Βουλή

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
20/11/17

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Οι νέες καταστροφές από τις πλημμύρες σε δήμους της Δυτικής Αττικής, που κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές, είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Ένα έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση κι οδηγεί εν έτει 2017, με μια φθινοπωρινή καταιγίδα να χάνονται ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται.

Αυτή η πολιτική οδήγησε και οδηγεί στην άναρχη οικιστική επέκταση προς όφελος των κατασκευαστικών ομίλων, χωρίς την ουσιαστική οριοθέτηση υδατορεμάτων, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής

Οδήγησε στην καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, ακόμη και των εκβολών τους, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ «τραυματισμό» τους, από μεγάλα οδικά έργα πάνω στην κοίτη των χειμάρρων και μεγάλες επιχειρήσεις.

Καταστρέφει το δασικό πλούτο, βασικού παράγοντα για την αποτροπή των πλημμυρών, ενώ η μη αναπλήρωση της δασικής βλάστησης, που καταστράφηκε από πυρκαγιές, εκχερσώσεις κλπ, πολλαπλασίασε την ένταση του φαινομένου.

Η γη και η κατοικία είναι εμπορεύματα, τα τεχνικά έργα κι οι χρήσεις γης σχεδιάζονται και υλοποιούνται με γνώμονα το κέρδος. Γι' αυτό δεν έχει προχωρήσει η ουσιαστική οριοθέτηση και η προστασία των υδατορεμάτων, ενώ οι μελέτες για τεχνικά αντιπλημμυρικά έργα παραμένουν στα συρτάρια, με τους αρμόδιους να προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η Περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς έχουν τεράστια ευθύνη. Ενώ γνώριζαν για τις ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, όχι απλά δεν έκαναν τίποτα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, αλλά διαβεβαίωναν μερικές μέρες πριν πως η αντιπλημμυρική προστασία είναι επαρκής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Προκαταρκτική Μελέτη Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής, υπάρχουν κι άλλες περιοχές της Αττικής, με συνολικό πληθυσμό πάνω από 3 εκ κατοίκους, όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πλημμυρών (Λεκάνη ποταμού Κηφισού, Ζώνη Μεγάρων-Ν. Περάμου, Περιοχή των Μεσογείων, Ζώνη Ασπροπύργου - Ελευσίνας, Παράκτια περιοχή Μαραθώνα-Ν. Μάκρης, Βάρης - Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, Σαρωνίδας - Αναβύσσου - Παλαιάς Φώκαιας, Ζώνη Λουτρακίου, Ζώνη τεχνητής λίμνης Μαραθώνα).

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η αδυναμία του καπιταλιστικού δρόμου να προχωρήσει σε έργα και ενέργειες για τις λαϊκές ανάγκες. Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «θελκτικά» για τους καπιταλιστές, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Αντίθετα τα έργα, που συνδέονται με εμπορική ή ανταποδοτική χρήση, υλοποιούνται γρήγορα και με fast track διαδικασίες. Ενώ, τα άλλα μεγάλα τεχνικά έργα που υλοποιούνται οδηγούν συχνά σε επιδείνωση του πλημμυρικού φαινόμενου γιατί, στη βάση του κέρδους, δεν συνυπολογίζεται το σύνολο των επιδράσεων που επιφέρουν.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

- Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και να υλοποιηθούν το σύνολο των αναγκαίων μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική.

- Τι μέτρα θα πάρει προκειμένου να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες (πολιτική προστασία, πυροσβεστική, δασαρχεία κλπ) και να ενισχυθούν με τα απαραίτητα μέσα;

- Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής, στο 100% της συνολικής ζημιάς, να υπάρξουν άμεσα μέτρα προστασίας όσων έχουν ανάγκη, να υπάρχει πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες. Καμία διακοπή νερού, ρεύματος και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη. Κανείς εργαζόμενος, που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει στο χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολόγητος απών από την εργασία του και να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα και ένσημα.

 

Ο βουλευτής

Γιάννης Γκιόκας

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr