ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Η περικοπή και η μεταφορά στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα του 50% των άμεσων ενισχύσεων του καπνού
22/10/10

Πρακτικά της βουλής της συζήτησης της από 19/10/2010 επίκαιρης ερώτησης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελευταία θα συζητηθεί η τρίτη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 15/5/19-10-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την περικοπή και τη μεταφορά στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα του 50% των άμεσων ενισχύσεων του καπνού κ.λπ..

Ο συνάδελφος Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικόλαος Μωραΐτης έχει το λόγο, για να μας αναπτύξει την επίκαιρη ερώτηση του σε δύο λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, τεράστιες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που όλα αυτά τα χρόνια συνδιαμόρφωσαν και ψήφισαν τον κανονισμό 864/2004, που πραγματικά πετσοκόβει τις επιδοτήσεις των Ελλήνων καπνοπαραγωγών.

Βέβαια, σε αυτήν την κατεύθυνση σιγοντάρισαν και οι τριτοβάθμιες οργανώσεις των αγροτών, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΣΥΔΑΣΕ, η ΓΕΣΑΣΕ και η ΚΑΠΝΙΚΗ. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που αυτές οι οργανώσεις των αγροτών -που δυστυχώς χρηματοδοτούνται και με χρήματα των ίδιων των αγροτών- όλα αυτά τα χρόνια βάζουν πλάτη για το πέρασμα αυτών των αντιαγροτικών πολιτικών.

Η περικοπή του 50% των επιδοτήσεων στα καπνά έχει οδυνηρές συνέπειες όχι μόνο στο εισόδημα των καπνοπαραγωγών, όχι μόνο στο αγροτικό ισοζύγιο, αλλά έχει και τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία αυτών των περιοχών, που δυστυχώς είναι φτωχές, άγονες περιοχές και, το κυριότερο, είναι παραμεθόριες περιοχές.

Ήδη έχουμε τα αποτελέσματα. Χωριά που πριν από λίγα χρόνια ήταν γεμάτα ζωή, σήμερα δυστυχώς έχουν γίνει χωριά γερόντων, ερημώνουν καθημερινά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι και ότι αυτή η πολιτική αφήνει πίσω της εκατομμύρια στρέμματα ακαλλιέργητα, στρέμματα που πραγματικά μπορούσαν να παράγουν προϊόντα τα οποία είναι αναγκαία για τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας.

Βέβαια, σήμερα προσπαθείτε με διάφορα άλλα μέσα, τους λέτε να βάλουν φωτοβολταϊκά, όπως πολύ σοφά λέει ο λαός μας, να καλλιεργήσουν λαμπογυάλια, τους λέτε για αγριαγκινάρες, όπως ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι πολιτικές δημιουργούν τεράστιες συνέπειες σε αυτές τις άγονες περιοχές, τις φτωχές περιοχές και πραγματικά καλούμε τους κατοίκους αυτών των περιοχών να παλέψουν για άλλες πολιτικές, πολιτικές που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των φτωχών αγροτών και όχι τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Ρωτάμε συγκεκριμένα, εάν θα δοθεί το 50% των επιδοτήσεων των καπνοπαραγωγών. Ρωτάμε για να μας απαντήσετε συγκεκριμένα και όχι ότι θα ενταχθούν στα προγράμματα. Με αυτήν την ευκαιρία να απαντήσετε πότε, επιτέλους, θα δοθεί και αυτή η προκαταβολή, το 50% των οριστικών δικαιωμάτων, όπως εξαγγείλατε πριν λίγες μέρες. Να μας πείτε αν θα δοθούν τα χρήματα στους καπνοπαραγωγούς και όχι ότι θα ενταχθούν στα προγράμματα, όπως συνηθίζετε να λέτε τελευταία σε αυτόν τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):  Ευχαριστούμε τον κ. Μωραΐτη.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Κουτσούκος για τρία λεπτά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ο αγαπητός συνάδελφος μου δίνει την ευκαιρία, προσθέτοντας ορισμένα στοιχεία στην ερώτησή του, να επαναλάβω τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι για πρώτη φορά, από χρήματα που δεν θα είναι δανεικά και δεν θα χρεώσουμε τον ελληνικό λαό με τόκους, ούτε τη χώρα μας με πρόστιμα, θα καταβληθούν εντός της επομένης εβδομάδος οι προκαταβολές της ενιαίας ενίσχυσης, το 50% και με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου το υπόλοιπο 50% μέχρι τις γιορτές.

Αυτή, κύριε συνάδελφε, είναι η επανάσταση του αυτονόητου. Αυτά που έπρεπε να παίρνουν οι αγρότες χωρίς να ταλαιπωρούνται, χωρίς να ξοδεύονται και χωρίς να τους το πουλάει κάθε φορά η πολιτική ηγεσία ως εξυπηρέτηση, γιατί είναι χρήματα δικά τους που τους ανήκουν.

Έρχομαι τώρα στο αντικείμενο της ερώτησής σας. Καταλαβαίνω την αγωνία σας προερχόμενος μάλιστα από μία καπνοπαραγωγική περιοχή, όπως είναι η Αιτωλοακαρνανία. Επιτρέψτε μου να σας πω όμως, πως καίτε τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Διότι γνωρίζετε εσείς πάρα πολύ καλά, ποιος ήταν η αιτία που χάθηκε το 50% των ενισχύσεων στους καπνοπαραγωγούς, ποια διαπραγμάτευση ήταν αυτή. Όπως αναφερθήκατε, ήταν ο κανονισμός 864/2004 τον Απρίλιο, όταν η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ηττήθηκε και απώλεσε το 50% των επιδοτήσεων, ενώ με τη συμφωνία που είχε γίνει έπρεπε όλα τα προϊόντα των μεσογειακών χωρών να αντιμετωπιστούν, όπως τα προϊόντα των βόρειων χωρών.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ τότε ως αντιπολίτευση κατήγγειλε αυτήν την τακτική και τη διαπραγμάτευση της Νέας Δημοκρατίας και δεσμεύτηκε και το συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του το 2007. Δεσμεύτηκε και προσωπικά ο Πρόεδρός μας ότι θα βρούμε τον τρόπο να αποκαταστήσουμε αυτήν την απώλεια στους καπνοπαραγωγούς.

Πρέπει να σας ενημερώσω ότι ήδη το πρόγραμμα της αποκατάστασης αυτής της απώλειας βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει να κάνει με τέσσερα επί μέρους μέτρα: Το πρώτο αφορά τη στήριξη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στη διαδικασία αναδιάρθρωσης με δημόσια δαπάνη διακόσια είκοσι εκατομμύρια. Αυτό είναι το γνωστό εννιαχίλιαρο που θα πάρουν οι παραγωγοί σε τρία χρόνια.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το μέτρο του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αφορά επιδοτήσεις εκατόν τριάντα πέντε εκατομμυρίων συν ιδιωτική δαπάνη άλλα εκατόν τριάντα πέντε εκατομμύρια για εκσυγχρονισμό και νέες καλλιέργειες. Όχι στα γυαλιά, όχι στις αγκινάρες, όπως είπατε, αλλά στα τρόφιμα.

Το τρίτο έχει να κάνει με τα γεωπεριβαλλοντολογικά και είναι εκατόν είκοσι εκατομμύρια με ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης για να πάρουν τα ίδια χρήματα οι παραγωγοί.

Και το τέταρτο, έχει να κάνει με ένα πρόγραμμα πενήντα τριών εκατομμυρίων για τη διαφοροποίηση της αγροτικής παραγωγής. Άρα, κύριε συνάδελφε, τα χρήματα που έχασαν οι αγρότες θα τα πάρουν πίσω, στις ίδιες περιοχές, οι ίδιοι οι καπνοκαλλιεργητές.

Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος):  Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ιωάννη Κουτσούκο, Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικόλαος Μωραΐτης για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ήδη ομολόγησε ο κύριος Υφυπουργός ότι οι καπνοπαραγωγοί χάνουν τα χρήματα. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.

Κύριε Υφυπουργέ, είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί πράγματι -και είναι αλήθεια αυτό που είπατε- επί Νέας Δημοκρατίας να υπογράφηκε αυτός ο επαίσχυντος κανονισμός. Και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όμως, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αρθεί αυτή η αδικία εις βάρος των Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Για το λόγο αυτό λέμε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες. 

Είναι, όμως, αλήθεια αυτό που είπα, ότι σήμερα τρέχουν αγρότες και υπάρχει επιδημία για τα φωτοβολταϊκά. Λέτε συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία να κάνουν αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά, ώστε να συνεχίσουν να παίρνουν εισόδημα. Αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα. Η προηγούμενη Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε αναφέρει ότι τα φωτοβολταϊκά δεν είναι για χόρταση. Προχθές, η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι «δεν είναι η κότα που θα κάνει το χρυσό αυγό», ενώ εσείς επιμένετε στον αποπροσανατολισμό, σκορπάτε συγχύσεις και αυταπάτες, ότι μπορεί πράγματι μέσα από αυτήν την πολιτική να συνεχίζουν να παραμένουν οι συγκεκριμένοι αγρότες στα χωριά και στα χωράφια τους.

Εκείνο που πραγματικά είναι εξοργιστικό, είναι ότι συνδυάζετε την αντικαπνιστική εκστρατεία με την αντικαπνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι υποκρισία πρώτου μεγέθους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συμφωνεί με την αντικαπνιστική εκστρατεία, γιατί πράγματι το κάπνισμα ενοχοποιείται για σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Αυτό, όμως, είναι πολύ μακριά από την αντικαπνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που η χώρα μας, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από 80% ελλειμματική και κατακλύζεται και η ελληνική αγορά από ξένα καπνά, από καπνά πολυεθνικών εταιρειών, που κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στο ξεκλήρισμα αυτών των παραγωγών και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μία άλλη πολιτική. Σήμερα ένα δρόμο έχουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες και καπνοπαραγωγοί, να παλέψουν για μία άλλη φιλοαγροτική πολιτική.

Εμείς είμαστε ενάντια στην αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή. Ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη που λέγαμε σταθερά ότι πρέπει να υπάρχει σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή, γιατί δυστυχώς είμαστε ελλειμματικοί στο αγροτικό ισοζύγιο και αυτές οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οδηγούν σήμερα μία χώρα που μπορούσε να παράγει όλα τα προϊόντα και να καλύψει όλες τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας να κατακλύζεται από ξένα προϊόντα και, δυστυχώς, προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας. Καθημερινά ξεσπούν διατροφικά σκάνδαλα, όπως έγινε χθες με μήλα ξένης χώρας. Γι' αυτό εμείς λέμε στους αγρότες μας ότι πρέπει να παλέψουν για μία άλλη πολιτική που να υπηρετεί τις ανάγκες.

Επομένως, εγώ μεταφέρω την αγωνία των καπνοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας. Μεθαύριο που, όπως είπατε, οι παραγωγοί θα πάρουν το 50%, οι καπνοπαραγωγοί θα πάρουν το 25%. Αυτό, κύριε Υφυπουργέ, είναι το αποτέλεσμα και της δικής σας πολιτικής και της Νέας Δημοκρατίας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κουτσούκος για τρία λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, να συμφωνήσω με την παρατήρηση του κ. Μωραΐτη, ότι η αντικαπνιστική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη, δεν έχει να κάνει με την καλλιέργεια του καπνού, γιατί τελικά ο κόσμος καπνίζει και η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σημαντικές ποικιλίες καπνού, οι οποίες είναι εκείνες που εμπλουτίζουν τα χαρμάνια. Πρέπει να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άλλη επίθεση σε εξέλιξη, που αφορά την προσπάθεια ορισμένων να εξαιρέσουν από τα χαρμάνια δικές μας ποικιλίες, με την έννοια ότι δεν θα επιτρέπονται πρόσθετα αρωματικά στα τσιγάρα. Αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε ξανά.

Πάντως, συμφωνούμε μαζί σας ότι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε και την καπνοκαλλιέργεια ως μία σημαντική καλλιέργεια που διαμόρφωσε συνθήκες ζωής στην ύπαιθρο, διαμόρφωσε αντιλήψεις, έδωσε εισόδημα και αφορά πάνω από πενήντα χιλιάδες ανθρώπους.

Επειδή βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση λόγω της διαπραγματευτικής ήττας τής προηγούμενης κυβέρνησης να απολέσουμε το 50% των επιδοτήσεων, όπως σας είπα, βάσει και των δεσμεύσεων που αναλάβαμε, υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τροποποίηση του Προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» με τέσσερις καινούργιες δράσεις, ώστε αυτό το 50%, που είναι περίπου 564 εκατομμύρια, να επιστραφεί στους καπνοπαραγωγούς και στις ίδιες περιφέρειες. Από μία συλλογική, δηλαδή, αντιμετώπιση του προβλήματος, του να μεταφέρουμε αυτά τα χρήματα από τον πυλώνα 1 στον πυλώνα 2, εμείς πάμε να το εξατομικεύσουμε. Τα μέτρα που σας περιέγραψα νωρίτερα, έχουν ακριβώς να κάνουν με το να στηρίξουν το εισόδημα από τη μία πλευρά και από την άλλη, να δώσουν τη δυνατότητα για εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και για στροφή σε καλλιέργειες που έχουν να κάνουν με προϊόντα διατροφής.

Φυσικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο -δεν θα μπορούσαμε να  απαγορεύσουμε στους αγρότες- οι αγρότες μας έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και στο πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών. Στην περιφέρειά σας είναι αρκετοί οι καπνοπαραγωγοί που το έχουν ζητήσει και το ξέρετε. Κύριε συνάδελφε, όταν θα μπουν τα φωτοβολταϊκά, θα μπουν σε χωράφια, δεν θα μπουν στη θάλασσα. Θα μπορούσαμε εμείς να απαγορεύσουμε στους αγρότες; Η πολιτική μας, όμως, δεν έχει να κάνει  με το να στερήσουμε τη δυνατότητα της αγροτικής παραγωγής, γιατί είμαστε ελλειμματικοί, όπως καλά ξέρετε και δίνουμε μάχη για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα.

Θέλω να σας πω ότι αυτά τα 270 εκατομμύρια που θα πάνε στο δεύτερο κομμάτι του σχεδίου που σας έχουμε πει, είναι μία σημαντική επένδυση στον αγροτικό τομέα. Θα σας παρακαλούσα τη Δευτέρα που θα γίνει μία μεγάλη συγκέντρωση στο Αγρίνιο και θα παρευρεθεί ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενημερώσει τους καπνοπαραγωγούς, να παρευρεθείτε για να βάλετε τα ερωτήματά σας, αλλά και να ενημερωθείτε. Πιστεύω βέβαια ότι είστε ενημερωμένος, απλώς πρέπει και εσείς να κάνετε τη δουλειά σας, ως κόμμα και να μας ισοπεδώσετε με μία πολιτική, όμως, που είναι εντελώς διαφορετική. Δεν το αποδεχόμαστε.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής: Όπως λέτε στην ερώτησή σας, τα μέτρα μας είναι συγκεκριμένα, έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του εισοδήματος, με το μείνουν οι αγρότες στα χωράφια και το αποτέλεσμα θα φανεί πάρα πολύ σύντομα.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr