ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: Να καταργηθούν οι παρεμβάσεις του ν.4387/2016 στο καταστατικό του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ)
07/08/17

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και

Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με τον ν.4387/2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εντάσσει το ΕΤΑΤ στον ΕΦΚΑ, συνεχίζοντας στον ίδιο αντιασφαλιστικό δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων κατεδαφίζοντας ό,τι απόμεινε από τις ασφαλιστικές - συνταξιοδοτικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Στο ΕΤΑΤ είχε υπαχτεί το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης του Προσωπικού της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) με τους ν. 3371/05 και 3455/06, χωρίς να θιγούν οι όροι -προϋποθέσεις και παροχές συνταξιοδότησης των μέχρι 31/12/1992 πρωτοασφαλισμένων, μειώνοντας όμως τις εργοδοτικές εισφορές για να διευκολυνθεί η πώληση της Εμπορικής στην Credit Agricole το 2006.

Η κυβέρνηση με τον ν.4387/2016 επιχειρεί την κατάργηση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που προβλέπονται στο καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ, μειώνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό αναπλήρωσης από 3,314% για κάθε χρόνο ασφάλισης σε 1,75% και καταργώντας το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς σχετικά με τον χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος (αρ. 7 παρ. 1 του καταστατικού του ΤΕΑΠΕΤΕ). Έτσι απαλλάσσεται με την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για άλλη μια φορά η Τράπεζα ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ, ως διάδοχος της Εμπορικής Τράπεζας, φορτώνοντας τα βάρη στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Ταυτόχρονα, με την ένταξη των υπηρεσιών του ΤΑΠΕΤΕ - κλάδος Υγείας, ως πρώην κλάδος του ΤΑΥΤΕΚΩ στον ΕΦΚΑ, μια σειρά παροχές, όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις, που αποτελούν και όρο της Συλλογικής Σύμβασης ΟΤΟΕ - Τραπεζών, υποβαθμίζονται, και το κόστος τους από υποχρέωση της ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ φορτώνεται στην Κοινωνική Ασφάλιση. 

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

  • Θα καταργήσει τα άρ. 53 παρ.3 εδάφιο 3ο και 4ο, που αναφέρονται στην προσυνταξιοδοτική παροχή του ΕΤΑΤ (ΤΕΑΠΕΤΕ) και 73Α που αναφέρεται στην μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και θα εφαρμόσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του καταστατικού του Ταμείου, αφού είναι γνωστό ότι το ΤΕΑΠΕΤΕ δεν έχει διαλυθεί και εξακολουθεί να υφίσταται ως Ταμείο;
  • Θα στελεχωθεί η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ προσυνταξιοδοτικών παροχών με το αναγκαίο και έμπειρο προσωπικό ώστε να εφαρμόζεται πλήρως και χωρίς παραβιάσεις το καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ και να απονέμονται ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υπηρεσίες και παροχές για 9.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις σε συνταξιοδοτικές παροχές και υπηρεσίες, σε καταβολή εφάπαξ κ.ά και θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, (π.χ. κατασκηνώσεις) να υλοποιούνται όπως προβλέπεται από τις κλαδικές ΣΣΕΕ χωρίς να απαλλάσσεται παράνομα η ΑLΡΗΑ ΒΑΝΚ από το κόστος;

Ο βουλευτής

Χρήστος Κατσώτης

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr