ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την Ελληνική Χαλυβουργία.
22/11/11

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Εδώ και περίπου ένα μήνα οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας διεξάγουν έναν περήφανο και ηρωικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στις μειώσεις μισθών, κόντρα στους ωμούς εκβιασμούς και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα η εν λόγω επιχείρηση ιδιοκτησίας Μάνεση έχει προχωρήσει σε 34 απολύσεις και επιχειρεί να επιβάλλει 5ωρη εργασία που αντικειμενικά θα οδηγήσει σε μείωση μισθού κατά 40%. Οι επικλήσεις οικονομικών δυσκολιών από την επιχείρηση είναι πέρα για πέρα σαθρές. Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια η παραγωγή από 196.000 τόνους έφτασε στους 266.000. Ο τζίρος του ομίλου Ελληνικής Χαλυβουργίας ανέρχεται για το 2010 στα 227 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι για το 2011 δεν έχουν λάβει το σύνολο της θερινής άδειας πράγμα που καθρεφτίζει την άνοδο της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Κατά συνέπεια είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, στηριζόμενοι στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ και ΛΑΟΣ, έχουν στόχο το περαιτέρω ξεζούμισμα της εργατικής τάξης. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι το οξυγόνο της κερδοφορίας των μονοπωλίων είναι η βαθύτερη και πιο βάναυση εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στηρίζει ολόπλευρα τον αγώνα των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας που αρνούνται το σφαγιασμό των δικαιωμάτων, αρνούνται την καταδίκη τους στην ανέχεια και στην εξαθλίωση. Ο δίκαιος χαρακτήρας του σκληρού αυτού απεργιακού αγώνα αποτυπώνεται και στο τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται από εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες, γυναικείους συλλόγους, αγροτικές ενώσεις, σχολεία κ.ά.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

  • Για να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις;
  • Για να διασφαλιστεί το πλήρες ωράριο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς μείωση αποδοχών.
  • Για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων και των απολυμένων (όπως φροντίδα παιδιών, φορομπηχτικά μέτρα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ, διατροφή κλπ.)
  • Για να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία στην επιχείρηση.

 

Ο βουλευτής

 

Γιάννης Πρωτούλης

 

 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.

Συνεχίζουμε με την με αριθμό 213/22-11-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Πρωτούλη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ελληνική Χαλυβουργία.

Στην ερώτηση του κ. Πρωτούλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ιωάννης Κουτσούκος, αφού πρώτα δώσουμε το λόγο στον κ. Πρωτούλη, για να μας την παρουσιάσει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, τετρακόσιοι εργάτες, δίνουν εδώ και ένα μήνα ένα σκληρό, ηρωικό απεργιακό αγώνα για το αυτονόητο: το δικαίωμα τους στη δουλειά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους στη δουλειά, στην πιο σκληρή και βαριά δουλειά.

Η ιδιοκτησία του εργοστασίου, του χαλυβουργείου ο βιομήχανος Μάνεσης εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί το οπλοστάσιο που εσείς γενναιόδωρα του παρέχετε, το αντεργατικό οπλοστάσιο για να τσαλαπατήσει τις συλλογικές συμβάσεις των χαλυβουργών, για να βάλει τους χαλυβουργούς να δουλεύουν το καλοκαίρι μέσα σε εκατό δέκα βαθμούς Κελσίου με πεντακόσια ευρώ και το χειμώνα με σαράντα βαθμούς Κελσίου με τα ίδια λεφτά, να τους βάλει να δουλεύουν στα τμήματα ελασμάτων, πλέγματος που οι ακρωτηριασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο να δουλεύουν μέσα σε αυτές τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που το οπλοστάσιο που του παρείχατε προβλέπει.

Πρόκειται για μια επιχείρηση με αμύθητα κέρδη. Η ίδια η επιχείρηση διατυμπανίζει ότι το 2010 είχε τζίρο διακόσια είκοσι επτά εκατομμύρια ευρώ. Η ίδια η επιχείρηση καμαρώνει ότι παίζει στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου. Η ίδια η επιχείρηση όπου με τη σκληρή δουλειά των χαλυβουργών αύξησε την παραγωγή στη διετία από εκατόν ενενήντα έξι χιλιάδες τόνους στους διακόσιους εξήντα έξι χιλιάδες τόνους. Η ίδια η επιχείρηση το καλοκαίρι στους περισσότερους δεν έδωσε θερινές άδειες και που πριν την έναρξη της απεργίας δούλευαν οι εργάτες δεκατετράωρα.

Σε αυτήν την επιχείρηση, λοιπόν, οι εργάτες στάθηκαν όρθιοι, δεν υποτάχθηκαν και δεν υπέγραψαν το πεντάωρο που θέλει ο βιομήχανος να δουλεύουν με 40% μείωση των αποδοχών. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Τριάντα τέσσερις απολύσεις για να τρομοκρατηθούν. Και του απάντησαν με τριάντα μέχρι σήμερα μέρες απεργίας, με ένα ηρωικό αγώνα που έχει συγκινήσει όλο τον εργατόκοσμο της Ελλάδας και έχει προκαλέσει την αλληλεγγύη σχολείων, μαθητών, γονιών, γειτονιών, άλλων συνδικάτων και σωματείων. Γι' αυτόν τον αγώνα έχουν γίνει στάσεις εργασίας με συμμετοχή άλλων εργατών από τα γύρω εργοστάσια. Διότι οι εργάτες συνειδητοποιούν ότι ο συγκεκριμένος βιομήχανος λειτουργεί σαν το λαγό των βιομηχάνων για να περάσει το πεντάωρο, η εκ περιτροπής απασχόληση και στις άλλες μονάδες. Και να σκεφτεί ο κόσμος που μας ακούει -και εσείς- αν στο χαλυβουργείο περάσουν τέτοια μέτρα, τι θα γίνει στους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους. Στην κυριολεξία θα γίνει σφαγή.

Σας ρωτάμε λοιπόν: Τι μέτρα θα πάρετε, τι μέτρα παίρνετε για να μην τσαλαπατηθεί η συλλογική σύμβαση των χαλυβουργών, για να μη μειωθεί το ωράριό τους, να παραμείνουν τα δικαιώματά τους και να επιστρέψουν στη δουλειά οι τριάντα τέσσερις συνάδελφοί τους; Τι μέτρα θα πάρετε για να βοηθήσετε τους απεργούς, γιατί τρέχουν τα χαράτσια, τρέχουν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τρέχουν οι ανάγκες τους σε ένα τέτοιο ηρωικό αγώνα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτσούκος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η πολιτεία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει στα χέρια της πάντα τα εργαλεία για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε σε μια κρίση και σε μια αντιπαράθεση με μια μεγάλη βιομηχανία με τα μέτρα της χώρας μας, μια βιομηχανία που όπως και εσείς είπατε οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε πάρα πολύ σκληρές συνθήκες και παράγουν ένα προϊόν που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον τομέα των κατασκευών.

Επειδή παρακολουθώ από κοντά τα πράγματα και ήθελα να ξέρω και την πορεία της βιομηχανίας, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτή η βιομηχανία είχε και αύξηση κερδών και αύξηση τζίρου και αύξηση παραγωγής. Την τελευταία χρονιά δεν πηγαίνει και τόσο καλά. Ενδεχόμενα αυτό οφείλεται, σύμφωνα και με τους ισχυρισμούς της επιχείρησης, στο γεγονός ότι μεγάλα έργα σταμάτησαν, έπεσε ο κατασκευαστικός κλάδος και άρα η πρώτη ύλη -τα πλέγματα, τα σίδερα- δεν έχουν ζήτηση.

Εμείς παρεμβήκαμε από την πρώτη στιγμή όταν τα συνδικάτα μας ζήτησαν να μεσολαβήσουμε για την άρση των απολύσεων. Κάναμε μια άτυπη συνάντηση και δυο επίσημες τριμερείς. Έχω τα πρακτικά των τριμερών συναντήσεων και μπορώ να σας τα δώσω όπου είναι αποτυπωμένη με κάθε ευκρίνεια η θέση της κάθε πλευράς.  

Κάτω από την πίεση τη δική μας, γιατί αντιλαμβάνομαι τον τρόπο με τον οποίο μιλάτε -σας έχω δει να έχετε εκφράσει με πολλούς τρόπους τη συμπαράστασή σας και καλά κάνατε, στους εργαζόμενους- ενδεχομένως αγνοείτε το γεγονός ότι χάρις και στις δικές μας πιέσεις, στα πλαίσια πάντα της νομιμότητας, γιατί δεν μπορούμε να υπερβούμε αυτά που μας δίνει ο νόμος, η επιχείρηση δέχθηκε να ανακαλέσει τις 34 απολύσεις. Έβαλε, όμως, στο τραπέζι αυτό που της δίνει δικαίωμα ο νόμος και ζήτησε από τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν για μία εκ περιτροπής μειωμένη απασχόληση για τρεις μήνες, γιατί θεωρούσε η επιχείρηση ότι αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να περάσει αυτό το δύσκολο στάδιο.

Αυτή η νομοθεσία, την οποία εσείς προηγουμένως καταγγείλατε, κύριε συνάδελφε, λέει ότι για να γίνει αυτό απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του σωματείου. Δεν μπορεί να το κάνει μονομερώς ο εργαζόμενος. Και βεβαίως οι εργαζόμενοι με τα επιχειρήματα τα δικά τους το απέρριψαν και βρισκόμαστε τώρα πράγματι σε μία δύσκολη κατάσταση. Δεν ξέρω πώς μπορούμε να παρέμβουμε για να αρθεί το αδιέξοδο. Θέλω όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχουμε κανένα συμφέρον ως Κυβέρνηση, ως Υπουργείο ιδιαίτερα, να αυξήσουμε κατά 300 τον αριθμό των ανέργων. Δεν έχουμε κανένα συμφέρον να προσθέσουμε στους επιδοτούμενους ανέργους και στους 200.000 που παίρνουν επιδόματα ανεργίας, αυτούς τους ανθρώπους. Πολύ δε περισσότερο σε μία περίοδο ύφεσης να κλείσει μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες που διαθέτει η περιοχή στο Θριάσιο Πεδίο, όπου τρώνε ψωμί τόσες οικογένειες.

Τα μέτρα που μας δίνει ο νόμος, τη δυνατότητα να τα πάρουμε μέσω της διαπραγμάτευσης, τα έχουμε πάρει. Θα έλεγα ότι παρακολουθώντας τις εξελίξεις, θα θέλαμε να μας πείτε και εσείς, μια και έχω δει ότι είστε πολύ κοντά στο πρόβλημα και ως Κόμμα και  προσωπικά, μία παραπέρα πρόταση να την υιοθετήσουμε. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε και να διατάξουμε. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά αυτό.

Επομένως, έχοντας στο μυαλό μας ότι έχουμε ανθρώπους που ζουν την αγωνία της εργασίας, που θέλουν να δουλέψουν και ταυτόχρονα θέλουν να προφυλάξουν τα κεκτημένα και το μεροκάματο, θέλω να συνεργαστούμε στο εάν μπορούμε να βρούμε μία λύση. Αυτή την πρόθεση θέλω να εκφράσω. Μαγικές λύσεις δεν έχω, ούτε από μηχανής θεός είμαι.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Και εγώ σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Ιωάννης Πρωτούλης.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την απάντησή σας. Δεν το περίμενα -και αυτό δεν είναι προσωπικό για εσάς- γιατί η Κυβέρνηση αποδεικνύεται και σήμερα με την απάντησή σας ότι είναι μία «μαύρη» κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση μαύρου μετώπου. Δημιουργήθηκε κατ' εντολή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων μονοπωλίων, για να επιτελέσει το συγκεκριμένο έργο που επιχειρεί να επιτελέσει και στην Ελληνική Χαλυβουργία.

Τι σημαίνει: Δέχθηκε η επιχείρηση να ανακαλέσει τις 34 απολύσεις; Μα, η επιχείρηση έκανε τις 34 απολύσεις για τρομοκρατία, όταν οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εφαρμόσουν πεντάωρο με 40% μείωση αποδοχών. Δηλαδή. να πάνε να δουλέψουν μέσα στο κάτεργο για 450-500 ευρώ. Τόσα του λείπουν του κ. Μάνεση και των άλλων βιομηχάνων; Το μεροκάματο του χαλυβουργού είναι 42 ευρώ. Αυτό του λείπει; Σαράντα δύο ευρώ στο οκτάωρο. Αυτό του λείπει;

Και θέλω να πω και ένα πράγμα που μου μετέφεραν οι χαλυβουργοί. Δεν γνωρίζω εάν ήσασταν εσείς στη συνάντηση που έγινε μεταξύ του Υπουργείου, των βιομήχανων και των εργαζόμενων. Το Υπουργείο κράτησε μία απαράδεκτη στάση και συνεχώς καλούσε τους εργαζόμενους και τους έλεγε: Εσείς τι θα δώσετε; Τι να δώσουν από τα 42 ευρώ; Τι να δώσουν; Έχουν δώσει θύματα.

Πέρυσι, εδώ ήμασταν σε αυτή την Αίθουσα που συζητούσαμε για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην ίδια ακριβώς επιχείρηση. Κλείνει ένας χρόνος από τον θάνατο ενός εργάτη και το σοβαρό τραυματισμό ενός ακόμη. Κάθε ημέρα ακρωτηριάζονται δάκτυλα, γοφοί, πόδια. Τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινό φαινόμενο. Τι να δώσουν οι εργαζόμενοι; Ποιανού είναι δουλειά να προστατέψει τις συλλογικές συμβάσεις; Περί αυτού πρόκειται. Οι εργαζόμενοι προστατεύουν τη συλλογική σύμβαση και αυτό φανερώνει και την ψευδεπίγραφη δημοκρατία που δήθεν υπάρχει από το νομοσχέδιο, ότι θα καθίσουν οι εργοδότες με τους εργαζόμενους και θα εφαρμόσουν τις συλλογικές συμβάσεις στους χώρους δουλειάς. Αυτή είναι η δημοκρατία. Δεν το δέχεστε; Στο δρόμο.

Κλείνοντας, θέλω να πω το εξής. Το παράδειγμα των εργατών της Ελληνικής Χαλυβουργίας εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γενικευτεί. Πρέπει να γενικευτεί και στους άλλους χώρους δουλειάς, όπου αυτή τη στιγμή συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Γιατί οι βιομήχανοι, σαν έτοιμοι από καιρό, αξιοποιούν και την Κυβέρνηση που διαμόρφωσαν μαζί με τα άλλα μονοπώλια, για να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Μάλιστα, δεν πέρασαν δυο εικοσιτετράωρα που ο ίδιος ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων βγήκε και απαίτησε να είναι 450 ευρώ ο μισθός. Ποιο μέλλον υπάρχει με 450 ευρώ; Ποιο ψωμί υπάρχει για τους εργαζόμενους με 450 ευρώ;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννης Κουτσούκος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, δεν νομίζω ότι κομίζετε γλαύκας εις Αθήνας, λέγοντας ότι το πάνω χέρι σ' αυτό το σύστημα παραγωγής και διανομής των αγαθών το έχει αυτός που κατέχει τα μέσα παραγωγής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Εσείς το υπερασπίζεστε όμως!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όταν αλλάξει, θα πάρουμε και εμείς τη θέση μας. Αυτή τη στιγμή, πάντως, πρέπει να σας πω ότι υπερασπιζόμαστε -και αυτός είναι ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας- αυτό που δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να προστατεύσουν το κομμάτι του μόχθου που τους αναλογεί, δηλαδή τη συλλογική σύμβαση που λέει ότι τόσο είναι το μεροκάματο και δίνει όρια στον εργοδότη στα πλαίσια του γεγονότος ότι κατέχει και τα μέσα παραγωγής.

Σας είπα νωρίτερα ότι εμείς έχουμε στα χέρια μας τη διαδικασία της διαμεσολάβησης, η οποία είναι συμφιλιωτικού χαρακτήρα. Δεν είναι επαναστατική μέθοδος να υποχρεώσουμε τον εργοδότη πώς θα παράγει και πώς θα πληρώσει. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούν και τα συνδικάτα...                       

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Εσείς ψηφίσατε το νόμο που του επιτρέπει να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Σ' αυτό το πλαίσιο, κύριε συνάδελφε, λειτουργούν και τα συνδικάτα. Τα ίδια τα συνδικάτα προσέρχονται και υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις, γνωρίζοντας ποιο είναι το καθεστώς.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Εσείς ψηφίσατε το άρθρο 37 που καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις, Τι λέτε τώρα;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Εάν, λοιπόν, εσείς έχετε κάποιον άλλον τρόπο, σ' αυτό το πλαίσιο, για να λύσουμε το πρόβλημα, σας είπα να μας βοηθήσετε. Δεν θέλουμε να κλείσει το εργοστάσιο. Αυτή η αντιπαράθεση φοβούμαι ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Εμείς και στις δύο τριμερείς συναντήσεις που έγιναν -δεν ήμουν εγώ παρών, ήταν η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου- πιέσαμε την εργοδοσία -γιατί πρώτο μας μέλημα είναι το πρόβλημα των ανέργων- να ανακαλέσει τις απολύσεις, για να ξεκινήσει η συζήτηση. Έχω τα πρακτικά και μπορώ να σας τα δώσω, εάν θέλετε, που η εργοδοσία αποδέχθηκε στην πρώτη συνάντηση την ανάκληση των τριάντα τεσσάρων απολύσεων, δέχθηκε...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Εάν υπογράψουν όλοι για πεντάωρο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Αυτοί ήταν οι όροι της εργοδοσίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Είπε να υπογράψουν όλοι.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κυρία Πρόεδρε, θέλω να γίνει διακριτός ο ρόλος μας. Εγώ δεν υπερασπίζομαι τα επιχειρήματα της εργοδοσίας, εγώ κάνω μια ενημέρωση της Βουλής, όπως είμαι υποχρεωμένος, με βάση την ερώτησή σας, κύριε συνάδελφε.

Σας λέω, λοιπόν, ότι έχω στα χέρια μου τα πρακτικά της τριμερούς διαδικασίας συμφιλίωσης. Η επιχείρηση, μετά από πρόταση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου που προήδρευσε σ' αυτή την τριμερή, δέχθηκε να ανακληθούν οι απολύσεις και έβαλε στο τραπέζι αυτά που αυτή ήθελε να διεκδικήσει. Οι εργαζόμενοι δεν τα δέχθηκαν. Έχουν το σωματείο τους, την αυτονομία τους, τη γενική συνέλευση, τη συμπαράσταση όλου αυτού του κόσμου που λέτε εσείς και θεωρούν ότι έτσι θα είναι σε πλεονεκτική θέση. Δεν θα παρέμβω εγώ στους εργαζόμενους. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι πέρα από αυτή τη διαδικασία της τριμερούς και να διαφυλάξω το νόμο που λέει...

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Ποια είναι η γνώμη σας; Να πάνε στο χαλυβουργείο για 500 ευρώ;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Εγώ, κύριε συνάδελφε, δεν θα τους συμβούλευα, μου περισσεύει αυτός ο ρόλος. Εγώ διαφυλάττω, πρώτον, την τήρηση της συλλογικής σύμβασης που λέει πόσο είναι το μεροκάματο, την τήρηση του νόμου για τις απολύσεις. Από εκεί και πέρα, εάν πάμε σε καταστάσεις που απεύχομαι να πάμε, δηλαδή συγκρουσιακές και νομικού χαρακτήρα λύσεις, όπως απειλεί η εργοδοσία, τότε το Υπουργείο θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να βρίσκει θεραπείες για αυτούς τους ανέργους που θα είναι στο δρόμο. Δεν το θέλουμε αυτό.

Επειδή έχετε μια ενεργή ανάμειξη στα πράγματα -παρακολουθώ τη δραστηριότητά σας- σας λέω ότι το Υπουργείο είναι στη διάθεση του σωματείου αύριο το πρωί, εάν νομίζει ότι μπορούμε να αναλάβουμε μια νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια με κατεύθυνση πίεσης προς τη βιομηχανία να μετριάσει τις απαιτήσεις της και να βρούμε ένα επίπεδο συνεννόησης. Αυτό θέλω να δηλώσω επίσημα στη Βουλή.

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr