ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».
13/12/11

Προς τον Πρωθυπουργό

Το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λήγει το Δεκέμβρη του 2011. Κυβέρνηση και Ε.Ε. έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να ανανεώσουν το πρόγραμμα αυτό.

Σε μια τέτοια εξέλιξη 4.000 περίπου εργαζόμενοι, που είναι ήδη για πάνω από 6 μήνες απλήρωτοι, θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης και της ανεργίας, ενώ χιλιάδες συνάνθρωποί μας, κυρίως περασμένης ηλικίας και ΑΜΕΑ θα στερηθούν ακόμη και αυτές τις ελάχιστες, σε σχέση με τις ανάγκες τους, υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εντάχθηκε στους Δήμους χωρίς την απαραίτητη εξασφάλιση πόρων με αποτέλεσμα οι Δήμοι σε συνθήκες υποχρηματοδότησης να μην μπορούν να το θέσουν σε λειτουργία.

Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης η κατάσταση επιδεινώνεται, πλήττονται πρωτίστως τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Είναι επιτακτική  ανάγκη η ανάπτυξη δημόσιων και δωρεάν προνοιακών υπηρεσιών, που να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Πρωθυπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

  • ώστε η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι», χρηματοδοτούμενη κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό να αναπτυχθεί πλήρως από το κράτος και να καλύπτει όλους δωρεάν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις;
  • για να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται σ' αυτό, να τους καταβληθούν τα μέχρι στιγμής δεδουλευμένα, καθώς επίσης να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την πανελλαδική ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών;

 

 

Ο βουλευτής

 

Σπύρος Χαλβατζής

 

 

 

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 310/18/13.12.2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι».

Κύριε Χαλβατζή, έχετε το λόγο για να μας παρουσιάσετε σύντομα την ερώτησή σας.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Είναι γνωστό το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Αν θυμάστε, είχαμε τυμπανοκρουσίες από τον τότε Πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, όταν καθιερώθηκε και εντάχθηκε στους δήμους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είχε τότε επισημάνει την περιορισμένη χρονική διάρκεια του Προγράμματος, καθώς και τη λειψή χρηματοδότηση από το κράτος για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.

Η σημερινή πραγματικότητα και οι προθέσεις της Κυβέρνησης να μην ανανεώσει αυτό το Πρόγραμμα, χωρίς καμμία υπερβολή, κύριε Υπουργέ, θα έχει τραγικές συνέπειες και επιπτώσεις και στους εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα και σε αυτούς που δέχονται τις υπηρεσίες τους.

Πιο συγκεκριμένα. Πρώτον, θα έχει τραγικές επιπτώσεις σε βάρος όλων αυτών των ανθρώπων, χρονίως πασχόντων, ΑΜΕΑ, σε όλους αυτούς στους οποίους παρέχει μια ορισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά και κάποιες εξυπηρετήσεις οι οποίες είναι εντελώς αναγκαίες για αυτούς, που τους ανακουφίζουν στις πολύ μεγάλες δυσκολίες της ζωής τους.

Ειδικά σήμερα με τη βαθιά οικονομική καπιταλιστική κρίση αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία δυνατότητα, αφού δεν μπορούν άλλωστε να έχουν τα οικονομικά μέσα να τους προσφέρονται οι υπηρεσίες και πολλοί δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό αφορά τους περίπου τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι απ' ότι φαίνεται οδηγούνται στην απόλυση και στην ανεργία. Τι θα γίνει, κύριε Υπουργέ, με όλους αυτούς; Σημειωτέον ότι οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν έξι μήνες. Τέσσερις χιλιάδες οικογένειες θα βρεθούν να μην έχουν τα προς το ζην.

Κύριε Υπουργέ, η ερώτησή μας είναι συγκεκριμένη και σαφής και θα θέλαμε συγκεκριμένες απαντήσεις. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση: Πρώτον,  ώστε η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» να συνεχιστεί χρηματοδοτούμενη κατά 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό; Τι θα γίνει; Θα αναπτυχθεί πλήρως από το κράτος και να καλύπτει όλους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

Δεύτερον, θα πάρετε την απόφαση να νομιμοποιήσετε όλους αυτούς τους εργαζόμενους; Θα τους καταβληθούν τα μέχρι σήμερα δεδουλευμένα; Θα πάρετε πρόσθετο προσωπικό, που είναι εντελώς απαραίτητο για την πανελλαδική ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών;

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Στην ερώτηση του κ. Χαλβατζή θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνης.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης):  Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, θα απαντήσω, όπως πάντοτε, με ειλικρίνεια και πολύ συγκεκριμένα στο θέμα που θέσατε.

Το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι ένα καταξιωμένο πρόγραμμα στην κοινωνία σε κάθε γωνιά της χώρας μας και το υπηρετούν με αίσθημα υψηλής ευθύνης και ευαισθησίας οι τέσσερις περίπου χιλιάδες εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Υπήρξαν δύσκολες διαπραγματεύσεις το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι πόροι και να συνεχιστεί το πρόγραμμα το 2011 με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Προαπαιτούμενο για να υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση και για να εξασφαλιστούν οι πόροι προκειμένου να πληρωθούν οι εργαζόμενοι αλλά και να έχουν την κάλυψη, τη φροντίδα οι περίπου εβδομήντα χιλιάδες ωφελούμενοι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ήταν να υπάρξει ένα βιώσιμο πλαίσιο για το «Βοήθεια στο Σπίτι» με εθνικούς πόρους, δηλαδή από 1-1-2012 και μετά να μην χρειάζεται συγχρηματοδότηση.

Το πρώτο που κάναμε, είναι να διασφαλίσουμε τους πόρους για το 2011. Το δεύτερο που κάναμε τον τελευταίο μήνα μετά από συνεννόηση και με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Γιαννίτση, ήταν να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα -εννοώ το πλαίσιο της χρηματοδότησης- έτσι ώστε να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να ψυχορραγούμε εάν θα υπάρχουν τα χρήματα για να στηριχθεί ή όχι το πρόγραμμα, εάν θα υπάρχουν τα χρήματα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε εξασφαλίσει εθνικούς πόρους μέχρι σήμερα ύψους 85 εκατομμυρίων ευρώ. Τα 45 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από πόρους του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τα 35 εκατομμύρια προέρχονται από το ΑΚΑΓΕ, είναι ο λογαριασμός αλληλεγγύης.

Τα χρήματα αυτά επαρκούν για να καλύψουν το Πρόγραμμα, όπως έχει μέχρι σήμερα.

Όμως, θα προστεθούν και άλλοι πόροι και υπάρχει μία συζήτηση και με το Υπουργείο Υγείας για να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι. Θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν το τέλος του χρόνου, να παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο χρηματοδότησης αυτού του Προγράμματος.

Πρέπει να σας πω ότι είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνάντησα την Παρασκευή τον κ. Γιούγκερσεν, ο οποίος ήταν ο αποσταλμένος του κυρίου Άντολφ στη χώρα, γι' αυτό το θέμα. Υπήρξε ενημέρωση για το σχεδιασμό που κάνουμε. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ουσιαστικά, έχουμε εξασφαλίσει αυτό, το οποίο τόσα χρόνια απασχολούσε το συγκεκριμένο Πρόγραμμα, δηλαδή τη χρηματοδότηση.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, λοιπόν -και θα επανέλθω στη δευτερομιλία μου- είναι διασφαλισμένο το Πρόγραμμα με εθνικούς πόρους και θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συγχρηματοδότηση, έστω και συμβολική -και αυτό το ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην έχουν καμμία αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς, δηλαδή να μπορέσουν να συνεχίσουν να είναι εργαζόμενοι γι' αυτό το Πρόγραμμα, γιατί χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους δεν μπορούμε πραγματικά να στηρίξουμε το Πρόγραμμα της «Βοήθειας στο Σπίτι».

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):  Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Χαλβατζής.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Δεν αμφισβητούμε, κύριε Υπουργέ, την ειλικρίνειά σας. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι το 2011 λήγει σε δεκαπέντε ημέρες. Το θέμα είναι αν οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στη θέση τους, αν είναι πλήρως εξασφαλισμένο αυτό και δεύτερον, οι εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι εξυπηρετούνται, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, δεν θα βρεθούν «επί ξύλου κρεμάμενοι».

Με την ευκαιρία θέλουμε, κύριε Υπουργέ, να τονίσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας υποστήριζε πάντα και υποστηρίζει μια κοινωνική πολιτική, με κοινωνικές υπηρεσίες και ιατρική φροντίδα στο σπίτι, που να ανταποκρίνονται στις πιεστικές ανάγκες των εργαζόμενων, των ηλικιωμένων, των χρονίως πασχόντων, των αναπήρων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Ειδικά σήμερα, στα πλαίσια, όπως σας είπα και προηγούμενα στην πρωτομιλία μου, της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν δυνατότητες να επιβιώσουν μόνοι τους, όχι απλώς αυξάνονται, αλλά πολλαπλασιάζονται,.

Εμείς θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένες από ειδικευμένους στις αντίστοιχες ειδικότητες επιστήμονες, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό.

Εμείς επιμένουμε να υποστηρίζουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν ενιαία, μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας και αξιοπρεπή μισθό, να έχουν επαρκή και πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλα αυτά τα προγράμματα. Το αν μπορέσετε να εξασφαλίσετε και άλλους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι μια άλλη πτυχή.

Βεβαίως, αυτές οι υπηρεσίες και αυτό το προσωπικό, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να ανήκει, να εντάσσεται στο αρμόδιο Υπουργείο και όχι στους δήμους.

Με την ευκαιρία, θέλουμε για άλλη μια φορά να καλέσουμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, να αγωνιστούν για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες.

Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα αυτούς, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση, να αγωνιστούν, να παλέψουν κι ενάντια στην πολιτική που εφαρμόζει και η σημερινή συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, γιατί πρέπει να προλάβουμε και τα χειρότερα, ειδικά στον τομέα της υγείας και της πρόνοιας.

Και οι τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει τις μέρες που πλησιάζουν, τις μέρες των γιορτών, να μην είναι με χαμηλωμένα και σκυθρωπά πρόσωπα, αλλά να ξέρουν ότι και την καινούρια χρονιά θα πάνε στη δουλειά τους και θα προσφέρουν αυτές τις πολύτιμες υπηρεσίες, τις οποίες προσφέρουν στο σύνολό τους σχεδόν με αυτοθυσία, με αξιοπρέπεια, με αισθήματα αγάπης και φροντίδας στους πάσχοντες, σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

 

 

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr