ΕΡΩΤΗΣΗ: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΝΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΒΙ.ΚΗ ΑΕ
13/02/18

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σε κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει από την 1η Φεβρουαρίου οι εργαζόμενοι της αλλαντοβιομηχανίας ΒΙ.Κ.Η. ΑΕ στην Άρτα, καθώς και στο Κρυονέρι Αττικής, όπου βρίσκεται το κέντρο διανομής διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Συγκεκριμένα, οι σχεδόν 200 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και ένα μεγάλο διάστημα, πολλοί από αυτούς μέχρι και 12 μήνες, ενώ συνεχίζουν να εμπαίζονται από τη εργοδοσία της ΒΙ.Κ.Η. Μη γνωρίζοντας πότε και αν θα πληρωθούν, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές και πάγιες υποχρεώσεις τους, βιώνουν την ανασφάλεια της συνέχισης της εργασίας τους.

Ο στόχος της εταιρείας, ακόμα και αυτή την στιγμή είναι ένας και μοναδικός, η αύξηση της εκμετάλλευσης με σκοπό την απόσπαση μεγαλύτερου κέρδους.

Εμπαιγμός όμως είναι και οι δεσμεύσεις της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ποιο συγκεκριμένα με το πρόγραμμα από πόρους του ΕΣΠΑ, που παρουσίασε για την υποστήριξη "εγκλωβισμένων" εργαζομένων». Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόγραμμα απαλλαγής των επιχειρηματιών από την υποχρέωση να πληρώσουν τα χρωστούμενα δεδουλευμένα, απαλλαγής από αποζημιώσεις των εργαζομένων και απόδοση όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υποβαθμίζει το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας, μιλώντας για «ακραίο φαινόμενο» ενώ αυτό έχει γίνει κανόνας στους χώρους δουλειάς.

Ερωτάται η κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

  • Την ομαλοποίηση των πληρωμών από εδώ και στο εξής, σταματώντας την απαράδεκτη κατάσταση της απλήρωτης εργασίας που τείνει να γίνει καθεστώς.

  • Την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των ήδη υπάρχων δικαιωμάτων των εργαζομένων.


Οι Βουλευτές

Νίκος Μωραΐτης

Γιάννης Γκιόκας

Νίκος Καραθανασόπουλος

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr