ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ"
19/12/17

Προς την Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Είναι γνωστές οι συγχωνεύσεις, οι εξαγορές, οι μεταβιβάσεις σούπερ μάρκετ που γίνονται στο χώρο του εμπορίου και οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στους εργαζομένους. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η μεταβίβαση των σούπερ μάρκετ "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" στην αλυσίδα "MARKET IN". Η διάδοχος εταιρεία, βάσει του ΠΔ 178/02, θα έπρεπε να λειτουργήσει το κατάστημα, τόσο στα Γιάννενα όσο και σε άλλα μέρη, με όλους τους εργαζόμενους της "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ". Η εργοδοσία των "MARKET IN" όμως, για να μειώσει το μισθολογικό κόστος λειτουργίας, ώστε να προκύψουν τα επιδιωκόμενα κέρδη, έστειλε στην ανεργία εργαζομένους που είχαν πολλά χρόνια στη δουλειά, συγκροτημένα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, για να πάρει στη θέση τους νέους εργαζομένους με χαμηλότερους μισθούς.

Οι εργαζόμενοι, μπροστά στις εξελίξεις αυτές, απάντησαν με κινητοποιήσεις διεκδικώντας το αυτονόητο: Να συνεχίσουν την εργασία τους, χωρίς να απολυθεί κανένας από τους νεοπροσληφθέντες. Στο αίτημά τους αυτό, η εργοδοσία του "MARKET IN" στις 13 Οκτώβρη, ημέρα των εγκαινίων, δεσμεύτηκε δημοσίως ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επαναπροσλάμβανε όλους τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Έχει περάσει ήδη αρκετός χρόνος (1,5 μήνας) και η εργοδοσία όχι μόνο δεν υλοποίησε τις δημόσιες δεσμεύσεις, αλλά με εντολή της, στην αγωνιστική κινητοποίηση στις 26 Οκτώβρη, χρησιμοποιήθηκε πρωτοφανής καταστολή (ΜΑΤ, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, χρήση γκλοπς), συνελήφθησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και άλλα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Με εντολή πάλι της εργοδοσίας του "MARKET IN", η κρατική καταστολή συνεχίστηκε. Συγκεκριμένα την Κυριακή 26 Νοέμβρη δύο απολυμένοι, η μία από τους οποίους είναι μητέρα τριών παιδιών, εργαζόμενοι για πάρα πολλά χρόνια σε αυτήν τη δουλειά και για μήνες απλήρωτοι, σύρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, με τη διαδικασία μάλιστα του αυτοφώρου, γιατί την προηγούμενη μέρα διαμαρτύρονταν για τα δικαιώματά τους. Παράλληλα, η αστυνομία εξαπόλυσε ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό, αναζητώντας στα σπίτια τους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους και άλλους συνδικαλιστές του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου η Κυβέρνηση με το όργιο καταστολής κατέπληξε ακόμη και την εργοδοσία. Συμπαρατάχθηκε με την εργοδοσία και επιχείρησε να καταστείλει τον αγώνα των εργαζομένων με αρκετές δυνάμεις των ΜΑΤ και με 12 συλλήψεις συνδικαλιστών όπως του προέδρου του ΕΚ Ιωαννίνων.

Τελικά, αντί να τιμωρείται η εργοδοσία για τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζει στις πλάτες των εργατών και που ασυστόλως τους κοροϊδεύει, χρησιμοποιείται η κρατική καταστολή ενάντια στους εργάτες που διεκδικούν τα αυτονόητα.

ΕΡΩTATAI η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσει η τρομοκρατία και κάθε δίωξη εργαζόμενου. Να γυρίσουν στη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς καμία απόλυση νεοπροσληφθέντος, να δοθούν τα δεδουλευμένα τους και να κατοχυρωθεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία.

 

Ο βουλευτής

Χρήστος Κατσώτης

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr