Βουλή

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πολύνεκρο ατύχημα στην Σκάλα Λακωνίας
07/08/17

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας, της έλλειψης ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Σοβαρές ευθύνες έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται ούτε τα ελάχιστα - τσεκουρεμένα που προβλέπουν οι αντίστοιχοι νόμοι. Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών που στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους, δεν υπολογίζουν την ζωή των εργατών.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2017, το πρωί, συνέβη πολύνεκρο εργατικό ατύχημα σε εργασίες απόφραξης αποχετευτικών δικτύων, στη Σκάλα Λακωνίας.

Κατά τις εργασίες σε φρεάτιο αποχετευτικού δικτύου  έχασε την ζωή του ένας εργαζόμενος μετά από εισπνοή τοξικών αερίων, ένας κάτοικος που έσπευσε να τον βοηθήσει κατεβαίνοντας στο φρεάτιο έχασε και αυτός την ζωή του και άλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από την εισπνοή του αερίου, ένας εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης δηλητηριάστηκαν από τις αναθυμιάσεις στην προσπάθειά τους να ανασύρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες δύο πυροσβέστες και ένας αστυνομικός.

 Το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για την ζωή τους λόγο της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν, τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Λακωνίας δεν υπάρχει τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο για τα μέτρα ασφαλείας. Αντίθετα αυτή η ήδη υποστελεχωμένη υπηρεσία, εδράζεται στην Καλαμάτα και έχει την ευθύνη για τους Νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα σκοπεύουν να πάρει για:

  • Την άμεση διερεύνηση τους εργατικού ατυχήματος και την απόδοση ευθυνών.
  • Την άμεση στήριξη των οικογενειών των νεκρών καθώς και των τραυματιών.
  • Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο σύνολο των εργαζομένων.
  • Την ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, τη δημιουργία κρατικού σώματος επιθεωρητών και γιατρών εργασίας.

 

Οι Βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης

Διαμάντω Μανωλάκου

Νίκος Μωραΐτης

 
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr