Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΣΕ
16/01/19

Προς Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Εδώ και μήνες οι ηθοποιοί του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος μαζί με το ΣΕΗ βρίσκονται σε διαδικασία διεκδίκησης υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έληξε στις 30/09/2018. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα ο αγώνας των ηθοποιών, μέσα από συλλογικές τους διαδικασίες, κλιμακώθηκε με στάσεις εργασίας στην περίοδο των γιορτών, αφού οι αλλεπάλληλες συζητήσεις δεν έχουν οδηγήσει σε καμία λύση, παρά τις υποχωρήσεις που δέχτηκαν να κάνουν εργαζόμενοι και σωματείο σε θεσμικά και οικονομικά και παρά τις εξαγγελίες της Διοίκησης για δήθεν λύσεις (π.χ. διετής παράταση της υπάρχουσας σύμβασης κλπ) που όμως στην ουσία υπονομεύουν την ίδια την ύπαρξη συλλογικής σύμβασης εργασίας και διαιωνίζουν το απαράδεκτο καθεστώς των αντεργατικών, αντισυνταγματικών και μνημονιακών περικοπών στις αποδοχές των εργαζομένων.

Ενώ η κυβέρνηση διατυμπανίζει το τέλος των μνημονίων και υπερηφανεύεται πως από τον Αύγουστο του 2018 επανήλθαν οι συλλογικές συμβάσεις η Διοίκηση του ΚΘΒΕ αρνείται να υπογράψει σύμβαση, εάν δεν αποτυπώνονται μέσα σε αυτή οι περικοπές που προβλέπονται στους μνημονιακούς νόμους 3833/2010 άρθρο 1παρ.5 και 3845/2010 άρθρο 3 παρ.4 και 6 έχοντας την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, η οποία επιπλέον θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και την προηγούμενη συλλογική σύμβαση.

Με δεδομένο:

1. Την ανάγκη ύπαρξης ΣΣΕ σε κάθε εργασιακό κλάδο ως αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζόμενου λαού, ώστε να εξασφαλίζει όρους αξιοπρέπειας και εργασιακά δικαιώματα, χωρίς μνημονιακούς όρους

2. Την ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που αποτελεί το μεγαλύτερο θέατρο της χώρας και δεν μπορεί οι εργαζόμενοι του και το καλλιτεχνικό προσωπικό να μην έχουν αυτή την υποτυπώδη εξασφάλιση,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, πως τοποθετείται η κυβέρνηση στο δικαίωμα των ηθοποιών του ΚΘΒΕ για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το ΣΕΗ όπως γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, που θα διασφαλίζει τα εργασιακά τους δικαιώματα.


Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

 


 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr