Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παράταση της άδειας αλιείας σαρδέλας (παπαλίνας) στους επαγγελματίες αλιείς της Καλλονής Λέσβου
10/08/17

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

       Όπως αναφέρεται και σε κείμενο του Αγροτικού Συλλόγου Παράκτιας επαγγελματικής Αλιείας Δ. Λέσβου "ο Άγιος Νικόλας", με την αλλαγή του νόμου του 2006 για την αλιεία της σαρδέλας (παπαλίνας) Καλλονής από τους 9 στους 11 πόντους, οι αλιείς είχαν επισημάνει το γεγονός ότι υπάρχει διαφορά, 3-4 εκατοστών, στο μέγεθος της σαρδέλας που αλιεύεται από τους κόλπους σε σύγκριση με εκείνης που αλιεύεται από το πέλαγος.

       Η ιδιαιτερότητα αυτή δημιουργεί πρόβλημα επιβίωσης στους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής που ζουν από τα αλιεύματα του κόλπου, καθώς φέτος λόγω και της μεγάλης ποσότητας παπαλίνας, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή να αναπτυχθεί και παραμένει στα 9 εκατοστά.

Επιπλέον η παύση αλιείας των χαβάρων, λόγω ανάπτυξης των "λιπόφιλων", 32 μέρες νωρίτερα από τη λήξης της περιόδου αλιείας των οστράκων, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που είχαν επικρατήσει στον κόλπο λόγω των ακραίων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είχαν σαν αποτέλεσμα να εξοντωθούν τα μαλάκια (σουπιές, χταπόδια).

Επειδή οι αλιείς είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην αλιεία της παπαλίνας, που σε φυσιολογικά πλαίσια θα ξεκινούσε στις 15-20 Ιουνίου και η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, κάνουν έκκληση στους αρμόδιους φορείς να τους δοθεί άμεσα προσωρινή άδεια ως και το τέλος του Αυγούστου για την αλίευσή της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των αλιέων.

 

Οι Βουλευτές 

Σταύρος Τάσσος

Διαμάντω Μανωλάκου

Μανώλης Συντυχάκης

 

 

 

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr