ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
15/05/18

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Είναι γνωστές οι ελλείψεις που υπάρχουν σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία σε όλη τη χώρα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά και χρήματα ακόμα και για τις μετακινήσεις. Το έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης είναι ιδιαίτερα ορατό στη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων τόσο στα περιφερειακά μνημεία που παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης μόνιμου προσωπικού φύλαξης και ελλιπούς συντήρησης των χώρων, αλλά και στα μουσεία και μνημεία που τα επισκέπτονται χιλιάδες, όπως το Μουσείο Ηρακλείου, η Κνωσός και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.

Μάλιστα ειδικά φέτος, που όπως λέγεται αναμένονται εκατομμύρια τουρίστες, οι θέσεις που προκηρύχθηκαν ακόμα και για τους συμβασιούχους ήταν σχεδόν ίδιες με τις περσινές με μια διαφορά. Φέτος αποκλείονται εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται χρόνια σε καθεστώς ομηρίας με τις εποχικές συμβάσεις, καθώς απαιτείται πλέον καλή γνώση αγγλικών - κι όχι μέτρια όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Επιπλέον αναμένεται ο περιβόητος διαγωνισμός για μόνιμο προσωπικό φύλαξης - μια από τις πρώτες «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τις ελάχιστες 200 θέσεις γα όλη τη χώρα την ώρα που η ΠΕΥΦΑ μιλάει για πάνω από 1000 κενά. Μόνο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φέτος πρόκειται να προσλάβει 70 συμβασιούχους για να καλύψει τις ανάγκες του.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι θέσεις φυλάκων και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες των Εφορειών και των Μουσείων.

  • Να μην αποκλειστούν από το διαγωνισμό οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται όμηροι για χρόνια, καθώς μέχρι πρότινος προσλαμβάνονταν με εποχικές συμβάσεις ως φύλακες, αλλά φέτος βάση της νέας προκήρυξης δεν πληρούν τα απαιτούμενα προσόντα (πχ Άριστη γνώση αγγλικών).


Ο βουλευτής

Μανώλης Συντυχάκης

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr