ΕΡΩΤΗΣΗ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
05/12/18

Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον αντεργατικό νόμο λαιμητόμο 4387/2016 (Κατρούγκαλου) έχει επιφέρει δραματικές περικοπές σε χιλιάδες εργαζόμενους που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης, μετά τη ψήφιση του σχετικού νόμου στις 12 Μάη 2016. Χιλιάδες συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφού λαμβάνουν προσωρινές συντάξεις - πείνας.

Το πρόβλημα για τους ναυτεργάτες έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, γιατί μέχρι σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΝΑΤ δεν έχουν εκδώσει οριστικές κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν απαντούν στα σχετικά ερωτήματα που θέτουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ. (Επισυνάπτεται σχετικό έγγραφο)

Το επάγγελμα των ναυτεργατών είναι βαρύ, ανθυγιεινό και επικίνδυνο. Οι ναυτεργάτες δεν γίνεται να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα, δεν μπορούν να καθορίσουν τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.

Το ΚΚΕ εκφράζοντας τις ανάγκες του λαού ζητά την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, την κάλυψη των απωλειών της περιόδου 2009 - 2018, αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός:

  • Για ποιο λόγο δεν έχουν δοθεί ακόμα έγγραφες απαντήσεις στα ερωτήματα των ναυτεργατικών σωματείων από τον ΕΦΚΑ και το ΝΑΤ;

  • Πότε θα εκδοθούν οι οριστικές κύριες και επικουρικές συντάξεις;

  • Πώς διαμορφώνεται η κύρια και η επικουρική σύνταξη με τον ν.4387/2016 σε σχέση με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού;

  • Τι γίνεται με τις αιτήσεις αναβάθμισης που εκκρεμούν πριν το ν.4387/2016;

 

Οι βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου

Χρήστος Κατσώτης

Νίκος Καραθανασόπουλος

 


 
  
 
 
 
JSN ImageShow by JoomlaShine.com
 
Copyright © 2011 kke.gr