Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
12/12/17

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με καταγγελίες, που ήρθαν πρόσφατα στο φως, από τους εργαζόμενους στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου και το σωματείο τους, την Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων Ν. Ηρακλείου, υπάρχει εγκληματική ολιγωρία από την πλευρά του ΣΕΠΕ σε μέτρα κυρίως Υγιεινής και Ασφάλειας στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, παρά τα 6 εργατικά ατυχήματα που έχουν γίνει το τελευταίο 5μηνο στο εργοστάσιο.

Με βάση τις καταγγελίες αυτές φαίνεται ότι, παρόλο που το Σώμα Τεχνικής Επιθεώρησης Ηρακλείου έχει επισκεφτεί αρκετές φορές το τελευταίο έτος το ΚΔΑΥ Ηρακλείου για ελέγχους και παρόλο που έχουν υποδειχθεί και διαπιστωθεί αρκετές ελλείψεις, παρατυπίες και παραβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε ατυχήματα, η Eπιθεώρηση αρνείται να καταγράψει επίσημα τις παραβάσεις αυτές, δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου. Μάλιστα δεν μπήκε καν στο κόπο να απαντήσει σε έγγραφη αναφορά του σωματείου που κατατέθηκε στις 20/06/17 σχετικά με τα θέματα αυτά.

Σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, το σωματείο ζήτησε εγγράφως Τριμερή Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας στις 11/09/2017 όπου γινόταν αναφορά στα εργατικά ατυχήματα και το υπουργείο αρνήθηκε να πραγματοποιήσει την τριμερή συνάντηση και παρέπεμψε το θέμα στο τοπικό ΣΕΠΕ.

Η επιχείρηση Waste Solutions ΑΕ, αυτά τα 2 χρόνια που έχει αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης στο νομό Ηρακλείου, έχει κρατήσει κλειστό το εργοστάσιο 180 ημέρες λόγω της προσπάθειας της να ξεμπερδέψει με τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους, έχει αθετήσει τη συμφωνία που έκανε με τους εργαζόμενους, έχει απειλήσει, απολύσει, εντατικοποιήσει την εργασία σε βαθμό που τα εργατικά ατυχήματα να είναι συχνό φαινόμενο. Κι όλα αυτά με την ανοχή, κάλυψη και στήριξη της κυβέρνησής σας και δημοτικών αρχών που σφυρίζουν αδιάφορα κάνοντας πλάτη στον εργολάβο.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου.

 

Οι βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Χρήστος Κατσώτης

Σταύρος Τάσσος

 

 

 
  
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr