Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ PROVET
12/04/18

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η εργοδοσία της εταιρείας PROVET εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μην καταβάλλει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες.

Έχει σημασία να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για το μοναδικό εργοστάσιο που παράγει κτηνιατρικά φάρμακα στην Ελλάδα. Τα προηγούμενα χρόνια πριν περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, είχε και εξαγωγική δραστηριότητα στις χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Πάνω από 30 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από αρχές Ιούνη 2017, διεκδικώντας με αυτόν τον τρόπο τους μισθούς τους. Έχουν γίνει τουλάχιστον τρεις συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Άλλες τόσες φορές οι εργαζόμενοι έχουν καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας στα Άνω Λιόσια για το ίδιο θέμα, δηλαδή την καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον Φλεβάρη του 2017 μέχρι και σήμερα, καθώς και του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων. Η διοίκηση της εταιρείας ως τώρα έχει καταβάλει μόνο ένα μέρος του δώρου.

Οι εργαζόμενοι έχουν κινηθεί νομικά και πρόσφατα το δικαστήριο τους δικαίωσε όσον αφορά τα δεδουλευμένα 4 μηνών και έκρινε νόμιμη την επίσχεσή τους. Μετά αυτή τη δικαστική απόφαση, απαιτούν να καταβληθούν άμεσα οι μισθοί που τους οφείλονται.

Στην τελευταία συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας, οι εκπρόσωποι της εταιρείας παρουσίασαν πρόταση καταβολής των δεδουλευμένων σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης την 1η Μαΐου. Οι εργαζόμενοι φυσικά αρνήθηκαν την πρόταση αυτή, θεωρώντας ότι η διοίκηση ουσιαστικά τους εμπαίζει.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι διεκδικώντας το δίκιο τους, η εταιρεία συνάπτοντας συμφωνία με χρηματοδότη, συνεχίζει την παραγωγή κτηνιατρικών φαρμάκων και απασχολεί ικανό αριθμό εργαζομένων, ενώ έχει προβεί σε αρκετές νέες προσλήψεις. Παρ' όλα αυτά και αυτοί οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κύρια με την καθυστέρηση της μισθοδοσίας τους που σήμερα είναι περίπου στους 2 μήνες, μαζί με τα δεδουλευμένα 5 μηνών που τους οφείλονται από το 2017.

Αντί η εταιρεία να προχωρήσει στη λύση των προβλημάτων, μέχρι σήμερα εμπαίζει τους εργαζόμενους της εταιρείας.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι εργαζόμενοι της εν λόγω εταιρείας;

  • Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους και να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στη μισθοδοσία.

 Οι βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης

Γιάννης Γκιόκας

Διαμάντω Μανωλάκου

 

 

 
  
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr