Βουλή

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Προβλήματα εργαζομένων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ)
07/09/17

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Απλήρωτοι παραμένουν στην ΕΛ.ΣΤΑΤ οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τίτλο κτήσης - απόδειξη δαπάνης για το διάστημα από 1.1.2017, με τη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ να αναδεικνύει ως αιτία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τη μη έκδοση από την κυβέρνηση εγκυκλίου αναφορικά με τον τρόπο καταβολής των εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ. Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια για ασφαλιστικές εισφορές ύψους 30% που θα βαρύνουν τους εργαζόμενους και όχι τους εργοδότες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων «βαφτίζει» ως «ιδιώτες συνεργάτες» τους εργαζόμενους στην ΕΛΣΤΑΤ που απασχο­λούνται στη συλλογή στατιστικού υλικού, παρά το γεγονός πως υλοποιούν πάγιες ανάγκες της.

Η πρακτική αυτή της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και η πάγια υποστελέχωσή της, δεν είναι τυχαία ζητήματα. Εντάσσονται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για έμμεση ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ με την αξιοποίηση εταιρειών - εργολάβων, που άλλωστε προβλέπεται και στον κανονισμό λειτουργίας της (Άρθρο 6). Πρόκειται για πλευρά της πολιτικής ΕΕ - άρχουσας τάξης - κυβερνήσεων για "επιτελικό κράτος" και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, πολιτική που ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Αντίστοιχη μοίρα έχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κρατικό τομέα, που απασχολούνται με αντίστοιχες εργασιακές σχέσεις. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δείχνει το δρόμο της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Ενώ η κυβέρνηση διατείνεται ότι δήθεν προστατεύει τους μισθωτούς με μπλοκάκι και άλλους αυτοαπασχολούμενους με χαμηλό εισόδημα, με διάφορα προσχήματα, όπως ο διαχωρισμός της επαγγελματικής δραστηριότητας σε διαρκή ή ευκαιριακή, απαλλάσσει τους εργοδότες από την καταβολή οποιασδήποτε εισφοράς προωθώντας τις σχέσεις αυτές στον κρατικό τομέα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει άμεσα ώστε:

- Να καταβληθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων των εργαζόμενων χωρίς καμία επιβάρυνση. Οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με αποδείξεις δαπάνης να αντιμετωπιστούν ασφαλιστικά και φορολογικά ως μισθωτοί, με αναδρομική αναγνώριση με βάση αντικειμενικά κριτήρια του χρόνου ασφάλισης που υποκρύπτεται σε κάθε πληρωμή που πραγματοποιήθηκε με αποδείξεις δαπάνης ή τίτλους κτήσης. Να εξασφαλισθεί η στελέχωση της ΕΛΣΤΑΤ με μόνιμους εργαζόμενους και να εξαλειφθεί η πρόβλεψη για παράδοση των εργασιών της σε εξωτερικές εταιρείες όπως και κάθε σχεδιασμός για έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

- Να καταργηθεί το άθλιο καθεστώς πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης - τίτλους κτήσης. Να γίνουν κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Το ωράριο εργασίας των εργαζόμενων να αντανακλά τις σύγχρονες ανάγκες με 35ωρο, 5νθημερο, 7ωρο, με αύξηση των αποδοχών στα επίπεδα των σύγχρονων αναγκών.

 

Ο βουλευτής

Νίκος Καραθανασόπουλος

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr