ΕΡΩΤΗΣΗ : Σχετικά με την αναστολή του προγράμματος επιχορήγησης 1000 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιτευδηματιών ατόμων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες (ΡΟΜ), στην Ανατολι–κή Μακεδονία και Θράκη
27/12/10

Προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών

Εξακολουθεί να απασχολεί έντονα το θέμα της αναστολής του προγράμματος επιχορήγησης 1000 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιτευδηματιών ατόμων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες (ΡΟΜ), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, καθώς δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος.

Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει από τον Ιούλη του 2009 και οι δικαιούχοι του, αφού δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά σύμφωνα με τις προβλέψεις του, ανέλαβαν και τις αντίστοιχες οικονομικές υποχρεώσεις όπως την αγορά εξοπλισμού, αλλαγή ασφαλιστι-κού φορέα και εγγραφή τους στον ΟΑΕΕ, έναρξη της επιχείρησης ώστε να τους δοθεί η πρώτη δόση της επιχορήγησης. Η δεύτερη δόση θα τους δινόταν αργότερα, μετά και από την παρουσίαση τιμολογίων.

Ένα μικρό μόνο μέρος των δικαιούχων κατάφεραν να λάβουν την πρώτη δόση και τον Φλεβάρη του 2010 το πρόγραμμα ανεστάλη για επανεξέταση των όρων και προϋποθέσεων. Μάλιστα ζητήθηκε από όλους να καταθέσουν ξανά τα χαρτιά τους, όπως και έγινε, αλλά μέχρι και σήμερα τα δικαιολογητικά παραμένουν στα κεντρικά του ΟΑΕΔ και το θέμα παραμένει παγωμένο.

Παρόλα αυτά όμως οι δικαιούχοι του προγράμματος υποχρεούνται από το κράτος να καταβάλουν τις συνδρομές τους στον ΟΑΕΕ, μάλιστα πρόσφατα έλαβαν και σημείωμα περαίωσης. Επιπλέον πολλοί από αυτούς δεν έχουν πια ούτε ασφάλιση, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στο ταμείο τους.

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο καθώς τίθεται θέμα επιβίωσης των δικαιούχων. Παρ' όλες τις κινητοποιήσεις τους, αλλά και την ερώτηση που έχει καταθέσει το κόμμα μας (13183/15.07.2010) τον περασμένο Ιούλιο, οι αρμόδιοι Υπουργοί όχι μόνο δεν έδωσαν καμία απάντηση, αλλά δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια επίλυσης του προβλήματος.

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

1.      Γιατί ανεστάλη το πρόγραμμα;

2.      Τι προτίθενται να κάνουν για την άμεση επανεξέταση του προγράμματος και την άμεση καταβολή των οφειλόμενων στους δικαιούχους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις;

Οι βουλευτές

Άγγελος Τζέκης

Γιάννης Ζιώγας

Σοφία Καλαντίδου

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr