ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο
06/03/12

Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο συνεχίζουν κοντά τέσσερις μήνες το σκληρό αγώνα τους αντιμετωπίζοντας την αδίστακτη εργοδοσία, κόντρα στις απολύσεις και την τρομοκρατία, η κυβέρνηση προκλητικά και ωμά παραχωρεί στον βιομήχανο Μάνεση και νέα προνόμια, δίνοντας άδεια να κατασκευάσει δικό του λιμάνι μπροστά από το χαλυβουργείο, μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της Ελευσίνας.

Την αποκάλυψη έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, παρουσιάζοντας σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (αριθμ. πρωτ. 189750) με την υπογραφή του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και με ημερομηνία 3 Φλεβάρη 2012.

Την ώρα, δηλαδή, που οι χαλυβουργοί μάχονται ηρωικά ενάντια στα συνολικότερα σχέδια για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης ώστε να αυξηθούν τα καπιταλιστικά κέρδη, ήταν σε πλήρη εξέλιξη η εξασφάλιση ειδικά για τον Μάνεση επιπλέον προνομιών μέσω της δυνατότητας κατασκευής και λειτουργίας ιδιωτικού λιμανιού.

Την ίδια στιγμή, στα αιτήματα που του έθεσαν και πάλι οι εργαζόμενοι για οικονομική ενίσχυση, κάλυψη των ενσήμων των ημερών της απεργίας, πάγωμα για ένα χρόνο των δανείων χωρίς πανωτόκια, απάντησε ότι θα τα συζητήσει μόνο μετά τη λήξη της απεργίας!

Το Σωματείο κατήγγειλε την κυβέρνηση για κοροϊδία καθώς και ότι στηρίζει τον Μάνεση. Η κυβέρνηση είχε στα χέρια της ένα ισχυρότατο εργαλείο να πιέσει αν επιθυμούσε τον Μάνεση προκειμένου να σταματήσει την άγρια επίθεση σε βάρος των χαλυβουργών. Αντί αυτού ικανοποίησε ολοσχερώς τις αξιώσεις του για την διευκόλυνση των επιχειρηματικών του σχεδίων δίνοντας αέρα στα πανιά της εταιρίας για να πετύχει τους εφιαλτικούς, για τους εργάτες, στόχους.

 

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν,

  • Για να ανακληθεί η άδεια που δόθηκε στην εταιρεία για κατασκευή λιμανιού.
  • Για να δοθεί άμεσα λύση στα προβλήματα των εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας.
  • Για να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και να διασφαλιστεί το πλήρες ωράριο εργασίας των εργαζομένων, χωρίς μείωση αποδοχών.
  • Για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων και των απολυμένων (όπως φροντίδα παιδιών, φορομπηχτικά μέτρα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ, διατροφή κλπ.)
  • Για να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία στην επιχείρηση.

 

 

Ο βουλευτής

 

Σπύρος Χαλβατζής

 

 

Συνεχίζουμε με την με αριθμό 627/6-3-2012 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο.

Στην ερώτηση του κυρίου Χαλβατζή θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης αφού πρώτα μας την παρουσιάσει ο κ. Σπυρίδων Χαλβατζής.

Κύριε Χαλβατζή, έχετε το λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ:  Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Επανερχόμαστε, κύριε Υπουργέ, στο θέμα της Ελληνικής Χαλυβουργίας και των εργαζομένων της και θα συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια γιατί πάνω από τέσσερις μήνες οι εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας δίνουν έναν ηρωικό αγώνα, απεργούν και παλεύουν. Δίνουν μαθήματα αγωνιστικότητας, ήθους και αξιοπρέπειας. Η Κυβέρνηση με την πολιτική της δεν εμποδίζει τον επιχειρηματία να ρίξει στον Καιάδα τετρακόσιες οικογένειες. Η αλληλεγγύη σε αυτόν τον αγώνα είναι πρωτόγνωρη, κυρία Πρόεδρε, έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα. Σε όλον τον κόσμο, σε όλες τις ηπείρους εργατικές ομοσπονδίες, η παγκόσμια συνδικαλιστική ομοσπονδία στηρίζουν αυτόν τον αγώνα.

Ωστόσο η εργοδοσία επιμένει, συνεχίζει να απολύει απεργούς, θέλει να μειώσει τις ώρες εργασίας, να δουλεύουν οι χαλυβουργοί με 500 ευρώ είκοσι ώρες την εβδομάδα σε μία κατάσταση 1750 βαθμών κελσίου.

Κύριε Υπουργέ, είχατε μια καλή ευκαιρία, είχατε ένα σημαντικό εργαλείο να αξιοποιήσετε για να πιέσετε τον εργοδότη να δεχτεί τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Δεν το κάνατε. Αντίθετα, δώσατε καινούργια προνόμια. Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε αυτή τη δυνατότητα που είχατε και ο κ. Μάνεσης συνεχίζει να απολύει; Οι απεργοί, έθεσαν ζητήματα επιβίωσης και ζητήματα ζωής.

Σήμερα, λοιπόν, εμείς θέτουμε τα εξής ερωτήματα: Τι μέτρα θα πάρετε για την οικονομική ενίσχυση των απεργών; Τι θα κάνετε για την κάλυψη των ενσήμων των ημερών απεργίας; Τι μέτρα θα πάρετε για να «παγώσουν» για ένα χρόνο τα δάνεια που έχουν πάρει πριν από την κρίση οι εργάτες και οι απεργοί εργάτες χωρίς πανωτόκια; Για τους δημόσιους υπαλλήλους πήρατε μία απόφαση. Τι θα κάνετε σ' αυτήν την περίπτωση; Και βέβαια, έχουμε υπ' όψιν μας ότι τους είδατε αρκετές φορές, αλλά τους είπατε να λήξουν την απεργία και να έρθουν να συζητήσετε.

 Εμείς, κύριε Υπουργέ, έχουμε ριζικά διαφορετική άποψη. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται έτσι οι απεργοί. Σε καμμία περίπτωση δεν θέλουμε υποταγμένους εργάτες και υποταγμένους εργαζόμενους και θέλουμε απαντήσεις για το αν θα δοθεί άμεση λύση στα προβλήματα των απεργών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», αν θα ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και αν θα διασφαλιστεί το πλήρες ωράριο εργασίας των ασφαλισμένων χωρίς μείωση των αποδοχών. Και βεβαίως, θεωρούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι άμεσες πιεστικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχει η ανάγκη φροντίδας των παιδιών.

Επίσης, τι θα γίνει με όλα αυτά τα φορομπηχτικά μέσα με τα χαράτσια στα τιμολόγια των πρώην Δ.Ε.Κ.Ο.; Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις προβοκάτσιες τις οποίες κάνει εκεί, με σκοπό να κάμψει το ηθικό των απεργών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστούμε, κύριε Χαλβατζή.

Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):  Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εγώ προσωπικά έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με το μεγάλο πρόβλημα της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν βεβαίως οι τετρακόσιοι περίπου εργαζόμενοι.

Μιλήσαμε πολλές φορές -και εγώ προσωπικά- με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, με το Σωματείο και με τους εκπροσώπους της επιχείρησης. Ορισμένες φορές καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και οι τρεις πλευρές, δηλαδή οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία και το Υπουργείο και προσπαθήσαμε να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Λύση δεν βρέθηκε μέχρι τώρα. Σε καμμία περίπτωση το Υπουργείο δεν είπε στους απεργούς να σταματήσουν την απεργία για να συζητήσουμε. Συζητούμε -και αυτό το αποδείξαμε όλο αυτό το διάστημα- και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την απεργία τους.

Όμως, αναρωτήθηκα -και αναρωτιέμαι και εδώ- ποιον ευνοεί σήμερα η απεργία. Για παράδειγμα, δηλαδή, ευνοούνται οι εργαζόμενοι όταν είναι κλειστή η επιχείρηση; Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που ξεκίνησε αυτή η απεργία και αναρωτιέμαι το εξής: Μήπως αυτή η απεργία ευνοεί τα σχέδια της επιχείρησης; Πρέπει όλοι μας να δώσουμε μια απάντηση σ' αυτό το θέμα.

Θεωρώ ότι μία επιχείρηση -όχι η συγκεκριμένη, αλλά κάθε επιχείρηση- η οποία αντιμετωπίζει ένα οικονομικό πρόβλημα ή έχει μειώσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών, πρέπει να διαβουλεύεται με τους εργαζόμενους για να αναζητούνται λύσεις. Και εμείς -όχι μόνο η Κυβέρνηση, αλλά όλοι- πρέπει να απαντήσουμε. Και επειδή είναι μεγάλο το θέμα και επειδή δεν αφορά μία μόνο επιχείρηση, εγώ θα προτείνω να υπάρξει μια διακομματική Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα και η οποία θα δώσει μια απάντηση σ' αυτό το καίριο ερώτημα.

Όταν έχουμε επιχειρήσεις -και είναι και πολλές- που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, δηλαδή έχει μειωθεί ο κύκλος εργασιών, τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Οδηγούμε τα πράγματα σε μια τέτοια κατάσταση ώστε να κλείσει η επιχείρηση; Ή κάνουμε μια συζήτηση για να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας; Εμείς προτιμούμε τη δεύτερη λύση.

Χρειάζεται να γίνει μια συζήτηση. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για ορισμένες επιχειρήσεις. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία περίοδο στη χώρα μας. Επομένως, πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση και η κάθε πλευρά να αναλάβει τις ευθύνες της στο συγκεκριμένο τομέα. Γιατί τον πρώτο λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι, αλλά πρέπει και εμείς να τοποθετηθούμε πολιτικά στο πώς αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

Έχω υποσχεθεί και στους εργαζόμενους ότι θα καλέσουμε όλα τα κόμματα και το ΚΚΕ, να κάνουμε μια συζήτηση για να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε διέξοδο σε τέτοια μεγάλα προβλήματα που έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττονται κυρίως οι εργαζόμενοι.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Σπυρίδων Χαλβατζής έχει το λόγο.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τα ίδια είπατε και άλλη φορά.

Ο κ. Μάνεσης ζήτησε συγκεκριμένα να δουλεύουν είκοσι ώρες την εβδομάδα και να πληρώνονται 500 ευρώ το μήνα στους 1750 βαθμούς κελσίου. Η επιχείρηση έχει ανοδική πορεία και κάνει εξαγωγές. Και αυτό τους το ζήτησε για πέντε μήνες. Η απεργία κοντεύει τους τεσσεράμισι μήνες. Ήταν ένα πρόσχημα, ήταν ψέμα. Αξιοποιεί την κρίση ο επιχειρηματίας, για την οποία ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις όπως και το καπιταλιστικό σύστημα.

Η πρότασή του ήταν συγκεκριμένη. Είχε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Αποδεικνύεται, όμως, ότι ήθελε να καθιερώσει αυτό το καθεστώς σε όλες τις επιχειρήσεις του. Δεν είναι θέμα διακομματικής συνεργασίας. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης.

Και δεν είναι μόνο οι χαλυβουργοί. Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν, κατά την άποψή μας, πολιτικά συμπεράσματα: ποιος είναι με ποιον.

Η απεργία των χαλυβουργών στην Ελληνική Χαλυβουργία αποτελεί τρανή απόδειξη ότι η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι της χώρας, δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν υποτάσσονται, δεν συμβιβάζονται με 500 ευρώ το μήνα και να δουλεύουν σε τέτοιες βάρβαρες συνθήκες. Δεν αποδέχονται μισθούς και μεροκάματα πείνας.

Εμείς ως ΚΚΕ στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.

Και το Υπουργείο σας και το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής που είχε μια ευκαιρία να πιέσει τον ιδιοκτήτη να μη λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, του εκχωρεί έναν συγκεκριμένο χώρο μπροστά από το εργοστάσιο για να εγκαταστήσει ιδιωτικό λιμάνι μεγαλύτερο από το λιμάνι της Ελευσίνας. Τον σιγοντάρετε δηλαδή στην αντεργατική του επίθεση για περισσότερα κέρδη, για ακόμη πιο ληστρική εκμετάλλευση των εργατών, για την εξαθλίωσή τους, για την κατάργηση των δικαιωμάτων τους, για να φτηνύνει παραπέρα η τιμή της εργατικής δύναμης.

Ειπώθηκε -και θέλουμε μια απάντηση σε αυτό- ότι σε συνάντηση μαζί σας -και το έβγαλαν σε ανακοίνωση οι εργάτες- τους είπατε «σταματήστε την απεργία, να τα συζητήσουμε όλα». Δηλαδή επανερχόμαστε σε μια παλιά τακτική που λέει «δε συζητώ με απεργούς».


Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό σημαίνει «εργαζόμενοι, σκύψτε το κεφάλι και ελάτε να συζητήσουμε». Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι μ' αυτές τις επιλογές.

Εσείς ενδεχομένως, όπως και ο κύριος Μάνεσης, περιμένετε να «λυγίσουν» οι χαλυβουργοί. Εμείς επαναλαμβάνουμε το σύνθημα που λένε οι χαλυβουργοί: «Μην καρτεράτε να «λυγίσουμε»».

Αυτή είναι η Ελλάδα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μονοπώλια «στραγγίζουν» τους εργαζόμενους και αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα για κάθε εργαζόμενο. Η Κυβέρνηση στηρίζει τα μονοπώλια, τον κύριο Μάνεση, τον κάθε Μάνεση σ' αυτή την αντεργατική, αντιλαϊκή του επίθεση. Βέβαια όλη αυτή η πολιτική δίνει στους εργάτες ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση.

Να έχετε υπόψη σας ότι οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι δεν θα σκύψουν το κεφάλι, δεν θα συνεχίσουν να αποδέχονται αυτή την πολιτική και θα σηκώσουν το κεφάλι πολύ ψηλά και περήφανα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστούμε.

Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Χαλβατζή, προφανώς δεν ακούσατε την απάντησή μου ή δεν έχετε ενημερωθεί από τους εργαζόμενους ότι τους έχω δει πάνω από δέκα φορές και τους βλέπω όποτε το ζητήσουν. Όποτε οι ίδιοι έχουν πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, έστω και με το τηλέφωνο ήμουν πάντα παρών. Όταν ζήτησαν συνάντηση, έγινε μέσα στις επόμενες μία-δύο μέρες. Επομένως αυτό που λέτε ότι από την πλευρά μου ειπώθηκε «σταματήστε την απεργία για να συζητήσουμε», είναι απόλυτα ανακριβές.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Για να λυθούν τα προβλήματα, όχι για να συζητήσετε.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Μα, αυτό είπατε τώρα και λυπάμαι πάρα πολύ γιατί το λέτε για δεύτερη φορά.

            Σας λέω λοιπόν ότι η πόρτα μου ήταν πάντα ανοιχτή για τους εργαζόμενους γιατί δεν είμαστε απέναντι στους εργαζόμενους σε καμία περίπτωση. Κατανοούμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ακόμα και πέντε να απολυθούν από μία επιχείρηση, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και είναι υποχρέωση των εργαζομένων και του σωματείου να υπάρχει αλληλεγγύη και στήριξη μεταξύ τους. Είναι απόλυτα κατανοητό αυτό; Ωστόσο πρέπει να δούμε πώς διασφαλίζεται η εργασία τους και αυτό είναι το βασικότερο.

Ερωτώ πάλι: Εσείς πιστεύετε ότι η συνέχιση της απεργίας, δηλαδή το να μην μπουν μέσα και να ανοίξει η επιχείρηση, είναι σωστή επιλογή; Τι κερδίζει ο εργαζόμενος αυτή τη στιγμή όταν δεν πληρώνεται; Να μπουν μέσα στην επιχείρηση για να ανοίξει.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Με πεντακόσια ευρώ...

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Από την άλλη πλευρά, ποιος ωφελείται σήμερα από το γεγονός ότι η επιχείρηση είναι κλειστή; Ωφελείται ο εργαζόμενος ή εξυπηρετούνται τα σχέδια της επιχείρησης που θέλει να κλείσει τον Ασπρόπυργο; Υπήρξε μία διαφορετική αντιμετώπιση των πραγμάτων από τα σωματεία στον Ασπρόπυργο και στο Βόλο. Στο Βόλο αποδέχθηκαν την πεντάωρη εργασία με μειωμένες αποδοχές.

Εσείς τι λέτε τώρα εκ των υστέρων, βάζοντας το χέρι στην καρδιά; Η απόφαση των εργαζομένων να κατέβουν σε απεργία και όχι να συμφωνήσουν για τέσσερεις μήνες προκειμένου να περάσει μία περίοδος που θα είναι δύσκολη και για την επιχείρηση, ήταν σωστή επιλογή ή έδωσε τη δυνατότητα στην επιχείρηση να ξεκινήσει στη συνέχεια όλο αυτό το μπαράζ των απολύσεων; Εγώ φαντάζομαι ότι η σωστή επιλογή εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας έστω και με μία τετράμηνη σύμβαση η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει και δέσμευση της επιχείρησης για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αυτή ήταν η σωστή επιλογή. Αν ερχόντουσαν σε μας, θα τους λέγαμε αυτό. Τώρα, ποιοι τους συμβούλευσαν σε λάθος κατεύθυνση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται πραγματικά σε αδιέξοδο, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί ο καθένας να το αναζητήσει, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Σας πρότεινα να καθίσουμε σε μία διακομματική Επιτροπή να δούμε τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και όπου είναι αποδεδειγμένη η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας μιας επιχείρησης, αν επιλέγουμε να βάλουμε λουκέτο ή αν επιλέγουμε να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας, έστω και αν δεν πρόκειται για το σύνολο των θέσεων.

Μιλήσατε για την άδεια στο λιμάνι. Μα, είναι μεμπτό, το να δώσεις σε μια επιχείρηση τη δυνατότητα να μπορεί να φορτώσει τα προϊόντα; Αυτό προς όφελος της επιχείρησης είναι μόνο ή της βιωσιμότητας της επιχείρησης και βέβαια και της διατήρησης και των θέσεων εργασίας; Εάν, βεβαίως, η επιχείρηση δεν συνεχίσει τη λειτουργία, σαφώς και θα ανακληθεί η άδεια. Δεν δώσαμε την άδεια ως προίκα σε κανέναν, τη δώσαμε για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες ανάγκες της επιχείρησης και να διατηρηθεί ανοιχτή και με τις θέσεις εργασίας βιώσιμες.

Κλείνοντας, θέλω να πω ότι κατανοώ κυρίως την πλευρά των εργαζόμενων. Σ' αυτήν τη δύσκολη συγκυρία όσο και να υπάρχει η αλληλεγγύη και όπως και να εκφράζεται, είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα. Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε μια απάντηση σ' αυτό το ερώτημα που σας είπα πριν και ταυτόχρονα να δούμε πολιτικές που στηρίζουν τους εργαζόμενους. Εγώ τους είπα σε σχέση με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για παράδειγμα, ότι σ' αυτό το θέμα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε και άλλα μέτρα, τα οποία διευκολύνουν τους ανθρώπους αυτούς που έχουν τέσσερις μήνες να εισπράξουν το μεροκάματο. Σύμφωνοι. Να δούμε, όμως, το βασικό θέμα. Να δούμε το κύριο θέμα. Το κύριο θέμα είναι να λειτουργήσει ξανά η επιχείρηση, όχι να κλείσει.

Ευχαριστώ.

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr