Βουλή

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ : Προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Λήμνου
29/08/17

Προς τον Υπουργό Υγείας

Το Νοσοκομείο Λήμνου είναι και αυτό θύμα των πολιτικών και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που στόχο έχουν την εμπορευματοποίηση της υγείας του λαού και να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε πεδίο κερδοφορίας των επιχειρήσεων, μέσω και της συνεχούς μείωσης της χρηματοδότησής τους από το αστικό κράτος.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο αλλά και τους κατοίκους του νησιού,  αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού στο νοσοκομείο του νησιού και κυρίως του ιατρικού προσωπικού, παρόλο που τον τελευταίο χρόνο έγιναν ορισμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κυρίως συμβασιούχων.

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2017 από τις 239 οργανικές θέσεις συνολικά του προσωπικού που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου, είναι καλυμμένες οι 166 και υπάρχουν 73 κενές οργανικές θέσεις και 15 κενές λειτουργικές θέσεις, συνολικά 88 κενές θέσεις, από τις  οποίες οι 32 καλύπτονται με συμβασιούχους και αποσπασμένους υπαλλήλους.

Ειδικά για το ιατρικό προσωπικό,  ο υπάρχων Οργανισμός είναι ανεπαρκής ως προς τις ανάγκες του νοσοκομείου.  Όμως ακόμη και με τον ισχύοντα, ελλιπή Οργανισμό, υπηρετούν σήμερα ένας μόνιμος παθολόγος ενώ προβλέπονται 2, ένας αναισθησιολόγος ενώ προβλέπονται 2 και ένας μόνιμος και ένας επικουρικός χειρούργος. Μέχρι σήμερα, τα κενά καλύπτονται προσωρινά είτε με μετακινήσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία, είτε με ιδιώτες ιατρούς, είτε με υπερεργασία (δηλαδή απλήρωτες υπερωρίες) των υπηρετούντων ιατρών.

Επίσης αναφέρεται το αίτημα για καθιέρωση κινήτρων ώστε να εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι γιατροί για τα νοσοκομεία ακριτικών και παραμεθορίων περιοχών, όπως είναι αυτή της Λήμνου.

Τέλος αναδεικνύεται και το πρόβλημα της καθυστέρησης των πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός Υγείας ποιες ενέργειες θα κάνει για :

  • Να αναβαθμιστεί ο Οργανισμός του νοσοκομείου ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της ακριτικής Λήμνου.
  • Μέχρι τότε να καλυφθούν όλες οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις του υπάρχοντος Οργανισμού με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.
  • Να δοθούν αξιόλογα κίνητρα για να εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι γιατροί για τις θέσεις του νοσοκομείου.
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το νοσοκομείο και να αποδοθούν τα καθυστερούμενα κονδύλια από τον ΕΟΠΥΥ στο νοσοκομείο.

 

Ο βουλευτής

Σταύρος Τάσσος

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr