ΕΡΩΤΗΣΗ : Οικονομικά προβλήματα αυτοαπασχολούμενων από τις εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Δελφών στη Θεσσαλονίκη
08/03/10

Προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι των οποίων οι επιχειρήσεις βρίσκονται κατά μήκος του έργου του Μετρό στην οδό Δελφών στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. Μπροστά από τα καταστήματα της περιοχής, το πεζοδρόμιο έχει πλάτος περίπου ένα μέτρο, με αποτέλεσμα οι περαστικοί να μη μπορούν να περάσουν, ενώ η πρόσβαση καθίσταται απαγορευτική για ηλικιωμένους και Α.Μ.Ε.Α. Η τοποθέτηση λαμαρινών, μεταλλικών κιγκλιδωμάτων και άλλων εργαλείων και μηχανών που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των εργασιών του Μετρό επιδεινώνει το πρόβλημα δημιουργώντας κινδύνους σε όποιον διέρχεται της περιοχής. Σοβαρό τέλος πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους και στους επαγγελματίες της περιοχής από τον θόρυβο και τη σκόνη που αναδύεται εξαιτίας των εργασιών.

Ως αποτέλεσμα δεκάδες μικροεπιχειρήσεις στην περιοχή γύρω από τη Δελφών, να έχουν κλείσει και άλλες να βρίσκονται μπροστά στο «λουκέτο», αφού ο τζίρος τους πέφτει κατακόρυφα και τα έξοδα αυξάνουν με συνέπειες και για τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους. Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου τους μέχρι και 50%. Τα προβλήματα αυτά προστίθενται στην ήδη κακή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής (επίθεση στο εισόδημα του εργαζόμενου λαού, ύπαρξη πολυκαταστημάτων, τοκογλυφική πολιτική τραπεζών, απελευθέρωση ωραρίου κ.α.).

Οι ιδιοκτήτες πραγματοποίησαν κινητοποίηση για τη επίλυση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Παρά τις προτάσεις που έχουν κάνει για την διαμόρφωση των χώρων μπροστά από τα μαγαζιά τους αλλά και οικονομικά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης τους, η κυβέρνηση μοιράζει μόνο υποσχέσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί αν θα παρθούν μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση του λαού στα καταστήματα, στα γραφεία και στις κατοικίες της περιοχής και τι οικονομικά μέτρα θα πάρει για την στήριξη των επαγγελματιών μέχρι την αποπεράτωση των έργων.

 

Οι βουλευτές

Άγγελος Τζέκης

Γιάννης Ζιώγας

Σοφία Καλαντίδου
 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr