ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΔΥΝΑΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
26/11/19

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Οι δυνατές βροχοπτώσεις, που έπληξαν τις τελευταίες μέρες τους Δήμους Ν. Προποντίδας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη στην Π.Ε. Χαλκιδικής, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι' ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Ειδικότερα στην Ολυμπιάδα του Δήμου Αριστοτέλη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των καταστροφών, πλημμύρισαν οι χείμαρροι με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες σπίτια, ενώ υπήρξαν και απεγκλωβισμοί ατόμων από τα σπίτια τους. Περιοχές του οικισμού της Ολυμπιάδας δεν έχουν υδροδότηση λόγω καταστροφής του δικτύου και ζημιές υπέστη και ο αγωγός των λυμάτων προς τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Επίσης στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Ιερισσού (ύψος Πλατανόρεμα) η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, λόγω της καθίζησης που έχει υποστεί το οδόστρωμα

Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της ΠΕ Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και η σημερινή της ΝΔ, δε θέλησαν και δε θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος.

Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση (Δήμοι της περιοχής και Περιφέρεια) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις- «μπαλώματα» μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση.


Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β΄ κατοικίας. Να ελεγχθούν για τη στατική τους επάρκεια όσα κτίρια, κατοικίες κλπ ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα.

  • Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές και να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής. Να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.

  • Να γίνει άμεσα αυτοψία από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των ομβρίων υδάτων καθώς και των φερτών υλών, με δεδομένο ότι στην Ολυμπιάδα, δίπλα στα ρέματα που τη διασχίζουν, υπάρχει η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού, καθώς και οι παλαιοί χώροι απόθεσης με επικίνδυνα απόβλητα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων.


Ο Βουλευτής

Δελής Γιάννης

 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr