ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Προβλήματα στη λειτουργία του Γ. Νοσοκομείο Αγρινίου
11/09/14

Προς τον Υπουργό Υγείας

Με ταχύτατους ρυθμούς οδηγείται στην απαξίωση το Γ. Νοσοκομείο Αγρινίου, με οδυνηρές συνέπειες για το λαό της περιοχής.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γ. Νοσοκομείο Αγρινίου είναι δραματική και επικίνδυνη, όπως καθημερινά καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι, καθώς λόγω της δραστικής περικοπής στη χρηματοδότησή και της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί κι αποδεικνύει στην πράξη τι εννοούσε η κυβέρνηση και οι εδώ διοικούντες με το δήθεν «νοικοκύρεμα».

Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω προβλήματα:

1. Η μονάδα τεχνητού νεφρού υπολειτουργεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και έχει έναν γιατρό. Είναι μια από τις 3 μεγαλύτερες μονάδες αιμοκάθαρσης στην Ελλάδα, στην οποία κάνουν αιμοκάθαρση πάνω από 100 νεφροπαθείς και δέχεται ακόμα 200 νεφροπαθείς για εξετάσεις, υπολειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των ασθενών, στη μονάδα θα έπρεπε να βρίσκονται καθημερινά 4 τουλάχιστον νεφρολόγοι.

2. Καρδιολογική κλινική: Οδηγείται σε κλείσιμο αφού το 1/3 του δυναμικού της έχει φύγει, που σημαίνει ότι αν κλείσει, κλείνει παράλληλα και η ΜΕΘ (που ήδη υπολειτουργεί), αφού η μία χωρίς την άλλη δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σε οριακό σημείο βρίσκεται και η λειτουργία και των άλλων κλινικών (Παθολογική κλινική, Παιδιατρική κλινική, Χειρουργικός τομέας, Ορθοπεδική κλινική και Αναισθησιολογικό τμήμα).

Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση το Υπουργείου Υγείας και η Διοίκηση του Νοσοκομείου κάνει πασαλείμματα μεταφέροντας γιατρούς από τα κέντρα υγείας του νομού και από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου οδηγώντας τα στην πλήρη απαξίωση.

Την ώρα που οι λαϊκές ανάγκες αυξάνονται, η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στο χώρο του Δημόσιου Τομέα Υγείας βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των κατοίκων.

Η κατάσταση που επικρατεί και στο ΓΝ Αγρινίου δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που με αφορμή την κρίση υλοποιεί με ταχύτερους ρυθμούς μέτρα που έχουν συναποφασίσει χρόνια πριν στην ΕΕ. Η πολιτική αυτή στοχεύει στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά, και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη του κεφαλαίου, αλλά και για να ανοίξει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για την επιχειρηματική δράση στον χώρο της υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

- Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής.

- Να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας και σε υλικοτεχνική υποδομή.

- Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία, για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

 

Ο βουλευτής

 Νίκος Μωραΐτης

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr