ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για το Σικιαρίδειο Ίδρυμα
28/09/12

Πρακτικά της βουλής της συζήτησης της από 18/9/2012 επίκαιρης ερώτησης

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεχίζουμε με την έκτη υπ' αριθμόν 288/18-9-2012 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Λιάνας Κανέλλη προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με το «Σικιαρίδειο Ίδρυμα».

Κυρία Κανέλλη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά για να αναπτύξετε την επίκαιρη ερώτησή σας.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σας προεξοφλώ ότι αυτή η ερώτηση με δυσκολεύει υπερβολικά να την κρατήσω σε ένα επίπεδο ευπρέπειας. Στην πραγματικότητα είναι ερώτηση περί ιδεολογικού, οικονομικού, πολιτικού και λογιστικού μενγκελισμού. Αυτό που συμβαίνει στο Σικιαρίδειο και στα σχολεία ειδικής αγωγής είναι άτυπος, τυπικότατος, κλασσικός Μένγκελε. Έχετε ανοίξει έναν Καιάδα και πετάτε μέσα τα παιδιά. Διακόσια παιδιά με νοητική υστέρηση χωρίς προσωπικό, χωρίς δυνατότητες μεταφοράς και στο Σικιαρίδειο χωρίς δασκάλους.

Μιλάμε για αποθήκη. Το Σικιαρίδειο ιδρύθηκε τη δεκαετία του '30 από μία οικογένεια και χρηματοδοτείται από το δημόσιο. Είναι η κορυφή του παγόβουνου!

Επιλέξαμε το Σικιαρίδειο, διότι έχουμε κάνει ούτως ή άλλως ως Κόμμα μία τεράστια ερώτηση για την ειδική αγωγή. Δεν είναι, δε, και η πρώτη φορά. Έχω δεκατρία χρόνια Βουλευτής και μπορώ να σας πω ότι έχω κάνει τουλάχιστον είκοσι ερωτήσεις σε προσωπικό επίπεδο. Κι άλλες τόσες μπορεί να έχουν κάνει οι συνάδελφοί μου από άλλα κόμματα και άλλες πεντακόσιες το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Τι είναι αυτό το πράγμα; Δηλαδή, πώς μπορεί να σταθεί κάποιος; Δεν σας κάθετε στο λαιμό και το νερό που πίνετε; Εμένα μου κάθεται. Είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν έχετε λεφτά;

Η επίκαιρη ερώτησή μου σήμερα ξέρετε τι χαρακτήρα έχει; Έχει δέκα ημέρες που άνοιξε το σχολείο. Οι γονείς που αφήνουν αυτά τα παιδιά εκεί γιατί τιμωρούνται; Επειδή γέννησαν παιδιά με νοητική υστέρηση και θέλουν να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν μία στοιχειώδη δυνατότητα ένταξης στο κοινωνικό σύνολο;

Νομίζετε ότι περιμένω να μου απαντήσετε ότι θα συγχωνεύσετε σχολές, όπως κάνατε; Είχα άλλο Υπουργό, άλλης κυβέρνησης στην ίδια θέση και μου έλεγε ότι το συγχωνεύει για λόγους οικονομίας. Και τα παιδιά από το βορρά ή από το νότο για να πάνε στο συγχωνευμένο, θέλουν τέσσερις ώρες.

Ξέρετε τι πάει να πει εδώ «δεν υπάρχει προσωπικό», όταν τα μισά από αυτά τα παιδιά χρειάζονται άλλαγμα πάνας;

Δεν δέχομαι, λέω «δεν δέχομαι». Θα μου πείτε, σκοτιστήκατε. Μπορεί και να μου πείτε ότι σκοτιστήκατε. Υπάρχει εδώ μέσα το άλλοθι, ότι επειδή είμαστε εκλεγμένοι με την ψήφο του ελληνικού λαού, μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει, να πάμε και σε παράλληλους μονολόγους και δεν μας νοιάζει κιόλας. Ούτε τα κάνω, για να τα πω. Έχω κι άλλο τρόπο να τα πω και να μιλήσω. Ειλικρινά σας το λέω.

Η απαίτησή μου είναι να πάτε πίσω στον κ. Σαμαρά, στον κ. Βενιζέλο και στον κ. Κουβέλη και να τους πείτε ότι αυτά τα λεφτά εσείς θα τα πάρετε τώρα! Δεν μπορώ να υπερβώ την τυπική νομιμότητα! Πρέπει να σεβαστώ τους θεσμούς! Να σας πω, ας πούμε, «να πάτε να τα κλέψετε». Ούτε μπορώ να αρχίσω να κάνω λαϊκισμούς και να σας πω, πάρτε τα από το συμβιβασμό που κάνατε με τη «SIEMENS», πάρτε τα από το πρόστιμο εδώ.

Ένα πράγμα θα σας πω: Μη βασιστείτε σε χορηγίες. Δεν μπορεί τα παιδιά -με οποιοδήποτε πρόβλημα- που χρειάζονται ειδική αγωγή, ειδική μέριμνα, να μην έχουν και ειδική μεταχείριση σε οποιονδήποτε ειδικό ή μη προϋπολογισμό. Και αυτή δεν μπορεί να είναι εξοντωτική. Δεν μπορεί! Μη βασίζεστε σε χορηγούς. Δεν είναι επίλυση η χορηγία. Μπορεί να είναι, ενδεχομένως, ένα βάλσαμο σε κάποια πληγή. Κι εγώ δεν σας έλεγα να την πετάξετε. Δεν μπορεί, όμως, ένα κράτος, ένας λαός, μία πατρίδα,  ένα -πείτε ό,τι θέλετε- ευρωπαϊκό κράτος, ένα ανατολικό κράτος, ένα αφρικάνικο κράτος -δεν με απασχολεί τι επίθετο θα του δώσετε- να βασίζεται στη φιλανθρωπία για να αντιμετωπίσει τον πληθυσμό του που έχει πρόβλημα. Δεν μπορεί! Δεν επιτρέπεται!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία Κανέλλη, να ακούσουμε τον Υπουργό κι επανέρχεστε μετά.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δώστε μου μία απάντηση που να μπορείτε και να μπορώ να φύγουμε από εδώ μέσα -αν θέλετε σιωπώ και στη δευτερολογία μου, δεν με ενδιαφέρει- με ψηλά το κούτελο. Εγώ δεν θα βγω από εδώ μέσα με χαμηλωμένο κεφάλι γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Να τους τα πάρετε από τις τσέπες!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κυρία συνάδελφε, κι εγώ δυσκολεύομαι να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, διότι η απάντηση θα ήταν πλήρης μόνο αν ενσωμάτωνε ένα συνολικό, καινούργιο σχεδιασμό για την πρόνοια.

Το μόνο που μπορώ να σας πω τούτη την ώρα είναι ότι το Σικιαρίδειο θα συνεχίσει να λειτουργεί. Ήδη σήμερα προσλήφθηκε, με πρόνοιες του Υπουργείου Παιδείας, πρόσθετο εκπαιδευτικό προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες. Εμπλέκεται και το Υπουργείο Παιδείας, διότι, όπως ξέρετε, έχουμε από τη μία πλευρά ένα ίδρυμα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και από την άλλη πλευρά έχουμε δύο σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, πρώην απροσάρμοστα, τώρα παιδιά με νοητική υστέρηση.

Εδώ, όμως, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα. Και το ζήτημα το βασικό έχει να κάνει με το πώς αντιδρά το κράτος απέναντι σε ένα προνοιακό ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, το οποίο βασίζεται σε αναγκαστικό νόμο προπολεμικό, που του επιτρέπει, του δίνει την πολυτελέστατη ευχέρεια, αν θέλετε, να επιδοτείται κατά το 100% του προϋπολογισμού του από το κράτος, ευχέρεια που δεν έχουν τα ενενήντα εννιά στα εκατό άλλα προνοιακά ιδρύματα στη χώρα και τούτη την ώρα επικαλείται αθέτηση των υποχρεώσεων του κράτους, επειδή έχει λάβει πάρα πολλά εκατομμύρια ως επιχορήγηση αλλά όχι το 100% του ετήσιου προϋπολογισμού του.

Αν είναι έτσι, λέω εγώ, παρ' ότι ιδεολογικά είμαι μακριά απ' αυτήν την άποψη, να το κρατικοποιήσουμε, να το κάνουμε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αν είναι να το επιχορηγούμε 100%.

Μας είπε χθες ο διοικητής του ότι εδώ λειτουργούμε με επιχειρηματικό τρόπο και εγώ του απάντησα ότι πολύ θα ήθελα να ήμουν επιχειρηματίας αν το 100% του προϋπολογισμού μου, των δαπανών μου, μου το κάλυπτε το κράτος. Θα ήμουν ευτυχέστατος επιχειρηματίας αν το 100% των δαπανών μου μου το κάλυπτε το κράτος.

Ναι, οι χορηγίες δεν είναι λύση. Ναι, αυτήν την ώρα αν ακολουθήσουμε τη στενή πρόβλεψη του νόμου, θα πρέπει να πάρει το 1,4 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό, υπόλοιπο που ζητάει ακατέβατο για να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο με ολίγον υπόνοια εκβιασμού. «Δώστε τα μου ακατέβατα για να συνεχίζω να το λειτουργώ, αλλιώς ...». Αυτή ήταν η θέση.

Μακάρι τούτη την ώρα να μπορούσαμε να του πούμε: «Ναι, ό,τι θες. Πήγαινε στο ταμείο να εισπράξεις.» Υπάρχει, όμως η πραγματική κατάσταση. Η χώρα δεν έχει την ευχέρεια που είχε κάποτε να επιχορηγεί το 100% του προϋπολογισμού ιδρυμάτων, ιδίως όταν αυτά επεκτείνονται κατά τρόπο που προσθέτει κάθε χρόνο έσοδα στον προϋπολογισμό.

Καταθέτω έγγραφο του ιδρύματος ως προς τις συνολικές επιχορηγήσεις την περίοδο 2000 - 2011, καθώς και τα έξοδα και το έλλειμμα της χρήσεως, γιατί κάνουν λόγο για αθέτηση υποχρεώσεων της πολιτείας. Από το 2000 μέχρι το 2011 έχει εισπράξει το Σικιαρίδειο από το κράτος 11,5 εκατομμύρια ευρώ, 3,9 δισεκατομμύρια παλιές δραχμές. Δεν είμαι νοσταλγός της επιστροφής της δραχμής -μην παρεξηγηθώ- αλλά νομίζω ότι το να λέμε αυτά τα νούμερα δίνει στο Σώμα να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Περίπου 4 δισεκατομμύρια παλιές δραχμές έχει εισπράξει τα τελευταία δέκα χρόνια το Σικιαρίδειο Ίδρυμα για να λειτουργεί.

Ήταν τόσο γενναιόδωρο το κράτος και πρέπει να είναι τόσο γενναιόδωρο απέναντι σ' άλλα προνοιακά ιδρύματα, όταν βέβαια δεν έχουμε καμμία αντίδραση ως προς τον τρόπο της διαχείρισης, αν είναι χρηστή, αν δεν είναι χρηστή, αν γίνεται με κάποια λογική, αν γίνεται με κάποια λογική περικοπών, όπου μπορούν να υπάρξουν όχι απέναντι στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα παιδάκια; Όταν, όμως, δεν ξέρουμε τίποτα, μπορούμε άραγε να συνεχίσουμε να επιδοτούμε με τόσο μεγάλα ποσά προνοιακά ιδρύματα; Εγώ βάζω αυτό το ερώτημα ενώπιον όλων.

Ναι, να συνεχίσει να λειτουργεί το Σικιαρίδειο, πρέπει να το εξασφαλίσουμε. Αλλά το να πάρουμε από το πουγκί 1,5 εκατομμύριο έτσι, όταν περικόπτουμε σχεδόν τα πάντα απ' όλους σ' αυτήν την χώρα και να το δώσουμε σε μια διοίκηση η οποία δεν μας δίνει λογαριασμό του τι κάνει, είναι ένα ζήτημα για ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Κι εδώ έρχεται η σκέψη που κάνει το Υπουργείο και τα Υπουργεία που ασχολούνται και λένε: «Αν είναι έτσι, ρε παιδιά, να σας κρατικοποιήσουμε. Αν είναι έτσι να έχουμε εμείς το λογαριασμό». Γιατί υπάρχουν στο διοικητικό συμβούλιο και μέλη, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. Και ακούγεται ότι αυτός ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών τόσα χρόνια πήγαινε και ανέγραφε στον προϋπολογισμό κάθε χρόνο το 100% της κάλυψης των δαπανών του Σικιαρίδειου, ώστε να είναι εξασφαλισμένος. Είναι αυτός, όμως, ο σωστός τρόπος;

Αυτήν την ώρα περιμένουμε την απάντηση του ιδρύματος δια της διοικήσεως του, να κρατήσει ανοικτό το σχολείο, προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει την επιχορήγηση που δικαιούται από την πολιτεία. Έχει πάρει γύρω στις 220.000 ευρώ μέσω της αιρετής περιφέρειας από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, έχει πάρει 50.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλες 20.000 ευρώ από το κρατικό λαχείο, περίπου 300.000 ευρώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, παρά τη σοβαρότητα του θέματος έχουμε ένα κώλυμα χρόνου. Σας παρακαλώ, να ολοκληρώσετε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Υπάρχει έλλειμμα. Το ζητάει τώρα και με τον τρόπο που σας περιέγραψα.

Θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Η δική μας επιταγή είναι να συνεχίσει να κρατάει ανοικτά τα σχολεία. Θα καταβληθούν και άλλα χρήματα. Πολύ φοβούμαι, όμως, ότι όλο το ποσό είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση δεδομένων των συνθηκών. Τo νόμιμο είναι ηθικό, ακούσαμε άλλες φορές, αλλά βλέπετε πολλές φορές το νόμιμο δεν είναι και τόσο ηθικό, διότι μεταβάλλονται οι συνθήκες, ιδίως όταν το νόμιμο στηρίζεται σ' έναν αναγκαστικό νόμο προπολεμικό κι έχουμε προχωρήσει πολύ πάρα πέρα.

Εν πάση περιπτώσει τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου, για να ακούσω τη δευτερολογία σας που τελικά είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσετε να κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κ. Κανέλλη έχει το λόγο.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Σας έχω έναν τρόπο να τα βρείτε τα λεφτά του Σικιαριδείου αμέσως.

Πρώτον, η ετήσια επιχορήγηση για το Σικιαρίδειο είναι οι αμοιβές των μελών της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Βάλτε τους αυτούς να δουλεύουν τζάμπα, να χορηγήσουν τις γνώσεις στην αποκρατικοποίηση. Κάντε τους αυτούς να προσφέρουν τις συμβουλές τους δωρεάν στο ελληνικό κράτος για τη σωτηρία του και πάρτε τα λεφτά από την Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και να τα πάτε εκεί.

Δεύτερον, ως ΚΚΕ εγώ σας λέω ότι αυτός που έχει λεφτά δεν το πάει στο Σικιαρίδειο το παιδί. Του έχει τέσσερις Φιλιππινέζες, έχει και έξι να το κουβαλάνε, έχει και ηλεκτρικό καροτσάκι και έχει και πέντε για ιδιαίτερα μαθήματα και άμα δει και τα σκούρα το στέλνει στο εξωτερικό, στο Χάρβαρντ πιθανότατα. Επομένως, δεν είναι γι' αυτούς, είναι για τις λαϊκές οικογένειες που πάει ο κόσμος εκεί.

Έπειτα, μην μου ερμηνεύετε κατόπιν εορτής, γιατί το Σικιαρίδειο έγινε για την κατοχή, την πείνα και τη δυστυχία στη δεκαετία του '30. Εκεί άνθισε. Ομολογείτε εμμέσως, λοιπόν, ότι είμαστε σε κατοχή, πείνα και στη δεκαετία του '30; Θα μου ερμηνεύσετε τη τελευταία διάταξη βουλήσεως του κάθε προσφέροντος και ιδρύοντος ίδρυμα ή δεν ξέρετε τη θέση μας; Αυτά έπρεπε να είναι όλα κρατικά, όλα ενταγμένα στον προϋπολογισμό.

Σας είπα να κάνουμε μια συζήτηση εδώ μέσα να μην ντρέπεστε και να μην ντρέπομαι. Και έρχεστε και μου λέτε: «από παντού κόβουμε» και το θεωρείτε νορμάλ, φυσιολογικό πράγμα -απεχθάνομαι τη λέξη φυσιολογικό- σήμερα εδώ μέσα; Διότι έχουμε οριζόντια περικοπή νοημοσύνης. Έχουμε οριζόντια περικοπή νοημοσύνης τα δύο τελευταία χρόνια! Καθόμαστε και συζητάμε λογικά εδώ μέσα, σε οποιαδήποτε παράλογη εποχή, ότι όπως περικόπτετε από εκεί θα περικόψετε και από τα άτομα με ειδικές ανάγκες, από τα ΑΜΕΑ;

Είναι λογικό αυτό; Αντέχει σε συζήτηση; Είναι κάτι, δηλαδή, που το συζητάτε με τον εαυτό σας, με τον καθρέφτη σας, με τον Τόμσεν; Κάθεται και το συζητάει ο Βενιζέλος με τον Κουβέλη και ο Κουβέλης με τον Σαμαρά και οι Υπουργοί μεταξύ σας ως λογικό, δηλαδή «αφού δεν έχουμε λεφτά, παιδιά, θα κόψουμε και από τα ΑΜΕΑ»; Το λογικό θα ήταν να πείτε: «κόβουμε από παντού, γιατί δεν έχουμε, να δώσουμε παραπανίσια στα ΑΜΕΑ», γιατί η συνολική δυσκολία της κοινωνίας, η γιγάντια ανεργία, η απελπισία, ο μαζικός αναστεναγμός αν βγει κάποια μέρα, θα μας πάρει και μας σηκώσει όλους σαν τσουνάμι. Είναι λογικό να το συζητάμε αυτό το πράγμα;

Και έπειτα, νομίζετε ότι μιλάω μόνο για το Σικιαρίδειο; Ποιο Σικιαρίδειο; Στην ίδια κατάσταση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο είναι το κέντρο εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών στην Καλλιθέα, το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «ΕΡΜΗΣ», το Κέντρο «ΙΡΙΣ», το Κέντρο Ειδικής Αγωγής «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ», το 5ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, το Ειδικό Δημοτικό ΕΚ και ΕΛΠΑΠ, το Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος, το ΕΚ Κορδελιού, το 1ο ΕΚ Πυλαίας.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Στη Θεσσαλονίκη πήγαν χθες δικοί μας άνθρωποι και παμίτες. Ειλικρινά, μπορείτε να φανταστείτε ιδρύματα με τριάντα οκτώ και με σαράντα άτομα με ειδικές ανάγκες και έναν ή δύο για προσωπικό; Δεν υπάρχει λογική σε αυτό το πράγμα.

Ακούστε! Η πρόταση κρατικοποίησης όταν έρχεται κάτω από αυτές τις συνθήκες, σας φαίνεται φυσικό; Εκβιασμός διακοσίων γονέων είτε από το Ίδρυμα είτε από οποιονδήποτε άλλον; Γιατί το επιτρέπετε; Εκβιασμός είναι, όταν πηγαίνουν και λένε στους γονείς: «Θα καταβάλλετε χρήματα», όταν βγαίνουν και σου λένε «Το κλείνω έτσι, το κλείνω αλλιώς».

Και για να μιλήσουμε και για ποσά, μη νομίζετε ότι ήρθα αδιάβαστη εδώ. Το 2009 πήρε 810.000 και 150.000 το 2010. Μην μου λέτε, λοιπόν, ποσά τα οποία δεν στέκονται. Αλλά σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν τίθεται σε συζήτηση! Κάποια μέρα, όταν θα βγουν στους δρόμους όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα υπάρχει δρόμος να διαβείτε. Δεν θα υπάρχει!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία Κανέλλη, παράκληση να ολοκληρώνετε.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Το ζήτημα της ειδικής αγωγής δεν αντιμετωπίζεται ούτε με απαντήσεις, ούτε με φετβάδες. Απαντιέται μόνο πολιτικά. Και να σας πω και κάτι; Είναι από τα ελάχιστα πράγματα -κύριε Πρόεδρε, ζητώ κατανόηση και κλείνω με αυτή τη φράση- που δεν γίνεται χωρίς εργαζόμενους, τεχνικούς, βοηθητικό προσωπικό, επιστήμονες.

Έχει προχωρήσει η επιστήμη σε τέτοιο βαθμό που ανεβάζει τη νοημοσύνη κι εμείς θα κατεβάζουμε τη νοημοσύνη του κοινωνικού περίγυρου, των εργατών, των λαϊκών οικογενειών, για να αποδεχτεί ως φυσική λύση ότι υποφέρει η μαμά, υποφέρει ο μπαμπάς, υποφέρει η γιαγιά, υποφέρει και το ανάπηρο παιδί ή το παιδί με νοητική στέρηση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης):  Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο. Σας παρακαλώ να δούμε λίγο το χρόνο. Παρ' όλο που είχαμε κάποιες διαγραφές, φτάνουμε στα όρια του χρόνου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 Κυρία συνάδελφε, θέτετε θέματα, όπως σας είπα, που ακουμπούν τη συνολική αντίληψη για την πρόνοια σήμερα. Όντως, βρισκόμαστε σε ένα σημείο -θα έλεγα- σχεδόν κατάρρευσης. Κάθε μέρα έρχονται στο Υπουργείο ιδρύματα σαν αυτά που μου περιγράψατε για να μας μεταφέρουν στην ουσία το γεγονός ότι περίπου αδυνατούν να λειτουργήσουν. Προσπαθούμε δεξιά κι αριστερά να δούμε πώς θα καλύψουμε τα κενά.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν μπορεί να καταρρεύσει η πρόνοια και να μη θεωρηθείτε...

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Αυτά όσον αφορά στο συγκεκριμένο. Αυτή δεν είναι μια συζήτηση για τα ΑΜΕΑ συνολικά. Είναι εκπεφρασμένη η θέση του Υπουργείου μας, ότι θα ήταν καλύτερο να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές επιδοματικές στα ΑΜΕΑ, ώσπου να δούμε κατά πόσο θα αποδώσει -ήδη έχουμε δει ότι αποδίδει- το σύστημα εξορθολογισμού του συστήματος ιδίως όσον αφορά στην αποβολή αυτών που το εξαπάτησαν, χωρίς βέβαια να πηγαίνουμε σε ισοπεδώσεις και γενικότητες που θίγουν τα ΑΜΕΑ συνολικά. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεπίτρεπτο.

Όσον αφορά, όμως, το Σικιαρίδειο, όπως σας είπα οι ελλείψεις προσωπικού προέκυψαν από το γεγονός ότι από πενήντα δύο -αν δεν κάνω λάθος- εργαζομένους απολύθηκαν καμμιά δεκαριά. Αυτήν τη στιγμή είναι κάτω από σαράντα οι εργαζόμενοι. Απολύθηκαν γύρω στους δέκα πέντε. Το κενό αυτό καλύπτεται από το Υπουργείο Παιδείας που πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή προσλήψεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση...

 ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Μου επιτρέπετε μια επισήμανση;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία συνάδελφε, γνωρίζετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Ξέρω τι θα μου πείτε. Θα μου πείτε ότι δεν αρκούν οι δάσκαλοι και ότι χρειάζεται ειδικό προσωπικό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία συνάδελφε, δεν μπορεί να γίνει διάλογος σε αυτήν τη φάση.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Δεν μπορείτε να λέτε για απολυμένους «καμμιά δεκαριά»!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ συνεχίστε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Εντάξει, δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό, δεν μπορώ να σας πω ακριβώς. Είναι, όμως, δέκα με δέκα πέντε άτομα. Αυτά τα κενά καλύπτονται με προσλήψεις, με πρόνοιες του Υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με έγγραφο που μας έστειλε προκειμένου να μας συνδράμει στην απάντηση αυτής της ερώτησης.

Όπως σας ανέφερα, όμως, το ζήτημα αυτό έχει να κάνει και με τη διαχείριση. Χθες είχα την ενημέρωση από την περιφέρεια που χρηματοδοτεί τις δομές τέτοιων ιδρυμάτων και προσφέρονται να καλύψουν στο 100% τα μεταφορικά του ιδρύματος με ποσό περίπου τριακοσίων χιλιάδων ευρώ και η διοίκηση αρνείται αυτήν τη βοήθεια, δεν ξέρω για ποιους λόγους.

Έχουμε, λοιπόν, εδώ μια στάση η οποία δεν βοηθάει πραγματικά. Αυτό το «δώστε μου το 1,4 εκατομμύρια» τώρα που χρειάζεται για να λειτουργήσουν, πώς να το κάνουμε, δε συνιστά εκβιασμό εκ μέρους των γονέων. Συμφωνούμε πως οι γονείς δεν φταίνε σε τίποτα. Αυτή, όμως, είναι μια στάση πολύ σκληρή εκ μέρους του ιδρύματος. Οπωσδήποτε πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό κι θα απαντήσουμε με τον αρμόζοντα τρόπο. Διότι το Σικιαρίδειο πρέπει να μείνει ανοιχτό. Όπως σας είπα, είναι θέμα ημερών να ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Στηρίζονται σε αναγκαστικό νόμο του '39. Δεν υπάρχει κανένας συνειρμός με κατοχή. Τότε έγινε η δωρεά και τότε εξοπλίστηκε με το συγκεκριμένο αναγκαστικό νόμο, από τότε όμως πέρασε πολύς χρόνος. Κι αν τότε ήταν δυνατή η κάλυψη των δαπανών του ιδρύματος 100%, ίσως σήμερα -που έχει επεκταθεί πάρα πολύ κι έχει μεταφορικό έργο σε όλη την περιφέρεια, έχει δύο σχολεία επιπλέον για παιδιά με ειδικές ανάγκες- δεν είναι. Και όπως σας είπα, πήρε εντεκάμισι εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν νομίζω να έχει υπάρξει άλλο ίδρυμα προνοιακού χαρακτήρα που να έχει πάρει τόσα λεφτά.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Ψίχουλα είναι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Είναι ψίχουλα, αλλά είναι 4,9 δισεκατομμύρια δραχμές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Δεν είναι το 100%.

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Με τις δραχμές φαίνονται περισσότερα; Όταν τα λέτε σε δραχμές αυγατίζουν;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Όχι, ζητάμε να δούμε και τι είδους διαχείριση έγινε γι' αυτά τα χρήματα του κράτους. Αυτό σας λέω. Ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει μια πιο λογική διαχείριση δεδομένου των συνθηκών. Περιμένουμε τις απαντήσεις της διοίκησης όσον αφορά αυτήν τη χρηστή διαχείριση. Διότι, αναγκαζόμαστε ως κράτος να διαχειριζόμαστε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, πολύ περισσότερες ανάγκες με πολύ λιγότερα μέσα. Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα. Θα ήθελα να μη ζω στην πραγματικότητα αλλά σε έναν άλλο κόσμο. Ζω, όμως, στην πραγματικότητα και πρέπει να βρούμε λύσεις απέναντι σε αυτήν. Αυτό σας λέω μόνο.

Εν πάση περιπτώσει, το Σικιαρίδειο θα παραμείνει ανοιχτό. Αυτή είναι η βούλησή μας. Αν χρειαστεί, θα προχωρήσουμε σε αλλαγές του νομικού προσώπου προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό, προκειμένου -αν θέλετε- να έχουμε εμείς τον έλεγχο των χρημάτων που δίνουμε σ' αυτήν την προνοιακή δομή.

Όμως, μπορείτε να κρατήσετε απ' αυτήν την ερώτηση -και εννοείται ότι προσβλέπω στα φώτα σας και στη συνεργασία σας πάνω σε αυτό- ότι στόχος αυτήν τη στιγμή όλων -το θέμα έχει απασχολήσει και το γραφείο του Πρωθυπουργού- είναι να παραμείνει το Σικιαρίδειον Ίδρυμα ανοικτό. Το Υπουργείο Παιδείας συνέβαλε προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Εμείς θα βοηθήσουμε κατά το μέτρο που μας αναλογεί. Ο στόχος είναι αυτός και κανείς άλλος.

Σας ευχαριστώ.

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr