ΕΡΩΤΗΣΗ : Λειτουργία Παιδικών Σταθμών - κάλυψη αναγκών προσχολικής αγωγής στο Βόλο.
23/06/11

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η κατάσταση στην προσχολική αγωγή στο Βόλο  είναι τραγική. Εκατοντάδες νήπια κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τις δομές προσχολικής αγωγής, λόγω έλλειψης παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, καθώς επίσης και των απαραίτητων υποδομών, αφού η κυβέρνηση δεν χορηγεί τις ανάλογες πιστώσεις. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η μείωση του αριθμού των παιδιών που πρόκειται να φοιτήσουν στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου κατά 30%, δηλαδή 300 παιδιά. Το πρόβλημα είναι πολλαπλάσιο γιατί υπάρχουν εργατικές - λαϊκές οικογένειες που δεν τολμούν να κάνουν αίτηση για τη φοίτηση των παιδιών τους γιατί δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια οφείλεται στην πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Σημαντική είναι και η ευθύνη  των εκλεγμένων στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) που πρωτοστάτησαν να αναλάβουν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών από το Υπουργείο Πρόνοιας, βάζοντας τροφεία για τη λειτουργία τους, λειτουργώντας τους παιδικούς σταθμούς με ιδιωτικοοικο-νομικά κριτήρια, για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ορθώνοντας ταξικούς φραγμούς από την πιο τρυφερή ηλικία της προσχολικής αγωγής. Η ευθύνη τους είναι διπλή γιατί αυτή η πολιτική που εφαρμόστηκε με τους παιδικούς σταθμούς πριν από μερικά χρόνια, με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση («Καλλικράτης») θα επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και στις υπόλοιπες δομές κοινωνικής πολιτικής, που σημαίνει αναβαθμισμένες υπηρεσίες για όσους θα μπορούν να πληρώνουν και υποβαθμισμένες για τα φτωχά - λαϊκά στρώματα, μέσω προγραμμάτων «εθελοντισμού», «κοινωνικής εργασίας» ή «φιλαν-θρωπίας», στα πλαίσια και της δήθεν κοινωνικής πολιτικής που προωθείται από την Ε.Ε.

 

Ύστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει για:

  • Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους, Δωρεάν, Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς, με μεταφορά της ευθύνης λειτουργίας των υπαρχόντων σταθμών στο κράτος.
  • Κατάργηση των τροφείων και κάθε άλλου ποσού που πληρώνουν οι γονείς στους παιδικούς σταθμούς και κάλυψή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (παιδαγωγούς - βοηθούς, καθαρίστριες, τραπεζοκόμους κλπ.).
  • Άνοιγμα νέων παιδικών σταθμών ικανών να καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών, με χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι βουλευτές

Αποστόλης Νάνος

Αντώνης Σκυλλάκος

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr