Βουλή

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Για το χτύπημα των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών των εργαζομένων στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών
04/07/17

Προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Αντιμέτωποι με νέο κύμα απολύσεων και συνδικαλιστικών διώξεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους δουλειάς. Πρωτοπόροι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, που το προηγούμενο διάστημα μπήκαν μπροστά για την οργάνωση και την κινητοποίηση των συναδέλφων τους, βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Και στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών έχουν καταγραφεί μια σειρά κρούσματα το τελευταίο διάστημα, όπου η εργοδοσία προκειμένου να επιβάλλει νεκρική σιγή στους χώρους δουλειάς χτυπά τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες των εργαζομένων.

Πιο συγκεκριμένα, η εργοδοσία στην εταιρεία Πληροφορικής European Dynamics, κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής του νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ) απέλυσε εργαζόμενο, υποψήφιο για το νέο ΔΣ του Συνδικάτου.

Η εργοδοσία της «Vodafone» τις τελευταίες μέρες προχώρησε σε 4 απολύσεις - μη ανανέωση συμβάσεων, εργαζομένων μελών του ΣΕΤΗΠ, που πρωτοστάτησαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στη μείωση του διαλείμματος.

Στη Unify, εταιρεία Πληροφορικής, κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών του επιχειρησιακού σωματείου, η εργοδοσία έστειλε έγγραφη σύσταση σε υποψήφιους, για την περιοδεία που έκαναν την ημέρα των εκλογών στους εργαζόμενους για να τους καλέσουν να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες του σωματείου τους. Στη σύσταση ουσιαστικά τους εγκαλεί να συμμορφωθούν στους κανόνες που επιβάλλει και που απαγορεύουν κάθε είδους πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης μέσα στον χώρο δουλειάς. Χαρακτηρίζει δε την πολιτική και συνδικαλιστική δράση ως παράνομη και τους προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο θα προβεί σε άλλες ενέργειες.

Στην εταιρεία Csmote-evalue, θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ, η εργοδοσία, μια μέρα μετά την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάη 2017, έκανε σύσταση σε 2 εργαζόμενους, μέλη της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στο κτίριο του Κεραμεικού, γιατί την ημέρα της απεργίας καλούσαν τους συναδέλφους τους σε συμμετοχή σε αυτή, μοιράζοντάς τους την ανακοίνωση του Συνδικάτου τους.

Οι μεγαλοεργοδότες με σκοπό να στηριχθούν τα κέρδη και τα προνόμιά τους, στηριζόμενοι στην αντεργατική πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θέλουν να τσακιστεί κάθε αντίσταση στα μέτρα που εξαθλιώνουν τις ζωές των εργαζομένων. Θέλουν τους εργαζόμενους ανοργάνωτους, έρμαια στις ορέξεις και την ασυδοσία τους, να μην αντιδρούν στις αντεργατικές μεθοδεύσεις εργοδοτών, κυβέρνησης και κράτους.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να σταματήσουν οι προσπάθειες περιορισμού κι απαγόρευσης της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράση δράσης στους χώρους δουλειάς και να αποσυρθούν οι παράνομες συστάσεις των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους.
  • Να ανακληθούν οι απολύσεις των εργαζομένων στην European Dynamics και τη Vodafone.

 

Ο Βουλευτής

Χρήστος Κατσώτης

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr