Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ "ΕΛΒΟ Α.ΒΕ"
27/02/19

Προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας

Τον Απρίλη του 2018 σημειώναμε, σε σχετική Ερώτηση μας (5072/13.4.2018), ότι: «H συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συνέχιση της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, επιταχύνει την πορεία εκποίησης και διάλυσης της επιχείρησης, που έχουν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μαζί με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). Καλεί τους εργαζόμενους, ενώ πρόκειται με ευθύνη της το αμέσως επόμενο διάστημα να μείνουν για ακόμη μία φορά απλήρωτοι, να προσυπογράψουν αυτήν την πολιτική της, θέτοντάς τους το δίλημμα να διαλέξουν ανάμεσα στη "Σκύλλα" της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης και της "Χάρυβδης" του λουκέτου και της εκποίησης του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Αξιοποιεί στα διαλυτικά της σχέδια για την πολεμική βιομηχανία και ως "τυρί στην φάκα" υποτιθέμενες μετατάξεις σε άλλους φορείς του δημοσίου τομέα.»

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την υπαγωγή της ΕΛΒΟ σε καθεστώς "εκκαθάρισης εν λειτουργία", και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για σταμάτημα της, συνεχίζει στο δρόμο των προκατόχων της, δηλαδή της απαξίωσης της ΕΛΒΟ. Η απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εκδόθηκε στις 31 Δεκέμβρη 2018, για τη μετάταξη σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καλεί εκβιαστικά τους εργαζόμενους να δηλώσουν τις θέσεις επιλογής τους μέχρι τέλη Φλεβάρη.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται να ολοκληρώσει μια προδιαγεγραμμένη πορεία σε βάρος της ίδιας της ΕΛΒΟ, των εργαζομένων της, αλλά και της Άμυνας της χώρας, είτε μέσω της εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της, είτε μέσω της ιδιωτικοποίησης της, χωρίς εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα.

Αποτελεί μια εξέλιξη που είναι το νομοτελειακό αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής άρχουσας τάξης - κυβέρνησης - ΕΕ για την πολεμική βιομηχανία, που στοχεύει στη βελτίωση της θέσης των μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού, ώστε από τη μία να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητά τους στη διεθνή αγορά και από την άλλη να αναβαθμιστεί η πολεμική ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό όπλο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της πολεμικής βιομηχανίας στους μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους. Η πορεία και η απαξίωση της ΕΛΒΟ, που είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με τις εξελίξεις, έρχεται σε μια περίοδο κρίσιμη για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει νέα μεγάλα πακέτα πολεμικού εξοπλισμού, υλικού, προκρίνοντας ήδη, στα πλαίσια των δεσμεύσεων της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ που υπαγορεύουν το προς αγορά στρατιωτικό υλικό με βάση τη συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς του στην περιοχή, εισαγωγή μεγάλης ποσότητας νέων πολεμικών εξοπλισμών από τις ΗΠΑ.

Είναι δεδομένο ότι η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων είναι μια τεράστια βιομηχανία με έμπειρο εργατικό δυναμικό, με μεγάλες και χρήσιμες υποδομές για να στηρίξει την άμυνα της χώρας, με την παραγωγή οχημάτων για στρατιωτικούς σκοπούς και για άλλες χρήσεις σε καιρό ειρήνης, ότι το πρόβλημα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι τεχνικό.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με το σημερινό ρόλο του υπεργολάβου, του υποκατασκευαστή μονοπωλιακών ομίλων, η εγχώρια αμυντική βιομηχανία διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολλαπλά, εξασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, φθηνά και ποιοτικά οχήματα παντός τύπου, συμβάλλοντας στην ανεξαρτησία της χώρας. Η φιλολαϊκή όμως αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων, η κατοχύρωση και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, η διασφάλιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας φαίνεται ότι δεν χωρούν και δεν εντάσσονται στις φιέστες της κυβέρνησης, αποκαλύπτουν την προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζόμενων με τα περί "Δίκαιης Ανάπτυξης", αλλά προϋποθέτουν ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

- Να σταματήσει άμεσα η ειδική εκκαθάριση - ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της ΕΛΒΟ ΑΒΕ και γενικότερα η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στην αμυντική βιομηχανία και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της άμυνας. Να οριστεί διοίκηση και να ανατεθούν άμεσα προγράμματα για κατασκευή - ανακατασκευή οχημάτων στρατιωτικού, πολιτικού και τομέα ασφάλειας.

- Τη διασφάλιση της απρόσκοπτης καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζόμενων, των θέσεων εργασίας όλων των εργαζόμενων, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους καθώς και τη διασφάλιση των αντίστοιχων δικαιωμάτων των συνταξιούχων της εταιρείας.

- Την ανατροπή της ευρωενωσιακής πολιτικής απελευθέρωσης της αμυντικής βιομηχανίας, που σημαίνει περαιτέρω απαξίωση και στο βάθος λουκέτο για την ΕΛΒΟ αλλά και το σύνολο των πολεμικών βιομηχανιών.

- Τη δραστική μείωση των εισαγωγών και την κατάργηση των πολεμικών δαπανών για σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με γνώμονα τις ανάγκες άμυνας του ελληνικού λαού και τη γεωγραφία του ελλαδικού χώρου.

 

 Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Θανάσης Παφίλης

 

 

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr