΔΑΠ.

 
 
Ο βουλευτής
Xρήστος Κατσώτης
 
 
 
 

 

 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr